2012. szeptember 26.

Céklás brownie

Nálam a brownie desszertek terén a kedvencek között van. Igazi tömény csokoládés sütemény, millióféleképpen lehet variálni. Manapság egyre nagyobb teret hódítanak az egészségesebben készülő sütémények, amik zöldségek-gyümölcsök felhasználásával készülnek. Már volt itt is a blogon egy cukkinis sütemény és annak a sikerén felbuzdulva jött az "ötlet", így cékla szezonban, hogy mi lenne, ha kerülne egy kis lila valami csokisba. Kerestem, kutattam, míg végül kialakult a sajátom. Jelentem elfogyott, sőt bátran adjátok kicsiknek-nagyoknak, sosem jönnek rá a "céklás trükkre", tesztelve:o)
Hozzávalók 20x30 cm-es sütőformához:
150 g főtt, reszelt cékla (2-3 egész cékla)
150 g étcsokoládé (min.70% kakaótartalmú)
100 g puha vaj
80 g nyírfacukor
2 tojás
80 g liszt (finom, teljeskiörlésű is lehet)
1 kk vanília aroma (elhagyható)
1 kk sütőpor (elhagyható)

1. A céklákat megmossuk, egy lábosba hideg vizet engedünk, beletesszük az egész céklákat héjastul és megfőzzük. (Ez a leghosszab folyamat az elkészítés során:) Kb. 40-50 perc alatt lett nekem készen. A céklát egyébként sütőben is elkészíthetjük, fóliába tekerve).
2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
3. A csokoládét és a vajat gőz felett folyamatosan kevergetve megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről.
4. A főtt céklát megpucoljuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük.
5. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a reszelt céklát, majd a vajas-csokoládés keverékünket, a lisztet és a sütőport. Egyszer -kétszer elkeverjük a masszánkat (nem szabad túl sokszor, különben kemény lesz), majd kivajazott  sütőformába egyengetjük.
6. 20-25 perc alatt megsütjük, akkor jó, ha a közepe még lágy egy kicsit.

Forrón, vanília fagylalttal tálalva az igazi! Én lekvárral és nutellával is eszem, de az már tényleg brutál:)

13 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett a brownie-d, ki kell próbálnom, nagyon kíváncsi vagyok az ízére is! :) A Blogkóstolóban pedig akkor "összesorsoltalak" Linyah-hal, jó nézelődést és jó játékot kívánok! :)

    VálaszTörlés
  2. Nálam is hever pár szem cékla árván, most már tudom, hol fogják végezni :)

    VálaszTörlés
  3. Isteni lehet! Nagyon szeretem a céklás sütiket :)

    VálaszTörlés
  4. Ezt a céklás finomságot tavaly nyár óta kb. 2 hetente sütnöm kell :) olyan finom, olyan nyammmm

    VálaszTörlés
  5. Én is ki szeretném próbálni céklával!:) A cukkinis sütid nagyon ízlett, szerintem ez is el fog fogyni:)

    VálaszTörlés
  6. Jaaj...isteni jól néz ki! Na egyébként brownie-t még nem sütöttem céklával! :D

    VálaszTörlés
  7. Én a céklát nagyon nem szeretem, de így brownie-ban kipróbálnám, hátha:)

    VálaszTörlés
  8. Muszály lesz nekem is kipróbálnom:)

    VálaszTörlés
  9. Jajjj de tuti és milyen szép színe van!Imádom a céklát, ezt tuti kipróbálom!!

    VálaszTörlés
  10. Örülök, hogy tetszik Nektek:)

    VálaszTörlés
  11. megsütöttem - ez valami zseniálisan finom és szaftos és puha és úristen de jó <3

    VálaszTörlés
  12. Kedves kamopf! Nagyon örülök, hogy ízlett:)

    VálaszTörlés
  13. Eszméletlen finom, pici szódabikarbonát tettem bele. Mint az álom olyan pihe-puha könnyű, mégsem száraz. Köszönöm a receptet :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében