2013. január 24.

Szecsuáni csirke falatok - chillis paradicsomlekvárral

Jó rég volt, tán igaz se volt mikor készült itt utoljára "sósság":) 2013-as évem egyik fogadalma, hogy megpróbálok nem csak édes dolgokat hozni Nektek itt a blogon, hisz én sem csak szénhidráton élek:) Sőt! Az igazat megvallva, én kitalálni/megtalálni szeretem amit készítek, természetesen megkóstolom, de a legjobban azt szeretem, amikor minél több embernek adhatok belőle körülöttem és alig várom minden egyes falat után az első reakciókat, illetve azt figyelni kit milyen ízekkel lehet boldoggá tenni:) Ha valaki a konyhában sertepertél biztosan ismeri azt az érzést, amikor megtelik az illatokkal, a készítés közbeni csipegetésekkel és inkább azt ennénk amit más készít nekünk:) Na, nagyjából én is így vagyok ám ezzel, persze vannak olyan desszertek is, amit nem lehet és nem is bírok abbahagyni! Ez a recept is még egy 2012-es eresztésből való, de annál jobb lesz idén:)hehe.
Hozzávalók 2 személyre:
500 g csirkemell
2 tk szecsuáni bors
1 tk tengeri só
3 ek szezámolaj (+ a sütéshez, amennyi szükséges)
Chillis-paradicsomlekvár:
250 g hámozott paradicsom 
2 db piros chilli paprika (kimagozva)
2 cm friss gyömbér
2 szem fokhagyma gerezd
150 g nádcukor
1 ek halszósz
50 ml vörösbor ecet

1. A paradicsomot forrásban lévő vízbe helyezzük pár percre, amíg a héja el nem kezd felpenderedni, majd azon nyomban áttesszük jéghideg vízbe. Így könnyen letudjuk húzni a héját. Hajrá sós, meg hús, meg miegymás:)
2. A lekvárhoz a paradicsomot, a chillit, fokhagymát, gyömbért kézi mixerrel vagy robotgéppel pürésítjük.
3. Hozzáadjuk a cukrot, a halszószt, az ecetet és lassú tűzön kb. 30 perc alatt besűrtjük, majd hagyjuk kihűlni.
4. A csirkemellet 2-3 cm-esre daraboljuk. 
5. Megszórjuk a szecsuáni borssal, sóval és a szezámolajjal jól összekeverjük. Egy éjszakát pihentethetjük is, de azonnal is kisüthetjük.
6. Forró szezámolajban kisütjük a csirkemelleket, felszúrjuk egy pálcára és a lekvárral tálaljuk.

Jó-jó. Nem egy nagy történet elkészíteni, de legalább már hús a blogon:) Ja, és nem utolsó sorban szuper előétel, vendégváró falatka, akár főételként is funkcionálhat körettel együtt!

4 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...