2012. május 10.

Eper-rebarbara-lime-fahéj-vanília-citromfű lekvár variációk

"Nem fájt-nem fájt, köszönöm a lekvárt:)!" Már nem nagyon emlékszem miért is és mikor használtuk ezt az okos mondást az oviban, de az biztos, hogy életem végéig beitta magát az emlékeimbe és az agyamba, csakúgy mint ez a két isteni lekvár:) Soha többet bolti, ezt most komolyan mondom! Még sosem készítettem lekvárt, főleg nem rebarbara felhasználásával és mondhatni az eper-rebarbara páros lenyűgöző! Na, a másik se kutya, de az eper-reparbara-lime-fahéj nyerte a közönség szavazást...Ezelőtt nem vásároltam még rebarbarát, sőt enni sem ettem....egyedül a kedvenc Lindt csokimból ismertem (amit már nem találok egy ideje), az epres-rebarbarás fehércsokiból. A befőzés hasonló kattanás lesz szerintem, mint a beinduló kenyérsütésem:) Úgyhogy kedves olvasóim, itt a tavasz-nyár induljon a nagy befőző szezon, hogy legyen miből élni télire és felidézhessük ezeket az ízélményeket a hűvös téli napokon is majd:)


Befőttes üvegek előkészítése
1. A befőttes üvegeket forrásban levő vízben főzzük pár percig, hogy lefertőtlenítsük, majd a tűzhelyben melegítsük őket 50 fokon a tetejükkel együtt, amíg meg nem töltjük lekvárral.

Eper-vanília-citromfű lekvár (bal oldali)
Hozzávalók (3 db 200ml üveghez):
650 g eper
1 rúd vanília
1 db thai citromfű
fél citrom leve
180 g nyírfacukor
20 g 3:1 dzsemfix

1. Az epreket megmossuk, kicsumázzuk.
2. Az epreket a cukorral, a vaníliával, a citromfűvel, a citrom levével (kell a savas közeg, mert így tartja meg szép piros színét a lekvárunk:)) és a cukorral lefedve felforraljuk, összefőzzük, néha megkavargatjuk. (Kb. 15-20 perc)
3. Amikor már besűrüsödött hozzáadjuk a dzsemfixet is és további 10 percig főzzük.
4. A még meleg lekvárt a meleg befőttes üvegekbe töltjük, jó gyorsan és erősen rázárjuk a kupakját és még azon nyomban fejjel lefelé fordítjuk. Ez azért szükséges, mert így vákuum képződik az üvegen belül.
Konyharuhával betakarva a kihűlt sütőbe tesszük fejjel lefelé fodítva a lekvárunkat és egy éjszakán át hagyjuk pihenni és kihűlni ott. A lényeg, hogy hagyjuk szép lassan meleg környezetben kihűlni, ez a baktériumok miatt fontos. Másnap reggel kanalazhatjuk is:)



Eper-rebarbara-lime-fahéj lekvár (jobb oldali)
Hozzávalók:
500 g eper
250 g rebarbara
2 tk fahéj
1 lime reszelt héja és leve
210 g cukor
25 g 3:1 dzsemfix

1. Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, a rebarbarát feldaraboljuk (1 cm-1,5 cm-es darabokra)
2. Az epreket a rebarbarával, lime héjával és levével, a fahéjjal és a cukorral együtt lefedve felforraljuk, összefőzzük és néha megkavarjuk.
3. Amikor már besűrüsödött hozzáadjuk a dzsemfixet is és további 10 percig főzzük.
4. A még meleg lekvárt a meleg befőttes üvegekbe töltjük, jó gyorsan és erősen rázárjuk a kupakját és még azon nyomban fejjel lefelé fordítjuk. Ez azért szükséges, mert így vákuum képződik az üvegen belül.
Konyharuhával betakarva a kihűlt sütőbe tesszük fejjel lefelé fodítva a lekvárunkat és egy éjszakán át hagyjuk pihenni és kihűlni ott. A lényeg, hogy hagyjuk szép lassan meleg környezetben kihűlni, ez a baktériumok miatt fontos.

Mi a házi kenyerünkkel falatoztuk, mennyei volt a párosítás.

Magában is megízleltem a rebarbarát, kissé fanyar savanykás íze van, ami a lekvárban az eperrel együtt, ahogy említettem mesés ízvilágot alkot. Ma is szereztem be fél kilót a kedvenc zöldségesemnél:)

Rebarbarából három fajta létezik, a piros fehér belsejű, a piros piros belsejű és a zöld fehér belsejű. Állítólag ízbeli eltérések is vannak köztük, bár nekem még csak a piros fehér belsejűt sikerült szereznem:)
Aki még nem próbálta rebarbit az olyan sok lehetőséget pazarolt el az ízek terén, mint én eddig:)

11 megjegyzés:

  1. Hajrá befőzés! :) Gyönyörűek lettek, nyami :)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg meseszép színek:) Én most nem fogok lekvárt befőzni de csak azért mert nincs rá időm, viszont megcsináltam az Expressz kenyeredet és isteni finom lett!:)A rebarbi tényleg egy nagyon klassz dolog, szemezgess a rceeptek között is online, annyi mindent lehet belőle készíteni:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon sokan dícsérik az eper-rebarbara párost. ideje lenne most már nekem is kipróbálnom...ha lehetőségem adódik rá, egészen biztosan ezzel a lekvárral kezdem :)
    Honnan szermányoltál Te thai citromfüvet?

    VálaszTörlés
  4. Isteniek lehetnek, én is hamarosan nekiállok :)

    VálaszTörlés
  5. Ja, amúgy meg ez a fahéj dolog nem hagy nyugodni...sose gondoltam volna, hogy ez is passzol az eperhez. Ezt is ki kell próbálni :)

    VálaszTörlés
  6. Erika, de örülök:)Majd, ha teheted küldj róla fotót vagy bejegyzést:)

    De jó Vikvi mindenképp:)

    Jajj, Adél neked tényleg muszáj kipróbálnod eper-rebarbara párost:) Kardamom is passzolhat szerintem:)

    Thai citromnád/citromfű a Culinarisban kapható egy szál 150 Ft körül, sokáig el is áll a hűtőben:) Illetve azt hallottam most, hogy a metroban is árulnak csomagban!

    VálaszTörlés
  7. Köszi Kamrapolc, örülök, ha tetszik:)

    VálaszTörlés
  8. Kardamomról jut eszembe...tudod, mihez illik még (lehet, h igen, én még csak most jöttem rá)..a kókuszhoz! Nagyon tutik együtt :)

    VálaszTörlés
  9. Köszi, majd ha Pesten járok, benézek a Culinarisba :)

    VálaszTörlés
  10. Jaj de gyönyörűűűűek. Annak ellenére, hogy nekem a rebarbaráról nincsenek pozitív emlékeim, ebben a formában lehet, hogy lecsúszna. A házi kenyereddel biztos is:))

    VálaszTörlés
  11. Azta, nem semmi vagy. Nagyon tetszenek a lekvárjaid!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...