2012. március 30.

Kacsacomb mézes-chillis-vérnarancsos pácban rozmaringos naranccsal és burgonyapürével

Ha nálunk kacsa van a háznál, akkor az pácban van, mert NY kedvence, igen, minden ami Kacsa:) Leginkább kacsamell készült eddig házunk táján, túl nagy kihívásnak tűnt a combja számomra, na meg édesanyáink combjaival sem mertem szembe szállni, mert azok aztán ott vannak a szeren:) Nagymamámtól viszont kaptam 4 db igazi háztáji kacsacombot, úgyhogy kénytelen voltam kutakodni, olvasgatni mi fán terem ez a kacsacomb. Lila füge könyvéből találtam egy nagyon szimpatikus narancsos kacsacomb receptet és azt variáltam át a mi ízvilágunkra, illetve annak függvényében ami otthon volt:) Ez sült ki belőle:)
Hozzávalók 2 személyre:
Kacsacomb
2 kacsacomb
1 vérnarancs frissen reszelt héja és kifacsart leve
1 citrom frissen reszelt héja
4 cm frissen reszelt gyömbér
1 tk őrölt chilli
2 ek méz
1/2 dl édes rosé bor (lehet fehér is)
frissen őrölt fekete bors

1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
2. A kacsacombokat megmossuk, megtöröljük, átlósan beirdaljuk (vigyázzunk, hogy a húsba ne vágjunk bele)
3. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát.
4. Egy száraz serpenyőben közepes lángon sütjük a combokat bőrös oldalukkal lefele fordítva, amíg pirulni nem kezdenek (kb. 5 perc). Majd megfordítjuk és újabb 5 percig pirítjuk.
5. A citrusok héját összekeverjük a gyömbérrel, a chillivel és a mézzel.
6. A combokat bőrös oldalukkal felfelé fordítva egy tepsibe tesszük és a citrusos pác felével megkenjük azokat és 20 percre sütőbe toljuk.
7. A vérnarancs kifacsart levét összekeverjük a borral.
8. Kivesszük a combokat a sütőből, meglocsoljuk a vérnarancsos-boros keverékkel és alufóliával letakarva visszatoljuk a sütőbe minimum 70 percre (addig amíg teljesen megpuhulnak a combok).
9. 70 perc elteltével levesszük a fóliát , rákenjük a citrusos pác másik felét és 20-25 percig tovább sütjük, hogy szépen megpiruljon a teteje. (Akkor lesz tökéletes, ha a hús elválik a csonttól)

Burgonyapüré
500 g burgonya
20 g vaj
4 ek tejföl

1. A burgonyákat megmossuk, megpucoljuk és kockára vágva hideg sós vízbe tesszük és megfőzzük.
2. Ha már megpuhultak (villával ellenőrizzük), leszűrjük és még forrón rádobjuk a vajat, amit krumplinyomóval jól eldolgozunk a burgonyákkal.
3. Hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk és az egészet egyőtt simára keverjük.

Rozmaringos narancs
2 narancs
1/2 szál rozmaring (15 levél)

1. A narancsokat megpucoljuk, a gerezdeket kockára vágjuk.
2. Egy edényben összefőzzük a narancsdarabokat a rozmaringgal. (kb.15 perc alatt)

Nagyon jól passzol a chillis-mézes-citrusos ízvilág, a friss kissé kesernyés narancs szósszal. Mindenképp megér egy próbát:) Nálunk a következő 2 darabból is hasonló ízvilág fog kisülni, mert NY megnyalta ám mind a tíz ujját, a burgonyapüré selymessége pedig elengedhetetlen hozzá:)


5 megjegyzés:

  1. nagyon guszta, nálunk is nagyon megy a kacsa:)

    VálaszTörlés
  2. helyes:) Én nem voltam annyira oda érte, de eeeez?:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta!Mi is szeretjük nagyon:)

    VálaszTörlés
  4. Ó, Istenem! Hát miket csinálsz Te? Ez valami fantasztikus!!!!

    VálaszTörlés
  5. De jó Böbe, próbáljátok is ki:)

    Köszönöm Adél:)A bonbon világodra ugyanezek a jellemzők illenek:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében