2012. március 31.

Chillis garnéla rák spaghetti bundában fa nyárson

Jajjjajj bepötyögő gépem hiányában a múltból dolgozom most, de ez nem jelenti azt, hogy nincs főzőcske. Millió ötletem várat magára, szűk keresztmetszet a fény (ami ugyebár csak nappal van) és a gépem hiánya. Fogadalmat tettem, hogy mostantól csak fényben fotózok, mert annyival kívánatosabbak és élethűbbek az ételeim, tehát tényleg olyanok mint valójában. Ez még egy esti sorozat fázisfotókkal, de így is kelendő:) B jött falatozni hozzánk és ez volt a vendégváró falat. A jó hír ennek az ételnek a kapcsán, hogy ezzel kerültem be a Gasztropárbajra, ugyanis Fűszeres Eszter kiválasztott, hétfőn indul a felvétel:) Nagyon izgulok, majd hozok képeket és természetesen beszámolót:) A másik jó hír, hogy B most hívott, hogy vett friss garnélát és most fogja otthon megcsinálni magának, mert nagyon ízlett neki:) Úgyhogy hajrá, mivel többetekre nem tudok itt főzni, próbáljátok ki, mert az tuti, hogy nem egyszer fog asztalra kerülni:)
Hozzávalók 2 személyre (fejenként 2 nyárs):
12  friss garnéla (30/40)
200 g spaghetti
1 tk őrölt chilli
3 gerezd fokhagyma
szójaszósz
olívaolaj

1. A rákokat megmossuk és először is előkészítjük a tűzdelésre. A rák pucolása nem nagy ördöngősség, bár gyomor kell hozzá legalábbis nekem első alkalommal kellett:) Most már sitty-sutty kés nélkül csinálom az egész műveletet:) Tehát a rák pucolásának fázisai:
A. Itt még egészben
B. Éles késsel levágjuk a fej végződésénél a fejet, majd a farkát is:
C. A páncélját úgy tudjuk leghatékonyabban eltávolítani, hogy a lábait kézzel vagy késsel megfogva kitépkejük és végül a páncélból kifordítjuk a rák húsát ügyelve arra, hogy egyben maradjon. Így ni:
D. Már csak egy dolgunk maradt, a végbél vezeték eltávolítása, mely a rákok hátán fut végig. Vannak olyan fajták, amelyekkel nem kell nagyon bíbelődni, ezek a nagyobbak, viszont vannak a kisebb rákfélék, melyek nagyon koszosak, sok a "pucolni" való:) Tehát érdemes nagyobbat választani. Szóval egy éles késsel 1 mm mélyen bevágjuk a rák hátát és már látni is fogunk egy fekete dolgot, amit késsel vagy kézzel megfogva szépen kihúzunk. Ha így nem menne, akkor is hideg víz alá tartva ki lehet mosni belőle a csúnya részeket:) Ezennel rákunk készen van a tűzdelésre:)
2. A megtisztított rákokat ezután felszúrjuk egy fa nyársra.
3. Közben a spaghettit "al dente" szigorúan 8 perc alatt kifőzzük (forrásban levő sós vízbe tesszük). Akkor jó, ha a vízből kivéve a fülünknél széthúzunk egy szálat és roppan, amikor elszakad. 
4. Ha készen van leszűrjük. Amint kihűlt a ráknyárskat körbetekerjük spagettivel.
5. Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, beleszórjuk a chillit, a fokhagymákat szeletekre vágva és kisütjük benne a nyársakat. Mindkét oldalát 4-4 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.

Szójaszósszal és citrommal tálaltam. 

Hétfőtől remélhetőleg videón is láthatjátok a készítését, drukkoljatok és szavazzatok majd, mert rám fér:)




13 megjegyzés:

  1. Nagyon ínyemre való falat:) Mi az a Gasztropárbaj és hol lehet majd nézni (online esetleg? mert itt nincs magyar TV):)

    VálaszTörlés
  2. Kreativitásod határtalan, ez valami őrült jó!Erika kérdése engem is érdekel, nálam sincs magyar TV:)

    VálaszTörlés
  3. Jajj, de feldobtátok az estém:)Köszönöm:) Két neves gasztoblogger (Lila füge és Fűszeres Eszter) csapatába lehetett bekerülni, és Fűszeres Eszterrel fogok párbajozni a Füge csapat ellen. Internetes videón lehet majd szavazni a facebookon:) Küldök majd linket, ahol esetleg megtudod majd nézni a videókat Erika és remélem te is tudsz drukkolni:). Szofi te meg majd úgyis elsők között értesülsz facebookon:) Mi van már az ujjaddal várom a sütiket:)

    VálaszTörlés
  4. A rákocskákat én is nagyon szeretem:) A tisztítást Aranyemberemre szoktam bízni, így könnyű, ugye:) Nagyon különleges és ötletes ez a spagettis nyárs, mindenképpen raktározom az ötletet:)Drukkolok neked a párbajon, bár nekem sincs róla fogalmam,mi az:)

    VálaszTörlés
  5. Ok, szuper várom a linket mindenképpen, nem vagyok fent Fácsén de férjem nevében fellépek majd és szavazok:D

    VálaszTörlés
  6. jujj de jó! szuper!!! :) nagyon gratulálok, és persze drukkolok, szavazok :))) haaaaaajrááááá!

    VálaszTörlés
  7. Juhuu, köszönöm Nektek kamrapolc és Erika:)

    VálaszTörlés
  8. Drukkolok neked feltétlenül! A rák szuper ötletes. Az ellenfélnek esélye sincs. :)))))

    VálaszTörlés
  9. ha a sok elfoglaltságod mellett még lesz időd, meghívtalak egy kis húsvéti játékra ;)

    VálaszTörlés
  10. De jó Neked trollanyu, hogy ilyen segítő kéz van a konyhában:) Majd írok a párbajról:)

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm kamrapolc:) Igyekszem-igyekszem tervek már vannak már csak meg kell sütni-főzni:)

    VálaszTörlés
  12. Hű ez nagyon extra, és isteni lehet!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jó kis recept. Gratulálok hogy bekerültél a Fűszeres csapatba. Drukkolok és szavazok.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...