2012. március 21.

Sült édesburgonya curry-vel és az elhagyhatatlan mentás-bazsalikom dippel

Hónapok óta nézegettem az édesburgonyát hol az interneten, hol a kezemben, aztán a hűtőmben és végül ma kés alá került. Ezelőtt sosem ettem még és gondoltam ezzel a zöldségfélével búcsúztatom konyhámban a telet (habár feldolgozásra vár még egy sütőtök is:)). Nem bántam meg, hogy a kosaramba került, sőt! most visszasírom az elmulasztott téli hónapokat nélküle:) Egy kis tanmese, amit én is nemrégiben tudtam meg róla: a magyar neve ellenére ez nem burgonya, a szulákfélék nemzetségébe tartozik és nem gumó (amit általában fogyasztunk), hanem gyökér. Két jellegzetes típusa van a sárgás húsú, amit én is feldolgoztam és íze a sütőtökre emlékeztet, illetve a lilás húsú, ami a gesztenyére hajaz állítólag (most ennek a beszerzésén is rajta vagyok:)). Érdemes kipróbálni, rengeteg féleképpen fel lehet használni: édesen-sósan-fűszeresen-párolva-grillezve-sütve-levesnek-tésztának-lepénynek. Több dolog is készült nálam belőle, de először ezt a receptet osztom meg most Veletek:) Ja és akkor a zsúfolt történéses hétről még nem is meséltem, amik külön bejegyzést érdemelnek, mikor eljön az idejük:)
Hozzávalók 2 személyre:
1 db édesburgonya (kb. 230 g egy darab)
30 g vaj
1 tk curry
1/2 kk őrölt chilli
250 ml görög joghurt
4 friss mentalevél
3 friss bazsalikom levél
negyed lime leve
csipet só 

1.  A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
2.  A burgonyát megmossuk, megtörölgetjük, hasábokra vágjuk.
3. A vajat megolvasztjuk és belekeverjük a fűszereket (curry, chilli, só), majd összeforgatjuk a burgonyával a fűszeres olvasztott vajat.
4.  Vajjal kikent fém tepsibe öntjük a burgonyákat és 25-30 percig sütjük.
A diphez:
1. A leveleket felaprítjuk és összekeverjük a joghurttal, majd belenyomjuk a lime levét és a sóval fűszerezzük.

Nagyon érdekes ízvilága van a fűszerektől ennek az édes, de mégis sós burgonyának. Az édeskés ízt nagyon jól kiegészíti a friss mentás-bazsalikomos dip. A lime mennyei hozzá, akkor is ha csak cseppentünk a krumplira belőle:) Ja, és még egy info...Amerikában állítólag nagyobb a fogyasztási aránya, mint a burgonyának...próbára fel:)


7 megjegyzés:

  1. ez nagyon jóóóóó, ezt ki kell próbálnom, remélem valahol találok itt a közelben :)

    VálaszTörlés
  2. Küldjek ezt is postán?:)hihi

    VálaszTörlés
  3. Imádom, én hetei rendszerességgel készítek ezt is meg sütőtököt is. Kislányom miatt én is megszerettem, levesbe is kitűnő. Pl kókusztejes-chiis-thai édesburi leves:)

    VálaszTörlés
  4. Titkon elárulom, hogy az is készült ma, de beosztom két napra:)

    VálaszTörlés
  5. Itt felénk télen nagy sláger. Héjában megsütik és úgy árulják. Valahogy engem sosem vonzott amúgy, na de eeez! Ez nekem kell kéremszépen :)

    VálaszTörlés
  6. :)Kelljen is Adél, kicsi kéz is nyúlni fog érte:)NA a téli változat is izgat engem ezek után.

    VálaszTörlés
  7. Na, ma este mikor épp húsvéti sonkára vadásztam a görög boltban, megpillantottam a zöldségek közt, ott virított a szééép lila színével. Gyorsan bedobtam kettőt a kosárba de még nem tudom mi lesz a sorsa:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...