Ő a szeptemberi áldozat, aki a lekváros bödönbe került a kamrapolcra, igazi óvodai ivólé ízű, hiszen körte:) Nincs mese, befőzni kötelező....MINDENT:D
Befőttes üvegek előkészítése
1. A befőttes üvegeket forrásban levő vízben főzzük pár percig, hogy lefertőtlenítsük, majd a tűzhelyben melegítsük őket 100 fokon a tetejükkel együtt, amíg meg nem töltjük lekvárral, ez azért fontos, mivel száraz dunsztban fog kihűlni a lekvárunk hosszú időn keresztül, így a baktériumok elpusztulnak.
Hozzávalók 2x250 ml üveghez:
600 g körte
140 g nyírfacukor
2 tk őrölt fahéj
1 kk szegfűszeg
1 kk gyömbér
1/2 frissen facsart citrom leve
3/4 cs dzsemfix
1. A körtét megmossuk, megpucoljuk, majd kockázzuk.
2. A körtét a cukorral, a citrom levével és a fűszerekkel együtt egy edényben lassú tűzön elkezdjük forralni.
3. Amikor már a gyümölcsök puhák, illetve összefőttek, akkor hozzáadjuk a dzsemfixet és folyamatos kevergetés mellett további 3-4 percig főzzük.
4. A még forró lekvárt a forró befőttes üvegekbe töltjük, jó gyorsan és erősen rázárjuk a kupakját és még azon nyomban fejjel lefelé fordítjuk 5 percre. Ez azért szükséges, mert így vákuum képződik az üvegen belül.
Konyharuhával betakargatva a már kikapcsolt sütőbe tesszük fejjel felfelé fodítva a lekvárunkat és egy éjszakán át hagyjuk pihenni és kihűlni ott (száraz dunszt). A lényeg, hogy hagyjuk szép lassan meleg környezetben kihűlni, ez a baktériumok miatt fontos. Általában 1-2 nap, amíg teljesen kihűl.
Igazi őszi finomság, kanalazzátok cska úgy magában, kenyérre, tortába, palacsintába, húsok mellé is perfekt.
Nyamó! Nem vagyok a legnagyobb körte fan, de az ovis ivólét szerettem (halovány emlékeim szerint). Szóval ez a lekvár biztos ízlene. Lehet ki lesz próbálva :)
VálaszTörlésZsófi a lekvár is fantasztikus, bár én mostanában nemigen teszek el semmit, pont a száraz dunszt miatt, mert nem volt helyem! Erre jössz ezzel a sütőben dunsztolással, hát én tiszta hülyének érzem magam! :-) Eddig ezt miért nem halottam, még a nagyiktól sem! Imádlak, azt hiszem nincs több kifogás! :-D
VálaszTörlésAmúgy anyukám hozott nekem körtelekvárt, dióval!
Óvodai ivólé, annál már csak az óvodai teát szerettem jobban, jó sok cukorral:) Finom lehet ez a lekvár is, szerintem körtéset még nem is ettem!
VálaszTörlésImádom a körtét, és az ovis ivólét is imádtam, szóval nem kérdés, hogy ízlene!
VálaszTörlésNagyon fincsi lehet:-)!
VálaszTörlésŐrületesen jó!!! Most elképzeltem hús mellé, ahogy írtad... Nyammm :-)))
VálaszTörlésJujjjjjde nagyon jóóóóó!!De figyimár, az én dzsemfix extrámra, amit használok, az van írva, hogy dunsztolni sem kell, fejreállítod 5 percre és mehet a kamrapolcra!!Most akkor ez hogy van??
VálaszTörlésÖrülök Barbi, hogy meghoztam a kedved:)
VálaszTörlésKöszi lányok:)
Szofikám én a biztonság kedvéért szoktam, a vákuum nem árthat:)
Szárazdunsztra jó a hűtőtáska is. Tegyetek bele egy konyharuhát a műanyag védelme érdekében. Én ezt használom.
VálaszTörlés