2013. január 22.

Klasszikus Kedd - Nudli

Ki ne ismerné gyermekkorom egyik kedvencét a nudlit?:) Ki hogy szereti? Mákosan, porcukrosan vagy  zsemlemorzsában sok lekvárral, porcukorral, egyéb ötlet? Nekem jöhet bárhogy! Ti ettetek már egyáltalán házit? Bevallom, én most először kerültem el a fagyasztott verziót, de mostantól csakis itthon fog készülni:)
Hozzávalók 4 személyre:
500 g áttört, héjában főtt burgonya
150 g rétesliszt
1 kisebb tojás
csipet só
Mákos:
200 g darált mák+porcukor ízlés szerint
Zsemlemorzsa:
200 g zsemlemorzsa
30 g vaj
porcukor ízlés szerint

1. A burgonyákat héjában só nélküli vízben puhára főzzük.
2. Még melegen megpucoljuk és krumplinyomón áttörjük.
3. Hagyjuk teljesen kihűlni.
4. Rászórjuk a lisztet, a csipet sót, hozzáadjuk a tojást is és egyneművé keverjük pár laza mozdulattal.
5. A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és 1,5 cm vastag csíkokat vágunk belőle, amiből rudakat sodrunk. A rudakat 1 cm-es darabokra vágjuk.
6. Minden egyes kis darabból a deszkán vagy a tenyerünkben henger alakot formázva nudlikat gyártunk.
 7. Forrásban lévő vízben kifőzzük őket több kisebb részletben. Ha már feljönnek a víz tetejére (1-2 perc), még 1-2 percig főzzük őket. Lapát segítségével egy szűrőbe lapátoljuk a kifőtt nudli darabjainkat, hogy lecsepegjenek. Várjuk meg amíg kihűl, nem szabad előtte kevergetni, mert a tészta külseje nagyon ragacsos.
8. Ízlés szerint ízesíthetjük darált mákkal és porcukorral.
9. A zsemlemorzsás verzióhoz, a vajat felolvasztjuk és hozzáadjuk a zsemlemorzsát, amit barnára pirítunk. A nudlikat beleforgatjuk és jó sok porcukorral leszórva tálaljuk:)

5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták lettek! Már jó régen én csinálom a nudlit, fiatal háziasszonyként kóstoltam meg a fagyasztott kivitelben de közel nem olyan mint amit mi csinálunk. Szeretem én is prézlivel lekvárral, mákosan.Akkor ezek után már derelyét vagy gombócot is készíthetsz mert ez a tészta jó hozzá!

    VálaszTörlés
  2. Zét egy mákos változattal várhatod:)))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép a folyamat,és a végeredményből szívesen falatoznék!

    VálaszTörlés
  4. Bizony Éva, jöhet a gombóc és derelye is:) Köszönöm:)

    Szofikám tudom, hogy Zé is mák őrült, úh tuti lesz valami mákos:)

    Köszönöm kedves mellissina:)

    VálaszTörlés
  5. Lehet hogy a leánykori neve nudli, (én is ezt szeretem :) ) de a hivatalos, az a burgonya sodralék :D de a név mind egy a lényeg, hogy imádom :) Maradok 10-telettel NEDUDDGI

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében