2012. augusztus 16.

Nutellás gombóc

Abbahagyhatatlanul veszélyes desszert, főétel, reggeli, ebéd, vacsora, uzsonna! Állandóan ezt enném, de tényleg:o) Mondjuk amiben nutella van az csakis jó lehet! Alap gombóc tészta recept szerint készült, kötelező kipróbálni!
Hozzávalók kb. 20 gombóchoz:
Alap gombóc tészta:
1 kg burgonya
330 g liszt (300-400g , amennyit felvesz a tészta)
1 tojás
1 ek puha vaj
csipet só
Töltelék:
20 tk nutella
Hempergetéshez:
200 g zsemlemorzsa
2 ek vaj
4-5 ek porcukor

1. A nutellát adagoljuk egy pohárba (vagy akár az egész üveg mehet a fagyba) és helyezzük be a mélyhűtőbe, amíg a tésztánk elkészül.
2. A burgonyákat héjában megfőzzük, még azonnal melegében megpucoljuk és krumplinyomóval áttörjük. Egy tálcára kiterítve teljesen kihűtjük (nekem 10 perc volt).
3. Amíg hűl a krumpli, egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a porcukrot és folyamatosan kevergetve pirítsuk aranybarnára. Vigyázzatok, mert hiphop megég!
4. Ha már kihűlt az összetört krumplink, akkor hozzáadjuk a tojást, a vajat, a sót.
5. A lisztet fokozatosan adagolva kezdjük el összegyúrni a tésztánkat, addig kell gyúrni, amíg nem ragad a kezünkhöz a tészta. Nekem 330 g lisztet vett fel.
6. A nutellát kivesszük a fagyasztóból és kanállal, késsel tetszés szerinti méretű darabokat vágunk.
7. Lisztezett gyúródeszkán cipó formájú tésztát gyúrunk és tetszőleges vastagságú szeleteket vágunk belőle (kb.1 cm, attól függ mennyi tésztát szeretnénk a nutella köré:)) 
8. A Lelapítgatjuk és a közepére helyezzük a nutella darabokat. (Gyorsan kell vele dolgozni, nehogy elolvadjon!)
7. A tészta széleit felhajtjuk, összefogjuk,  mint egy kis csomagot, úgy, hogy mindenhol befedje a tölteléket, majd a tenyerünkben körkörös mozdulatokkal gombóccá gyúrjuk.
8. Egy edényben vizet forralunk egy csipet sóval. A víz akkor lesz jó, ha gyöngyözve forr, nem szabad nagyon forrnia.
9. Belehelyezzük óvatosan a gombócokat (én maximum 4-et főztem egyszerre) és figyelgetjük, nehogy letapadjanak az edény aljára, néha megkavargatjuk őket. Amint feljönnek a víz tetejére még 3 percig hagyjuk főni, majd óvatosan egy lapát segítségével a pirított zsemlemorzsába helyezzük át őket. 
10. A zsemlemorzsában pihengessenek kb.5 percet, hogy megdermedjenek, majd hempergessük meg őket, hogy mindenhol befedje a tésztát.

A gombócokat kísérhetitek plusz nutellával, lekvárral, sok porcukorral is:)

13 megjegyzés:

  1. A barackos gombcót után, most ez is??? Muszáj lesz gombócot készítsek a hétvégén, NAGYON megkívántam. :)

    VálaszTörlés
  2. Ilyet sajnos nem fogok készíteni, de csak azért mert tudom milyen abbahagyhatatlanul finom lehet!:) Viszont barackosat majd csinálok, bár az is veszélyes:)

    VálaszTörlés
  3. Szilvásat csináltam múlt héten! Isteni:)) De ebből is lecsúszna egy,két,gombóccal:))

    VálaszTörlés
  4. Oh, ez isteni lehet. Nálunk eddig a túrós csokis volt a kedvenc. De azt hiszem ez letaszítaná a trónjáról :)

    VálaszTörlés
  5. Ilyenkor amikor igyekszem semmi olyat nem megenni a "bűnnek" számít, ez felér egy kínzással!

    VálaszTörlés
  6. Aztaaaa de jól néznek ki....üüüüberfinomleheeetett!!!! :DD

    VálaszTörlés
  7. Hajrá Okki, ne hagyd ki:)

    Te se Erika:o)

    Az biztos Böbe:)

    Úh, Vikvi túrós-csoki, na azt is kipróbálom majd!:)

    Lilla:)

    Köszi mozzarelli azok nagyon:)

    VálaszTörlés
  8. Ha nagyfiam meglátná, rögtön gombócgyártásba kellene kezdenem! :) Amint egy picikével több időm lesz, el is készítem neki, nagyon-nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  9. a ferjem azzal nyaggat, hogy csinaljam meg. en, aki sutesanalfabeta vagyok. szep lesz. :)

    VálaszTörlés
  10. Hajrá kedves Táskarádió:) Nem kell sütni, csak gyúrod, töltöd, gombóc formára gyúrod és pottyanhatnak is a vízbe! Várom a beszámolód, hogy sikerült! Biztos menni fog:o)

    VálaszTörlés
  11. ha mar nem lesz szaz fok, akkor nekilatok. de nem igerek semmit. :)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon ötletes!! Köszönöm !Panníka

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében