Hozzávalók 5 nagy pizzához:
1 kg finomliszt (fele lehet tönköly is)
2 cs szárított élesztő
2 ek só
1 ek cukor
6 dl langyos víz
6 ek olívaolaj
1 ek oregánó
1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzá adjuk az élesztőt és az oregánót. Jól összekeverjük, majd egy mélyedést készítünk a közepébe.
2. A langyos vízben feloldjuk a cukrot és beleöntjük a liszt mélyedésébe.
3. Összegyúrjuk, hozzá adjuk a sót és az olívaolajat is. Addig dagasztjuk, amíg a kezünktől jól el nem válik a tészta. A tálat kiolajozzuk, beletesszük a tésztánkat és fél-1 órán át meleg helyen konyharuhával letakarva kelesztjük. A lényeg, hogy duplájára keljen.
4. Amikor megkelt, lisztezett deszkán átdolgozzuk és öt egyforma nagyságú részre szedjük. Mindegyikből kis kerek cipót formázunk és a tálba visszatéve meleg helyen további 30 percig kelesztjük őket.
5. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
6. A tésztákat egyesével nyújtófával kör alakúra nyújtjuk, majd ezután kézzel, körkörösen kihúzzuk a kivánt vastagságúra és nagyságúra. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
7. Megkenjük paradicsomszósszal/pizzaszósszal, rápakoljuk a kívánt feltéteket, sajtot szórunk a tetejére és a sütő utolsó előtti rácsán (nekem az utolsó égette) 15 perc alatt megsütjük.
Amelyik gombóc tésztát nem használjuk, fel nyugodtan mehet a mélyhűtőbe, nekem 1-2 óra alatt kiolvadt!
Nálam a feltét most 2 pizzára ez volt:
125 g hámozott paradicsom
1 gerezd zúzott fokhagyma
200 g koktél paradicsom
1 ek olívaolaj
1 tk só
1 tk cukor
5-6 darab friss bazsalikomlevél
6 szelet bresaola sonka
12 db szárított paradicsom
30 g reszelt fehér cheddar
1. Egy edényben felforrósítjuk az olívaolajat, átfuttatjuk rajta 1-2 perc alatt a fokhagymát (vigyázzunk nehogy megégjen!)
2. A koktél paradicsomokat elfelezzük.
3. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a koktél paradicsomoknak a felét, sót, cukrot, bazsalikomleveleket és addig főzzük, amíg a paradicsomok meg nem puhulnak.
4. Ha kész megkenjük a szósszal a tésztánkat, mehet rá a sonka, sajt, szárított paradicsom, majd a koktél paradicsomok és irány a sütő:)
Recept ötlete innen.
Nagyon finom lehet! Ez a nekem való tészta, én is ilyet szeretek :) Nálunk sem unnák meg:)
VálaszTörlésÉn pont így készítem és mi is imádjuk, nem lehet megunni...:)
VálaszTörlésA gyerekeknek heti rendszerességgel jöhetne. Nagyon szeretjük. Én a kg lisztből 4 tepsivel sütök. A tepsik mérete nem egyforma,így a pizza tésztája picivel vékonyabb, mint a tied, de így is nagyon jó.
VálaszTörlésGuszta:-)
Nagyon guszta, én is így készítem csak fele lisztből:)
VálaszTörlésÖrülök lányok, hogy egy az ízlésünk:)
VálaszTörlésNálunk is ez a favorit, a puha, vastag tészta, nem szeretik a gyerekek, ha véknyabb és szárazabb. Nagyon jól néz ki a pizzád, látszik rajta, hogy mennyire finom! :)
VálaszTörlés