2012. május 15.

Roston sült lazacfilé citromos-lime besamel mártással

27 és fél évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy én lazacot vagy bármilyen tengeri vagy akár folyami vagy tavi dolgot fogok készíteni, az elfogyasztásáról pedig ne is beszéljünk:) Tehát, nem vagyok/voltam nagy halpusztító. De ugye itt van NY (aki imádja), na meg az omega 3 zsírsavak és úgy néz ki, hogy az egészség és NY unszolása ("kóstold meg!") győzedelmeskedik lassan felettem:) A pontot az "i"-re a Floriolos főzés tette, ahol megkóstoltam unszolás nélkül Vera roston sült lazacát...isteni volt:) Így jutottam el odáig, hogy hétvégén a piacon lazac landolt a kosárban...Tanulság: változunk:)

Hozzávalók 2 személyre:
4 szelet lazacfilé (kb. 12-15 dkg egy szelet)
fél citrom leve
fél lime leve
frissen őrölt bors
4 ek olívaolaj
4 fokhagyma
Citromos-lime-os besamel:
2 ek vaj
2 ek liszt
fél liter tej
1 tk őrölt szerecsendió
fehérbors
1 lime reszelt héja és leve
1 citrom reszelt héja és leve
Héjában sült burgonya:
4 darab újburgonya

1. A lazacfilét felszeleteljük, ha egészben kaparintottuk meg mint én. 
2. Mindkét oldalát a citrom és lime levével meglocsoljuk, sózzuk borsozzuk és minimum fél órát állni hagyjuk.
3. Közben elkészítjük a besamelt.
4. A tejet megmelegítjük.
5. A vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és gyorsan csomómentesre keverjük, picit pirítjuk, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a tejet és minden adagolásnál csomómentesre keverjük.
6. Sózzuk, borsozzuk, mehet bele a szerecsendió is, majd belereszeljük a citrom és a lime héját és a levüket is belefacsarjuk.
7. Egyet hagyjuk rottyanni, majd lehúzzuk a tűzről.
8. A burgonyákat héjastul félkeményre főzzük, majd egy elmőmelegített sütőben 180 fokon 20 percet sütjük és készen is van.
9. Olívaolajat melegítünk egy serpenyőben vagy rostlapon. 
10. A forró olajba dobjuk az egész, kissé megnyomott fokhagymákat. A lazacoknak először a bőrös felüket sütjük meg (kb.4 percig sütöttem, mert jó sülten szeretem), majd a másik felét is megsütjük röpke 3-4 perc alatt.

Mi még friss jégsalátát ettünk a lazac, a héjában sült burgonya és a besamel mellé. A burgonyákat félbe vágtam és fűszervajat csempésztem közé:)

8 megjegyzés:

  1. Én viszont pont fordítva vagyok: 26 és fél éve IMÁDOM a lazacot, bármilyen formában.Lehet hogy ezt össze is rittyentem vacsira :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűen néz ki! Én sem vagyok egy nagy halevő, de ezt kipróbálnám! :)

    VálaszTörlés
  3. Én eddig kétszer ettem lazacot, de saját magam még sosem készítettem, pedig annyira guszta a Te verziód is!

    VálaszTörlés
  4. Ezt most pont elfogadnám! Gusztusos és nagyon szépek a fotók :)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű szép lazac! Én imádom, 30 éve töretlenül...:D

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szeretem,párom meg imádja:)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm, örülök, hogy tetszik Nektek:)

    VálaszTörlés
  8. Finom lett! Egy kis cukrot tettem még a mártáshoz, csak annyit, hogy olyan íze legyen, amilyen az illata <3

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...