Hónapok óta nézegettem az édesburgonyát hol az interneten, hol a kezemben, aztán a hűtőmben és végül ma kés alá került. Ezelőtt sosem ettem még és gondoltam ezzel a zöldségfélével búcsúztatom konyhámban a telet (habár feldolgozásra vár még egy sütőtök is:)). Nem bántam meg, hogy a kosaramba került, sőt! most visszasírom az elmulasztott téli hónapokat nélküle:) Egy kis tanmese, amit én is nemrégiben tudtam meg róla: a magyar neve ellenére ez nem burgonya, a szulákfélék nemzetségébe tartozik és nem gumó (amit általában fogyasztunk), hanem gyökér. Két jellegzetes típusa van a sárgás húsú, amit én is feldolgoztam és íze a sütőtökre emlékeztet, illetve a lilás húsú, ami a gesztenyére hajaz állítólag (most ennek a beszerzésén is rajta vagyok:)). Érdemes kipróbálni, rengeteg féleképpen fel lehet használni: édesen-sósan-fűszeresen-párolva-grillezve-sütve-levesnek-tésztának-lepénynek. Több dolog is készült nálam belőle, de először ezt a receptet osztom meg most Veletek:) Ja és akkor a zsúfolt történéses hétről még nem is meséltem, amik külön bejegyzést érdemelnek, mikor eljön az idejük:)
Hozzávalók 2 személyre:
1 db édesburgonya (kb. 230 g egy darab)
30 g vaj
1 tk curry
1/2 kk őrölt chilli
250 ml görög joghurt
4 friss mentalevél
3 friss bazsalikom levél
negyed lime leve
csipet só
1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
2. A burgonyát megmossuk, megtörölgetjük, hasábokra vágjuk.
3. A vajat megolvasztjuk és belekeverjük a fűszereket (curry, chilli, só), majd összeforgatjuk a burgonyával a fűszeres olvasztott vajat.
4. Vajjal kikent fém tepsibe öntjük a burgonyákat és 25-30 percig sütjük.
A diphez:
1. A leveleket felaprítjuk és összekeverjük a joghurttal, majd belenyomjuk a lime levét és a sóval fűszerezzük.
Nagyon érdekes ízvilága van a fűszerektől ennek az édes, de mégis sós burgonyának. Az édeskés ízt nagyon jól kiegészíti a friss mentás-bazsalikomos dip. A lime mennyei hozzá, akkor is ha csak cseppentünk a krumplira belőle:) Ja, és még egy info...Amerikában állítólag nagyobb a fogyasztási aránya, mint a burgonyának...próbára fel:)
ez nagyon jóóóóó, ezt ki kell próbálnom, remélem valahol találok itt a közelben :)
VálaszTörlésKüldjek ezt is postán?:)hihi
VálaszTörlésImádom, én hetei rendszerességgel készítek ezt is meg sütőtököt is. Kislányom miatt én is megszerettem, levesbe is kitűnő. Pl kókusztejes-chiis-thai édesburi leves:)
VálaszTörlésTitkon elárulom, hogy az is készült ma, de beosztom két napra:)
VálaszTörlésItt felénk télen nagy sláger. Héjában megsütik és úgy árulják. Valahogy engem sosem vonzott amúgy, na de eeez! Ez nekem kell kéremszépen :)
VálaszTörlés:)Kelljen is Adél, kicsi kéz is nyúlni fog érte:)NA a téli változat is izgat engem ezek után.
VálaszTörlésNa, ma este mikor épp húsvéti sonkára vadásztam a görög boltban, megpillantottam a zöldségek közt, ott virított a szééép lila színével. Gyorsan bedobtam kettőt a kosárba de még nem tudom mi lesz a sorsa:)
VálaszTörlés