2012. augusztus 1.

Ribizlis túrótorta

Mindenhol bogyós gyümölcs a láthatáron! Irány szedjétek-vegyétek amíg még vannak a piacon! Eszméletlen vágyat éreztem egy túrós-ribizlis desszert iránt, így több okból kifolyólag is erre esett a választásom: Csibétől több mint egy éve lementettem ezt a receptet, Zsófesz barátnőm szülinapjára is dukált egy ünnepi torta és Vikvi gyümölcsös szülinapi játékára is bátran küldöm nevezettemet:) Ribizli "fan"-oknak kötelező kipróbálni, mennyei ízélmény, ahogy az édeskés-keserű csokoládés tészta párosul az édes-citromos túrós töltelékel és a savanykás ribizlivel. Mesterhármas! Bármilyen bogyós gyümivel variálhatjátok!
Hozzávalók 24 cm-es piteformához:
Tésztához:
220 g liszt
140 g vaj
20 g holland kakaópor
70 g PorXukor (nyírfacukor)
1 tojás
Töltelékhez:
250 g túró
140 g tejföl
100 g nyírfacukor
1 citrom frissen reszelt héja
1 ek házi vaníliás cukor (vagy 1 csomag bolti)
3 tojás
50 g lágy vaj
25 g liszt
Tetejére: 
300 g ribizli
1 cs piros tortazselé

1. A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
2. A lisztet, a vajat, a kakaóport és a porcukrot összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást is és tésztává gyúrjuk.
3. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformánkat. ( Ha nem megy a kinyújtással, ahogy nekem sem:)), akkor bele is lehet az ujjaitokkal tapicskolni a formába, nekem ez a megoldás jött be, a lényeg, hogy egyforma magasságban tapogassuk le az alját:)!)
4. A tészta alját megszúrkáljuk és hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük a töltelékünket.
5. A töltelékhez a hozzávalókat egy tálban alaposan összekeverjük, majd a tésztára öntjük és előmelegített sütőben 1 órán keresztül sütjük.
6. Jól kihűtjük.
7. A ribizliket leszemezgetjük a száráról, megmossuk, majd a torta tetejére halmozzuk.
8. A tortazselét az előírtaknak megfelelően készítsétek el és öntsétek a ribizlik tetejére középről kifelé haladva. ( Vigyázzatok, én most használtam először tortazselét bevallom őszintén és hirtelen a közepére öntöttem a zselémet, bízva abban, hogy majd utána elegyengetem....hát ebben ne bízzatok, mert ahogy a ribizlit eléri a zselé az onnan tapodtat se fog mozdulni:), úgyhogy csak lassan, óvatosan azzal a zselével:))

8 megjegyzés:

  1. Jajaj. Azt hiszem nehéz lesz ellenállni annak, hogy megcsináljam a hétvégére...:)

    VálaszTörlés
  2. Egy klasszikus,de mennyei!!Imádom a túrót és a ribizlit is:))

    VálaszTörlés
  3. De jó képek! Jól megraktad gyümölccsel! Nagyon ínycsiklandó!

    VálaszTörlés
  4. Kívánatos gyönyörűség:)))

    VálaszTörlés
  5. Megint egy nagyon finom torta! Imádom a ribizlit, szuper recept, szuper fotókkal!

    VálaszTörlés
  6. Jaj de jó Lilla, nem fogod megbánni:)

    Örülök Rebarbara:)

    Köszi Krisz:)

    Köszönöm mági.)

    Köszi Erika:)

    VálaszTörlés
  7. Nyammmmmm, eznagyon jó, ilyet már én is csináltam egyik évben az uram szülinapjára :)

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörű a pite és a képek is! :) Nagyon jó kis ízkombináció, csoki-túró-ribizli! :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében