2013. január 15.

Klasszikus Kedd - Bukta (ízes, nutellás) amúgy meg "reload"

Boldog-boldog 2013-as évet együtt kedves Olvasóim! Megszületett az első idei klasszikus és egyben az első recept, bejegyzés is. Nemsokára (29.-én) egy éves lesz a blog, úgyhogy a "nagy" tavalyi összegzést azon jeles napra tartogatom:) Remélem mindenkinek jól teltek az ünnepi és hétköznapi napjai a konyhájában, nekem lassacskán sikerülhet visszarázódnom alkotói válságomból. A tegnapi hónak és a blog iránt érzett szeretetemnek köszönhetően tegnap sütöttem Nektek, méghozzá buktát!:) A recept maga Lúdanyótól való, én olaj helyett vajat használtam, annyi lett a különbség. Isteni foszlós, puha tésztájú! Életem legjobb buktája! (Ja, és nagy sikernek veszem, hogy életemben először felfutott az élesztőm:D)
Hozzávalók 18 db buktácskához:
250 g rétesliszt
250 g finomliszt
3 csipet só
6 ek cukor
3,5 dl langyos tej
25 g élesztő
1 dl olvasztott vaj (kb. 50 g vaj)
1 tojás
Töltelékhez:
200 g kemény lekvár (barack, eper)ű
Kenéshez:
50 g vaj

1. A tejet megmelegítjük, kb. 1 dl-t átöntünk egy bögrébe, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen (én a sütőben) felfuttatjuk. (kb. 8-10 perc alatt felhabosodik)
2. A liszteket összekeverjük a sóval, cukorral, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Jól összekeverjük, egy lágy tésztát kell kapnunk (olyasmi lesz, mint egy sűrű galuska tészta).
3. A tésztánk tetejét megszórjuk egy kevés liszttel és konyharuhával letakarva 15 percet állni hagyjuk.
4. 15 perc elteltével jól átkeverjük és pár percig dagasztjuk a tésztánkat, majd újból leszórjuk kevés liszttel a tetejét és letakarva 1 órán át kelesztjük.
5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
6. Egy tepsit alaposan kivajazunk.
7. Tésztánkat lisztezett deszkára borítjuk, a tetejét is belisztezzük és 1 cm vastagra nyújtjuk.
8. Kb. 8x8 cm kockákra vágjuk (nekem nem mindenhol jött össze:)), szóval ez nem egy alapszabály. Nekem így összesen 18 kis buktám lett.
9. A tésztákat kezünkkel kissé még szétnyújtjuk és a közepébe helyezünk tetszés szerinti lekvárt, majd feltekerjük, az oldalait benyomkodva, hogy nehogy onnan elmeneküljön a lekvár sütés közben.
10. Amint feltekertünk egyet, mindenhol lekenjük vajjal és szorosan egymás mellé rakosgatjuk őket a tepsiben, lehetőleg a hajtással lefele.
11. Előmelegített sütőben kb.20 perc alatt szép aranybarnára sütjük őket.
Porcukorral megszórva melegen az igazi:) Nálam készült most sárgabarackos, eperlekváros és nutellás is.
Sárgabaracklekvárral
Eperlekvárral
Nutellával

10 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek!!! Meg fogom csinálni hamarosan! :)

    VálaszTörlés
  2. Nutellásra benevezek...az összesre :D

    VálaszTörlés
  3. Finomak lehettek, hű de szeretem mindkettőt :)

    VálaszTörlés
  4. Na vééééégre visszatértél Anyukám és nem is akármivel!csodagusztik!!!!

    VálaszTörlés
  5. De örülök Noémi:) Alig várom!

    Köszönöm lányok a szíves fogadtatást:)

    VálaszTörlés
  6. ki kéne használnom, hogy ilyen közel lakunk egymáshoz ;)) ügyes vagy!!

    VálaszTörlés
  7. Búék! Èn tegnap kezdtem el visszaszivárogni...:D
    Még sosem csináltam buktát...pedig imádom! Elmentem ezt a receptet.....igazi jóféle buktàk ezek itt kérem szépen!
    Hát még a belseje.........nyammmmm!!!! :DD

    VálaszTörlés
  8. Szépek lettek! Én is régóta ezt a Lúdanyótól vett receptet használom, fantasztikus! Próbáld ki ezzel készíteni az aranygaluskát is, nem lesz száraz, fullasztós, és még másnap is puha marad.

    VálaszTörlés
  9. Drága Zsófi, pénteken a lángosod, szombaton a buktád készült, mára a nudlit terveztem be. Kész vagyok tőled. :-)

    VálaszTörlés
  10. Bukta projekt a sütőben, most az izgalomé a főszerep, aztán majd hamm.
    Maradok 10-telettel NEDUDDGI

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében