27 és fél évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy én lazacot vagy bármilyen tengeri vagy akár folyami vagy tavi dolgot fogok készíteni, az elfogyasztásáról pedig ne is beszéljünk:) Tehát, nem vagyok/voltam nagy halpusztító. De ugye itt van NY (aki imádja), na meg az omega 3 zsírsavak és úgy néz ki, hogy az egészség és NY unszolása ("kóstold meg!") győzedelmeskedik lassan felettem:) A pontot az "i"-re a Floriolos főzés tette, ahol megkóstoltam unszolás nélkül Vera roston sült lazacát...isteni volt:) Így jutottam el odáig, hogy hétvégén a piacon lazac landolt a kosárban...Tanulság: változunk:)
Hozzávalók 2 személyre:
4 szelet lazacfilé (kb. 12-15 dkg egy szelet)
fél citrom leve
fél lime leve
só
frissen őrölt bors
4 ek olívaolaj
4 fokhagyma
Citromos-lime-os besamel:
2 ek vaj
2 ek liszt
fél liter tej
1 tk őrölt szerecsendió
só
fehérbors
1 lime reszelt héja és leve
1 citrom reszelt héja és leve
Héjában sült burgonya:
4 darab újburgonya
1. A lazacfilét felszeleteljük, ha egészben kaparintottuk meg mint én.
2. Mindkét oldalát a citrom és lime levével meglocsoljuk, sózzuk borsozzuk és minimum fél órát állni hagyjuk.
3. Közben elkészítjük a besamelt.
4. A tejet megmelegítjük.
5. A vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és gyorsan csomómentesre keverjük, picit pirítjuk, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a tejet és minden adagolásnál csomómentesre keverjük.
6. Sózzuk, borsozzuk, mehet bele a szerecsendió is, majd belereszeljük a citrom és a lime héját és a levüket is belefacsarjuk.
7. Egyet hagyjuk rottyanni, majd lehúzzuk a tűzről.
8. A burgonyákat héjastul félkeményre főzzük, majd egy elmőmelegített sütőben 180 fokon 20 percet sütjük és készen is van.
9. Olívaolajat melegítünk egy serpenyőben vagy rostlapon.
10. A forró olajba dobjuk az egész, kissé megnyomott fokhagymákat. A lazacoknak először a bőrös felüket sütjük meg (kb.4 percig sütöttem, mert jó sülten szeretem), majd a másik felét is megsütjük röpke 3-4 perc alatt.
Mi még friss jégsalátát ettünk a lazac, a héjában sült burgonya és a besamel mellé. A burgonyákat félbe vágtam és fűszervajat csempésztem közé:)
Én viszont pont fordítva vagyok: 26 és fél éve IMÁDOM a lazacot, bármilyen formában.Lehet hogy ezt össze is rittyentem vacsira :)
VálaszTörlésGyönyörűen néz ki! Én sem vagyok egy nagy halevő, de ezt kipróbálnám! :)
VálaszTörlésÉn eddig kétszer ettem lazacot, de saját magam még sosem készítettem, pedig annyira guszta a Te verziód is!
VálaszTörlésEzt most pont elfogadnám! Gusztusos és nagyon szépek a fotók :)
VálaszTörlésGyönyörű szép lazac! Én imádom, 30 éve töretlenül...:D
VálaszTörlésNagyon szeretem,párom meg imádja:)
VálaszTörlésKöszönöm, örülök, hogy tetszik Nektek:)
VálaszTörlésFinom lett! Egy kis cukrot tettem még a mártáshoz, csak annyit, hogy olyan íze legyen, amilyen az illata <3
VálaszTörlés