2013. január 23.

Mézeskalácsos sütinyalóka - Cake Pops

Téli időszámításom egyik legjobb vívmánya lett ez a sütinyalóka. Egyszerűen abbahagyhatatlan. Még a Food Show-ra készültem vele, de végül nem ő lett a választott desszert. Biztos akad nálatok is maradék mézeskalács, de ha nem, ezért még sütni is érdemes!:) Tudom, mostanság nagyon menő cake pop-okat gyártani, de nekem nagyon bejön. Pici, színes kis falatok, gyerekeknek-felnőtteknek tátva marad a szája, millióféleképp lehet variálni és nem utolsó sorban baromi mutatós:) Korábban készült répatortás változat több színben is. Hajrá indulhat a gyártás, de vigyázat nagyon gyorsan fogy!
Hozzávalók 24 darab sütinyalókához:
400 g darált mézeskalács
30 g puha vaj
200 g Philadelphia krémsajt
40 g porcukor
200 g jó minőségű étcsokoládé
díszítésnek: szórócukrok, darált mézeskalács
hurkapálca/nyalókapálca
hungarocell
Mézeskalács (Alaprecept Mohától. Tökéletes, én mindig ezt használom.)
Hozzávalók (20 db-hoz)
250 g liszt
50 g barnacukor
10 g szódabikarbóna
30 g vaj
125 g méz
1 db tojás
3 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 tk őrölt fahéj
3 ek víz

Mézeskalács:
1. A mézet a vajjal és a cukorral megolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk.
2. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: lisztet, szódabikarbónát és a fűszereket.
3. Közepébe ütjük a tojást, majd hozzáadjuk a mézes keverékünket, a vizet és kézzel jól összegyúrjuk. 4. Letakarva egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
5. Másnap a hűtőből kivéve lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk és 4-5 mm vastagra nyújtjuk a tésztánkat. 6. Tetszés szerinti formákat szúrunk ki belőle, majd 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 5-8 perc alatt aranybarnára sütjük.

Cake pop:

1. A darált mézeskalácshoz hozzáadjuk a krémsajtot, a vajat, a porcukrot és jól összedolgozzuk. Egy masszív, tömör, jól formázható masszát kell kapnunk.
2. Hűtőbe tesszük 20 percre. Addig előkészítjük a hungarocellt és a hurkapálcákat, illetve helyet a hűtőben.
3. A masszánkból tetszőleges nagyságú golyókat formálunk a tenyerünkkel (akkorát, hogy a pálcánk elbírja és ne repedjen szét rajta, illetve csússzon le róla), mindegyikbe egy-egy hurkapálcát szúrunk és visszatesszük a hűtőbe őket.
4. A csokoládé 2/3-át megolvasztjuk, majd amikor már felolvadt lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a maradék csokoládét. (Nem vagyok egy nagy bonbon készítő, de annyit már nagyjából megtanultam, hogy ez a lépés azért fontos, mármint a csokoládénak a temperálása, hogy szép fényes, roppanó burok vegye körül a sütinket)
5. Amint ezzel megvagyunk elővesszük a sütinyalókákat a hűtőből és egyesével belemártjuk, vagy kanál segítségével bevonjuk a sütijeinket az étcsokoládéval. 
6. Még mielőtt a csokoládé megdermedne szórjuk le tetszés szerinti szórócukorral (én mézeskalács morzsával készítettem itt) és szúrjuk vissza a hungarocellbe őket. Nekem szépen megdermedtek szobahőmérsékleten is (kb. 10-15 perc), de a hűtőbe is visszatehetjük mártogatás után őket.

Lehet is osztogatni a nyalókákat!:o)

8 megjegyzés:

  1. Finom lehet és mutatós. Divat, nem divat én is szeretem őket. :)

    VálaszTörlés
  2. Mézesem már nincs... De ez nagyon guszta! A lányom hogy örülne neki...

    VálaszTörlés
  3. De jó Viki, akkor már ketten vagyunk:)

    Krisz, ki ne hagyd! Jól jön az a mézes még márciusban is:)

    VálaszTörlés
  4. Szia Nyamm,
    kisfiam szülinapjára most készítem a "nyalókákat", úgyhogy a sikerről még nem tudok beszámolni.....
    nem tudom veled vagy mással előfordult-e, hogy a gombóc már a pálcikán volt és szétesve lehullott. Mondjuk csak 2 db a 20-ból...remélem a többi nem lesz "öngyilkos" :-D

    VálaszTörlés
  5. Jajjjaj persze, az első kísérletnél nekem is előfordult ilyen eset! Azt figyeltem meg, ha kisebb golyókat gyártok, akkor elbírja a súlyát, illetve a pálcikát is bemárthatod előtte az olvasztott csokoládéba, és így ráhúzni a golyót a pálcára:) Ezáltal a dermedt csoki is megfogja az alját. Remélem sikerülni fog! Boldog születésnapot a kisfiadnak:) Majd számolj be, hogy sikerült végül:)

    VálaszTörlés
  6. Szerintetek dec. 19-én sütött mézeskalács használható még?

    VálaszTörlés
  7. Szerintetek dec. 19-én sütött mézeskalács használható még?

    VálaszTörlés
  8. Kedves Erika! Igen még felhasználhatod nyugodtan:) Majd számolj be, hogy sikerült:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében