2012. május 30.

Epres-citromos piskóta

Amikor megláttam Csibénél ezt a gyönyörűséget, nyomban tudtam, hogy ez el is készül nálam nemsokára, hisz első pillantásra tudtam, hogy NY kedvencei az ilyen piskótás nyalánkságok. Mondanom sem kell, lehet, hogy ettől kezdve az enyém is?!  Kapóra jött, hogy meglepetés gyanánt készíthettem neki, hisz nem is volt itthon (ezeket a meglepi sütéseket szeretem a legjobban:)) A blog kezd lassan egy epres-desszert gyűjteménnyé változni, de most egyszerűen akárhova megyek mindig ott van egy kis tálca eper és muszáj haza vinni:) Akármennyire is a süteményeké a hangsúly mostanság, képzeljétek én egy falatnál többet nem is eszem belőlük, mert azt várom mi a hatás a szeretteim körében. Veletek is szokott ilyen lenni?:) Az biztos amíg lesz finom eper, jönnek az eprek ide is:) Minimálisat változtatva az eredeti összetevőkön íme a mi piskótánk.
Hozzávalók 15x25 cm-es piskótához (4 szelet):
Piskótához:
60 g liszt
3 tojássárgája
70 g nyírfacukor
csipet só
1 tk sütőpor
3 tojásfehérje
1 citrom reszelt héja
Krémhez:
250 g mascarpone
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
3 ek porcukor
1 tk vanília aroma
250 g eper

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.
3. A tojásfehérjéből kemény habot verünk , majd óvatosan összekeverjük a tojásos cukorral.
4. A lisztet összekeverjük a sóval, sütőporral, citrom héjával. Ezt is hozzáadjuk a tojásos krémhez.
5. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit  és egyenletesen eloszlatjuk a tésztát. 
6. Kb. 10-15 percig sütjük.
7. Ha megsült megvárjuk míg kihűl és három egyenlő részre vágjuk.
8. A krémhez a hozzávalókat összekeverjük, majd felhasználásig a hűtőben tároljuk.
9. Az epret megmossuk, és a nagyobbakat negyedeljük, a kisebbeket elfelezzük.

Összeállítás:
1. Egy piskóta lappal kezdünk, amit megkenünk lekvárral, majd megkenjük krémmel és jönnek rá a friss eperszemek, majd rá megint piskóta, rá a lekvár, a krém, majd megint eper. A tetejére helyezzük az utolsó piskótalapot és azt már csak a mascarpone krémmel kenjük meg. A legvégén pedig hulljon csak rá sok-sok eper:) 

Én alig várom málnával, áfonyával is:)

Köszönöm ezúton is Csibének a receptet, isteni:)

11 megjegyzés:

  1. Hú, de tuti! Én már csak nyálcsorgatva nézem ezeket az epres csodákat, nálunk már lecsengett az eperszezon :(

    VálaszTörlés
  2. Hú, hát ez nekem is nagyon bejön:) Isteni lehet főleg igazi magyar mézédes eperrel, na az nagyon hiányzik nekem.

    VálaszTörlés
  3. Igen-igen hát az itthoni epernek nincs párja:) Örülök, ha tetszik Nektek:)

    VálaszTörlés
  4. Megint kell mennem epret szedni...Annyi finomság van már megint eperrel a blogokon. Ez is lenyűgöző! :o)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű képek! Nekem is jöhet az eper minden mennyiségben:))

    VálaszTörlés
  6. Isteni lehet!:) most már én is pusztítom a finom magyar epret, most kell igazán kiélvezni. Nagyon jó!:-)

    VálaszTörlés
  7. Mennyire kívánatos és csodálatos és nyálcsorgató! nagy bánatom, hogy mindenfele látom a jobbnál jobb epres recepteket és nagyjából ezzel maradok. Az itt kapható eper sajnos nem is nagyon szép, de ízre... meg sem közelíti az igazi epret:( Így csak csodálom nálatok a gyönyörűségeket!

    VálaszTörlés
  8. na eeeeeeeez Anyukám, ütős!!!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében