2012. június 29.

Meggyes-mákos kocka

Hip-hip hurrrá tele a piac meggyel:) Végre szereztem be meggymagozót is, úgyhogy igazi friss gyümiből készülhetett el ez a finom piskótás sütemény! Szuper játék magozni, én legalábbis nagyon élveztem, bár csak két kilóval battyogtam haza:) Egyik kedvencünk ez a süti, ha valaki nem csípné a meggyet bátran próbáljátok ki ribizlivel, málnával vagy akár cseresznyével is. Én sajnos a kukacok miatt az utóbbit nem szeretem:) Jut eszembe, Nektek meggy vagy cseresznye?
Hozzávalók 1gy 20x30 cm-es tepsihez:
2 tojás
170 g Xukor nyírfacukor
2 ek házi vaníliás cukor (vagy 1 cs bolti)
csipet só
1/2 citrom reszelt héja
1 dl olaj
140 g joghurt
120 g liszt
60 g darált mák
1/2 cs sütőpor
minimum 3 marék meggy

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját összekeverjük a cukrokkal, a citromhéjjal, a joghurttal és az olajjal.
3. A lisztet összekeverjök a sütőporral és a mákkal.
4. A lisztes keverékünket összekeverjük a tojásos masszánkkal.
5. A fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a masszánkba.
6. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Imádom a meggy savanykás ízét és a mákot vegyíteni. Nagyon finom vanília fagylalttal is!

Tavaly óta készítem csak a puffin nyomán, az arányokat minimálisan módosítva tőle, köszönöm!:)
Amint láthatjátok, ez a süti is nyírfacukorból készült és akik olvastok észrevehettétek, hogy legtöbbször azt használok. Kaptam egy lehetőséget, hogy kipróbálhassam a Xukor és a Naturecookta termékeit és az a jó hírem van számotokra, hogy ti is megvásárolhatjátok 10% kedvezménnyel a Biobolt oldalán. 
A kuponotok kódja: nyamm12 (A kuponkódot a vásárlás véglegesítésekor kell az ajándékutalvány mezőbe beírni!)

És akkor egy kis okosítás a termékekről:)

A finnországi származású Xukor (nyírfacukor) úgy készül, hogy a gyártás folyamán a nyír-és bükkfa rostjainak feltárását követően xilán elnevezésű poliszacharidot nyernek ki, amelyet az emberi szervezet által is emészthető monoszachariddá alakítanak. Az így kapott természetes édesítőszer ismertebb neve a nyírfacukor.

A nyírfacukornak számos előnye van a hagyományos cukorral szemben, hiszen alacsony glikémiás indexe (7) és szénhidrát tartalma (240 kcal/100 gramm) miatt fogyasztása nem vált ki inzulin választ, ezért cukorbetegek és fogyókúrázók is használhatják ételeik és italaik ízesítésére. Továbbá a gombáknak sem biztosít táptalajt, ezért alkalmazása még a nagyon szigorú candida diétába is belefér.

Az általuk forgalmazott eritritol egy francia gyártmányú természetes édesítőszer. Elnevezése, a Xukor Zero nagyon találó, hiszen glikémiás indexe 0, energia tartalma pedig mindössze 20 kcal/100 gramm. Az eritritol fogyasztása cukorbetegek és fogyókúrázók számára is megengedett, valamint más édesítőszerekkel ellentétben fogyasztása nem okoz semmilyen laxatív, purgatív hatást.
Bővebb információk a Xukor édesítőcsaládról: http://www.xukor.hu

A Nature Cookta márkanév alatt alternatív liszteket forgalmaznak.
Jelenleg gesztenye-, kókusz-, mandula-, szőlőmag-, törökmogyoró-, tökmag-, szezámmag-, napraforgóbél- és lenmagliszt színesíti a palettájukat.

A lisztek úgy készülnek, hogy először a friss alapanyagot hidegen zsírtalanítják, majd búzaliszt finomságúra őrlik. Ezzel a Magyarországon egyedülállónak számító eljárással nemcsak a lisztek olajtartalma csökken, hanem az Omega6 zsírsav tartalma is, ezáltal bátran használhatóak sütésre és főzésre, mert a hevítés során nem szabadulnak fel gyulladást okozó karcogén anyagok.
A magas rost, fehérje és vitamin tartalmú Nature Cookta liszteket fogyókúrázók, vegetáriánusok és vegánok is fogyaszthatják alacsony energia,- és szénhidrát tartalmuk miatt, valamint azoknak is jó szívvel ajánlható, akik nem szeretnek gabona alapanyagú liszteket használni ételeik elkészítéséhez. Bővebb információk a lisztjeikről: http://www.naturecookta.hu

13 megjegyzés:

  1. Mióta megeszem a mákot, nagyon szeretem ezt a sütit. Őrületesen finom, de én ilyen tésztába mindenképp a meggyre szavaznék, mintsem a cserkóra. Csak az a baj, hogy már a meggyben is sok a kukac. Régen abban szinte nem volt, de mára megszerették. Én addig eszem csak, mindkettőt, míg nem találom meg az első kis kukacot. Idén rögtön 5/5 találat volt meggyben és cseresznyében is...

    VálaszTörlés
  2. Nagyon fincsi lehet, imádom a meggyet! Sajnos itt Dublinban ezt sem lehet kapni...de mákom van:-D Én is nyírfacukrot használok már szinte mindig, horror áron lehet kapni (1kg 16 euro), majd otthonról hozok legközelebb! Köszi a kódot!:)

    VálaszTörlés
  3. Jajj Katuci, ne mond ezt:) Nem merem megnézni a meggyeket!:)

    Erika mikor jössz legközelebb:)?

    VálaszTörlés
  4. Én is csináltam már mákos-meggyes sütit, nagyon fincsi! Gyönyörűek a fotók! Sajnos, nálam is sok "lakócska" volt a meggyben, amit a fánkról szedtem le:-(.

    VálaszTörlés
  5. Hűű, de jó, itt Németországban nem vagy csak nagyon drágán lehet meggyet kapni, de ribizlivel kipróbálom!

    VálaszTörlés
  6. Tiszta Nyammm hétvége lesz így, már a lángosrecid is be van könyvjelzőzve :))

    VálaszTörlés
  7. Köszi Hani, jajj most főztem lekvárt, de nem is néztem oda van e benne lakó:)

    De örülök Zsuzsi mindkettő perfekt választás, majd küldj fotót róla, ha gondolod:) Nekem be kell szereznem egy fagyi formát illetve egy bonbon formát is, hogy neki lássak a tudományodnak:) Kaptam ajándékba Adéltól már porított kakaóvajat, pont tegnap olvasgattam nálad, hogyan is kezdjük a bonbonozást:) majd lehet kérdezek!

    VálaszTörlés
  8. Szupeeeer kis süti.....én még soha nem használtam nyírfacukrot, ideje kipróbálni......:)
    Èn egyébként még bizakodó vagyok a meggyel....elhiszem hogy no kukac...:D Cserkót általában nagyon az elejèn ropogtatok, nekem akkor a legfinomabb!!!
    A làngosoddal még mindig úgy vagyok hogy ejjhhha...:) Könyvjelzőzöm én is mint Praliné Zsuzsi...:)))

    VálaszTörlés
  9. nálunk már lefogyott a meggy, úgyh csak nézelődök!!!

    viszont a kupont megjegyzem magamnak!!!

    VálaszTörlés
  10. Augusztusban! És majd jól belángosozok is:)

    VálaszTörlés
  11. hmmmmm, de fincsiii:) nálam mindegyik bejön, csak ne legyen kukacos! :)

    VálaszTörlés
  12. Örülök nagyon kedves mozzarelli:)

    Kedves Kinga, örülk, hogy nézelődsz nálam:) BEfőttből is nagyon finom:)

    Köszönöm lányok:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében