2012. május 7.

Expressz házi fehér kenyér - az első:)

Az egészet onnan kezdeném, hogy nem vagyunk nagy kenyeresek, de mostantól kötelező heti elem lesz a konyhában. Sosem történt olyan, hogy mi ketten megettünk volna 1 kg kenyeret és ez most megtörtént, ráadásul 3 nap alatt:) Azt hiszem függő leszek, már az az érzés is mennyei, hogy Te szolgáltatod  a mindennapi kenyeret az asztalra. Szuper teremtő, őserő érzés, az ízéről és az állagáról nem is beszélve. Sehol sincsenek a pékségek a kenyereikkel, ez még 3 nap után is pihe-puha friss volt. Elképesztő, úgyhogy hajrá ti is képedjetek:) Ez egy alaprecept millióféleképpen lehet variálni. Én most ismerekedem a kenyerek  világával, úgyhogy indul a kísérletezgetés:) Nekem nincs se dagasztógépem, se kenyérsütőm, csak a két kezem és meg lehet oldani, higgyetek nekem:)


Hozzávalók (egy veknihez - kb. 10 szelet):
750 g kenyérliszt (BL 80) (+ ami a dagasztáshoz kell)
30 g hideg vaj
2 tk só
7 g instant szárított élesztő
450 ml langyos víz
1 dl napraforgó olaj
1 dl tej

1. A lisztet egy nagy tálba öntjük és hozzá morzsoljuk a vajat. Teljesen egyneművé keverjük a liszttel.
2. Hozzáadjuk a sót és az élesztőt. Ezekkel is jól elkeverjük, majd a közepében egy lyukat képezünk (1. kép).
3. Folyamatosan a lyukba adagoljuk a langyos vizet, amit jól összedolgozunk a lisztes keverékkel. Az ujjainkkal dolgozzunk, lágy ragacsos tésztát kell kapnunk (2.kép)
4. A ragacsos tésztánkat helyezzük át egy kissé lisztezett gyúródeszkára. És elkezdjük a kézzel dagasztást:)
5. 10-15 percen keresztül az alábbi mozdulatokat végezzük a tésztánkkal (3.kép). Az egyik kezünkkel széthúzzuk a tésztát, a másikkal tartva azt, majd lenyomkodjuk, megfordítjuk és ezt a folyamatot ismételgetjük, addig amíg a tésztánk sima és rugalmas nem lesz.
6. A tésztából egy labdát formálunk és egy beolajozott tálba tesszük, ahol körbeforgatjuk a tésztánkat is, hogy olajos legyen. Egy beolajozott fóliával letakarjuk (én konyharuhával is betakartam) és 1-1,5 órán keresztül meleg helyen kelesztjük (én a sütőbe tettem be). A duplájára kell kelnie (4-5.kép)
7. Kelesztés után a tésztánkat kilisztezett gyúródeszkára tesszük és az öklünkkel átgyúrjuk 2-3 perc alatt, amíg sima és rugalmas nem lesz.
8. Lágyan kiolajozunk egy kenyérsütő formát. A kenyeret megformázzuk, hogy belepasszoljon a formába úgy, hogy a teteje sima maradjon.
9. Letakarjuk egy beolajozott fóliával és fél órát hagyjuk a formában, meleg helyen kelni. Akkor megfelelő a mérete, ha a tésztánk elérte a forma tetejét.
10. Lágyan bekenjük kis tejjel a tészta tetejét, majd belisztezzük. (6.kép)
11. 230 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. (Akkor van készen, ha a formából kifodítva az alját megnyomva kongó hangot ad:))
Különböző technikák a kenyér héjának készítéséhez:
  • Tejjel sütés előtt: lágy héjú
  • Vízzel sütés előtt: ropogós héjú
  • Tojássárgájával és csipet sóval vagy vajjal sütés előtt: fényes héjú
  • Cukros vízzel sütés után: fényes héjú
  • Fűszerekkel, magvakkal, sajttal is bolondíthatjuk a tetejét sütés előtt

Mindenkinek ajánlom ezt a receptet, ha kipróbáljátok házi kenyér függők lesztek:)
B-nek külön köszönet a kockás kis mini terítőért, amit ajándékba kaptam:)
Forrás: BBC Baking magazin 2012 tavasz

9 megjegyzés:

  1. TÖKÉLETES! :-) Én is bele vagyok szerelmesedve az otthoni kenyérsütésbe. Annyit fejlesztettem, hogy féláron vettem a tecskóban saját márkás kenyérsütőt (6 000 Ft sem volt) és a dagasztást, kelesztést már azzal csinálom, azért az nagy segítség. :-) Annyira gyönyörű lett ez a kenyér, biztosan kipróbálom!

    VálaszTörlés
  2. Hú, ez a kenyér nagyon finom lehetett! A képek is szuperek lettek!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta lett így elsőre! Szép a belseje is. Kacsazsírral és újhagymával nem is lehetne abba hagyni...

    VálaszTörlés
  4. Íg még nem próbáltam, de most kedvet kaptam!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki! Én még csak kacérkodom az ötlettel, de tényleg kipróbálom egyszer. Aztán lehet hogy abba sem hagyom :)

    VálaszTörlés
  6. Istenien néz ki:) én is kenyérsütőgéppel szoktam de nekem nem lesz ilyen szép..szerintem túlkeleszti..Úgyhogy ezt majd ilyen módon kipróbálom!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól sikerült így elsőre! Köszi a sok hasznos tanácsot a recept leírása közben. :)

    VálaszTörlés
  8. Jajj de örülök Gabi, hogy ilyen gyorsan el is készítetted:) Az íze is mennyei ugye?:)

    Örülök, hogy tetszik nektek lánykák, mi is kacsazsírral falatoztuk:) meg aztán vajjal és lekvárral is:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében