2012. augusztus 6.

Pizzatészta vol.2 - vastag - puha - levegős

Pizzatészta próbálgatásba fogtam, úgyhogy NY heti 2x biztos azt eszik, de még nem unja, sőt!:) Na ez az én tésztám:) Nekem ez eddig a favorit. Finom puha, vastag, levegős, és tényleg. Erre nem is kell több mondatot szaporítani:) Ti milyen tésztájú pizzát szerettek?
Hozzávalók 5 nagy pizzához:
1 kg finomliszt (fele lehet tönköly is)
2 cs szárított élesztő
2 ek só
1 ek cukor
6 dl langyos víz
6 ek olívaolaj
1 ek oregánó

1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzá adjuk az élesztőt és az oregánót. Jól összekeverjük, majd egy mélyedést készítünk a közepébe.
2. A langyos vízben feloldjuk a cukrot és beleöntjük a liszt mélyedésébe.
3. Összegyúrjuk, hozzá adjuk a sót és az olívaolajat is. Addig dagasztjuk, amíg a kezünktől jól el nem válik a tészta. A tálat kiolajozzuk, beletesszük a tésztánkat és fél-1 órán át meleg helyen konyharuhával letakarva kelesztjük. A lényeg, hogy duplájára keljen.
4. Amikor megkelt, lisztezett deszkán átdolgozzuk és öt egyforma nagyságú részre szedjük. Mindegyikből kis kerek cipót formázunk és a tálba visszatéve meleg helyen további 30 percig kelesztjük őket.
5. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
6. A tésztákat egyesével nyújtófával kör alakúra nyújtjuk, majd ezután kézzel, körkörösen kihúzzuk a kivánt vastagságúra és nagyságúra. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
7. Megkenjük paradicsomszósszal/pizzaszósszal, rápakoljuk a kívánt feltéteket, sajtot szórunk a tetejére és a sütő utolsó előtti rácsán (nekem az utolsó égette) 15 perc alatt megsütjük.

Amelyik gombóc tésztát nem használjuk, fel nyugodtan mehet a mélyhűtőbe, nekem 1-2 óra alatt kiolvadt!

Nálam a feltét most 2 pizzára ez volt:
125 g hámozott paradicsom
1 gerezd zúzott fokhagyma
200 g koktél paradicsom
1 ek olívaolaj
1 tk só
1 tk cukor
5-6 darab friss bazsalikomlevél
6 szelet bresaola sonka
12 db szárított paradicsom
30 g reszelt fehér cheddar

1. Egy edényben felforrósítjuk az olívaolajat, átfuttatjuk rajta 1-2 perc alatt a fokhagymát (vigyázzunk nehogy megégjen!)
2. A koktél paradicsomokat elfelezzük.
3. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a koktél paradicsomoknak a felét, sót, cukrot, bazsalikomleveleket és addig főzzük, amíg  a paradicsomok meg nem puhulnak.
4. Ha kész megkenjük a szósszal a tésztánkat, mehet rá a sonka, sajt, szárított paradicsom, majd a koktél paradicsomok és irány a sütő:) 

Recept ötlete innen.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet! Ez a nekem való tészta, én is ilyet szeretek :) Nálunk sem unnák meg:)

    VálaszTörlés
  2. Én pont így készítem és mi is imádjuk, nem lehet megunni...:)

    VálaszTörlés
  3. A gyerekeknek heti rendszerességgel jöhetne. Nagyon szeretjük. Én a kg lisztből 4 tepsivel sütök. A tepsik mérete nem egyforma,így a pizza tésztája picivel vékonyabb, mint a tied, de így is nagyon jó.
    Guszta:-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, én is így készítem csak fele lisztből:)

    VálaszTörlés
  5. Örülök lányok, hogy egy az ízlésünk:)

    VálaszTörlés
  6. Nálunk is ez a favorit, a puha, vastag tészta, nem szeretik a gyerekek, ha véknyabb és szárazabb. Nagyon jól néz ki a pizzád, látszik rajta, hogy mennyire finom! :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...