2013. november 27.

Petrezselyem pestós nudli

Egyik nagy kedvencem a nudli meg persze az olasz tésztafélék, de mostanság ritkán voltak a konyhámban. A Mirelite-nek köszönhetően sok-sok terméket kipróbálhattam, így beadtam a derekam, a gyomrom és a konyhám egy pestós nudlinak:)! A pesto életem másik értelme, de persze csakis úgy, ha frissen készül! Nagy kedvencem, mivel millióféleképpen variálható ízek, magvak és növények tekintetében, nem beszélve arról, hogy még el is áll hűtőben tárolva vagy hermetikusan elzárva a polcon (habár frissen úgyis egyből nyoma veszik)! A friss parmezán pedig elengedhetetlen kellék:)
Hozzávalók 4 személyre:
Pestóhoz:
100 g petrezselyem
5 ek fenyőmag/dióbél/pisztácia
100 g frissen reszelt parmezán
200 ml olívaolaj

bors
Tésztához:
300 g fagyasztott nudli (házi nudli recept itt)
100 ml tejszín
parmezán

1. Száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a fenyőmagot.
2. A megmosott és megszárított petrezselyem leveleket durvára vágjuk, turmixgépbe dobjuk.
3. Hozzáadjuk az előzetesen száraz serpenyőben illatosra pirított fenyőmagot, a fokhagymát, és a parmezánt. Az egészet botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk az olívaolajat.
4. Közben a nudlit forrásban levő vízben megfőzzük, leszűrjük, összekeverjük a pestóval, hozzáadjuk a tejszínt és kis lángon hagyjuk egyet rottyanni.
5. Tálaláskor friss parmezánt és petrezselymet szórunk rá.

Ismeritek a Foodpandát? Ha Ti is szeretitek többek között a tésztaételeket  nagy szeretettel ajánlom Nektek, hiszen ha van, ha nincs otthon épp hozzávaló náluk minden lehetőséget megtaláltok a gyors éhség elfojtására:) Én már kipróbáltam, sok-sok étteremtől lehet házhoz rendelni időszakos kedvezményekkel  a jobbnál jobb falatokat! Próbáljátok ki Ti is:o)!

2013. november 13.

Gorgonzola golyók - Kifőztük 2013.november

Itt vannak a hűvöskés télőszi napok, úgyhogy beindultak az otthoni borozgatós, csipegetős esték:)! Igazán impozáns hatású kis borkorcsolya, a gorgonzola tökéletes páros a bacon-nel! Szőlővel, gyümölcsökkel és friss barna kenyérrel jöhet is akár már most:)
Hozzávalók 24 golyóhoz:
120 g krémsajt
120 g Gorgonzola
1 ek finomra vágott fehérhagyma
1 tk worcester szósz
1 ek frissen facsart citromlé
frissen őrölt bors
bacon

1. A hozzávalókat szép sorjában a bacon kivételével összekeverjük, majd minimum egy órára a hűtőbe tesszük dermedni.
2. A baconokat feldaraboljuk, majd megpirítjuk, hűlni hagyjuk.
3. A sajtos keverékből tetszőleges méretű golyókat formázunk, majd a baconbe forgatjuk.
4. Kétszersülttel, körtével tálalva az igazi!

Kifőztük 2013.november

2013. november 11.

Málnás sajtfelfújt

Őszinte leszek ez a desszert sajttortának indult, de inkább felfújt lett belőle:)! Mindenkinek megvannak a maga elképzelései egy sajttortáról az eddigi tapasztalatai és az átélt ízek alapján, illetve szerintem többféle állagú és természetesen fajta is létezik. Nekem a top favorit a New York cheesecake, ami kissé krémesebb, csak úgy csúszik benne a villa:) Na, de térjünk vissza a felfújtunkra, amit, ha sajttortának várunk egy kis csalódás ér, de felfújtnak tökéletes, lekvárral kísérve olyan amilyennek lennie kell. Látjátok, NYAMMM konyhájába is becsúszik egy-két malőr, de ezekből tanulunk és indulnak a kísérletek! Most a számomra és kóstolóim számára perfekt sajttortát kezdem el tökéletesíteni és hozom is Nektek idővel a részletes kísérleti beszámolóm! Addig is a felfújtat senki sem taszíthatja le a trónról, hiszen a nyolc tojás az nyolc tojás:)haha.
Hozzávalók 8 személyre:
1 citrom
500 g natúr tejszínes krémsajt (pl. Philadelphia)
150 g nyírfacukor
1 csomag vaníliás cukor
8 tojás
160 g finomliszt
4 dl habtejszín
300 g MIRELITE fagyasztott málna

1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
2. A citrom héját lereszeljük, majd a levét is kifacsarjuk.
3. A krémsajtot, a cukrokat, a citromhéjat és a citromok levét egy nagy tálban egyneműre keverjük, majd hozzáadva a tojásokat tovább keverjük.
4. Apránként hozzákeverjük a lisztet is.
5. Végül hozzáöntjük a habtejszínt és 1-2 percig tovább verjük együtt a masszánkat.
6. A tepsinket kikenjük vajjal, majd beleöntjük a krémsajtos masszánkat és egyesével beledobáljuk a  málnákat.
7. 25-35 perc alatt készre sütjük.

Tálaláshoz lekvárral, csokoládéöntettel, fagylalttal kínáljuk. A legjobb mellé egy mentás-málnás redukció.

2013. november 8.

Citrusos meggyes panna cotta


Igazi, könnyed pihe-puha olasz finomság. Millióféleképpen variálható, óriás nagy előnye, hogy előre elkészíthető, így akár vendégsereg érkezésekor is tökéletes választás. Egy nehéz fogás után is megállja a helyét desszert gyanánt, mivel egy könnyű, frissitő nyalánkság, nem beszélve a meggy és a citrusok ízhatásáról:) Nálam örök darab:)!
Hozzávalók 4 személyre: 
4  dl tejszín 
1 csomag lapzselatin 
1 citrom reszelt héja
1 lime reszelt héja
2 ek nyírfacukor
200 g fagyasztott meggy 

1. Tejszínt összekeverjük a reszelt héjakkal és a cukorral.
2. Felfőzzük. 
3. A lapzselatint hideg vízben feloldjuk, majd felmelegítjük. 
4. Összekeverjük a tejszínes keverékünkkel.
6. Forma aljába meggydarabokat teszünk, majd beleöntjük a tejszínes részt. Hűtőbe tesszük dermedni minimum 2 órára.


2013. november 6.

Cacio e pepe - Penne Pecorino Romanoval és borssal

Ez az olasz tészta alapvetően Rómából ered, hiszen alapja a Pecorino Romano, ami az egész ételnek a lelkét és zamatát adja. Kiskukta társam révén sikerült hozzájutni igazi olasz Pecorinóhoz, na meg egy eredeti recepthez és együtt elkészítettük ezt a csodát. Alap esetben spagettivel készül, de mivel a penne nagyobb népszerűségnek örvend nálunk, így abból készült, illetve az elkészítésének nemes egyszerűségét tekintve ment az ötletelés a tészta felturbózása kapcsán (pancetta, szárított paradicsom, fokhagyma stb.), de Nektek is javaslom, hogy NE! Elképesztő ízek, a sajt és a frissen őrölt feketebors együtt csoda! Ugyebár, a kevesebb több. Elő a Pecorinóval:o)!
Hozzávalók 4 személyre:
500 g penne száraztészta (spagettivel vagy ízlés szerinti tésztával helyettesíthető)
400 g Pecorino Romano sajt
100 g Parmigiano Reggiano (opcionális, mi kihagytuk, ha nem juttok Pecorinóhoz, parmezánból is készülhet az egész, na de nem az az igazi:))
6 tk frissen őrölt fekete bors
olívaolaj

1. A tésztát bő sós vízben kifőzzük (al dente), majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. (A főzővizet megtartjuk, úgy vigyázunk rá, mint a szemünk fényére!:))
2. Mozsárban durvára törjük a feketeborsot, a pecorinót lereszeljük.
3. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk az őrölt borsot, amit 1-2 percig pirítunk vigyázva, hogy meg ne égjen.
4. Hozzáöntünk kb. 3-4 dl-t a tészta főzővizéből, majd a pecorinót is hozzákeverjük és folyamatosan kevergetve hagyjuk, hogy a sajt felolvadjon és a főzővízzel besűrűsödjön. Sózzuk.
5. Végül hozzáadjuk a tésztát és tálaljuk.
6. Tálaláshoz mehet még rá plusz sajt, de nem szükséges, sőt! 

Köszönöm a kölcsön fotoapparátot és a knowhowt:)

2013. november 4.

Sütőtök curry pirított szezámmaggal és friss korianderzölddel

A blogon már tényleg mindenhonnan egy sütőtökös recept integet, de hát mit tegyek, ha itt a szezon és imádom, nem mellesleg új ízekkel is kísérletezgetek. Ehhez a recepthez egy ötletadó is hozzájárult, a vonalat egy sütőtökös pörkölttől indítottuk, majd ez a különleges curry lett végül belőle. Ebben a hónapban próbálkozom ismét egészségesebb vonallal a napi táplálkozásban, remélhetőleg ez majd itt is látszódni fog, nem csak a kongó hűtöszekrényen, de természetesen a már elkészült és befotózott ételeknél ez érvényét veszti:)!
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sütőtök (pucolva, kockára vágva)
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
3 tk friss, finomra vágott gyömbér
2 dl kókuszkrém
3 dl zöldségalaplé
2 tk friss, finomra vágott chillipaprika
2 ek halszósz
3 ek szójaszósz
1 ek zöld curry paszta
2 tk őrölt római kömény
1 tk frissen őrölt fekete bors
3 ek szezámmag
nagy csokor friss korianderzöld

1. A sütőtököt, megpucoljuk, majd kockázzuk, a hagymákat, a chillit és a gyömbért finomra vágjuk.
2. Egy száraz serpenyőt felhevítünk és a szezámmagot folyamatosan kevergetve megpirítjuk, majd félre tesszük.
3. Egy nagy edényben a hagymát üvegesre pirítjuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért, a fűszereket, a chillit és együtt 1-2 percig pirítjuk.
4. Beletesszük a sütőtököt, majd felöntjük a kókuszkrémmel és a zöldségalaplével és felforraljuk.
5. Mérsékeljük a lángot és lefedve 10-12 percig főni hagyjuk, közben hozzáadjuk a hal -és szójaszószt és a curry pasztát is.
6. A fedőt levéve, tovább főzzük, amíg a tök megpuhul és a folyadék besűrűsödik.
7. Sózzuk, majd tálaláskor szezámmagot és friss korianderzöldet szórunk rá.

Akinek mindez önmagában kevés lenne, az rizzsel, bármilyen pita vagy lepénykenyérrel falatozhatja.
Alaprecept ötlet innen.

2013. október 31.

Kávés sütőtök szelet - Kifőztük 2013.november

Mi más jöhetne október utolsó napjára a nagy halloween kezdetére, mint egy sütőtökös recept? Nálam már a csapból is sütőtök folyik lassan, de még mindig nem bírom megunni. Ez a süti az igazi "ronda, de abbahagyhatatlanul finom" kategóriába sorolható, úgyhogy bárki összedobhatja:o)! Egyszerűen tökéletes ízharmónia együtt a ragacsos, édeskés, fahéjas sütőtök alap, rá az enyhén sós sajtkrém és a kókuszos-mandulás cukor korona. Melegen, hidegen is isteni, a kóstolók körében az utóbbi idők top sztárja lett! Még ma is elkészülhet a nagy haloween-i estére, a faragott tökökkel együtt:)
Hozzávalók 12-16 szelethez:
270 g liszt
2 tk fahéj/szerecsendió/szegfűszeg
1 ek instant kávé
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
300 g cukor
2 tojás
280 g sütőtökpüré
80 g olaj
1/2 tk vaníliakivonat
töltelék:
225 g krémsajt
1 tojás
1/4 tk vaníliakivonat
1 ek cukor
2 tk fleur de sel
tetejére:
80 g kókuszreszelék
50 g mandula
50 g cukor
1/4 tk fahéj

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. 30X20 cm-es sütőformát kivajazunk.
3. Keverjük össze a lisztet, a fűszereket, a szódabikarbónát, a sót.
4. Keverjük össze a cukrot, a tojásokat, a pürét, az olajat és a vaníliát.
5. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és keverjük simára.
6. Öntsük a sütőformába.
7. Keverjük össze a krémsajtot, a tojást, a cukrot, a fleur de selt és a vaníliát.
8. Evőkanál segítségével kanalazzuk a tésztára a krémsajtos keveréket és a kanál végével keverjük el benne.
9. Egy kis tálban összekeverjük a kókuszt, a mandulát, a cukrot és a fahéjat.
10. Ezt szórjuk a tészta tetejére.
11. 35-40 percig tűpróbáig sütjük, majd hagyjuk hűlni.

2013. október 29.

Szüret záró ünnepi hétvége Móron - miklóscsabi pincéje

Isteni hétvégi programban volt részem pár héttel ezelőtt kedves Nyammmerek, amit képeken keresztül muszáj Nektek reprezentálnom és egy kis őszi szüreti hangulatot átadni:)! Egyik nagyon kedves barátom révén pattant ki mindannyiunk fejéből, hogy mi lenne, ha létre jönne ez a nap és mi nem is haboztunk megvalósítani, mit ne mondjak remekül sikerült:)! Mindennek a kiindulópontja miklóscsabi pincéje és maga Miklós Csabi, akinél, ha egy ilyen hétvégi programra adjuk a fejünket biztosan nem találunk jobb vendéglátót: profizmus, barátias hangulat, hatalmas vendégszeretet, humor, nyugalom, a várostól való teljes elszakadás jellemezte az egész móri hétvégét, nem mellesleg finomabbnál finomabb borok és murcik kóstolása! (Itt szeretném megjegyezni, hogy nem nagy borszakértő és borimádó révén én végre megszerettem a fehér és a vörösbort is, tehát köszönöm az élményt:o)). Ennek a tökéletes programnak az apropója a szüret végének ünneplése volt, aminek lezajlásában sajnos én aktívan nem vettem részt (óvodás kori emlékekre hagyatkozva, pedig nagyon nagy élmény), na de majd jövőre! haha. Nyammm és Lulu Cupcakery feladata volt az ünnepi menü ad hoc elkészítése: spontán halvacsorát készítettünk a kedves vendégeknek. A legnagyobb élményt maga a környezet, miklóscsabi Csóka-dűlőjén, közvetlenül a szőlő mellett meglepetésszerűen felállított rostlap jelentette nekem, ahol mi lehettünk a séfek!  Óriási élmény, látvány, hangulat volt, ahova azóta is visszavágyom...na, de beszéljenek miklóscsabiról, a borokról, a pincészetről, a halvacsoráról, luluról, nyammmról a képek, egyébként meg látogassatok el hozzá:)





 

2013. október 22.

Behind the scenes - Ételfotós tanfolyamon jártam

Képzeljétek kedves Nyammmerek, a hétvégén Studer-Tüske Veronika ételfotós tanfolyamán jártam! Fél éve vártam ezt a jeles napot, hiszen akkor tartotta Vera az első workshopot, amire sajnos mégsem tudtam elmenni, így már jó előre befoglaltam és bevéstem a naptárba ezt az októberi időpontot! Vera az egyik kedvenc gasztroblogom szerzője is egyben, illetve ha lehet ilyet mondani az egyik olyan gasztroblogger, akinek munkássága szinte mintaként lebeg a szemeim előtt. Nagyszerű anyuka, profi fotós és food stylist, gasztroblogger és amennyire személyesen is megismertem egy nagyon kedves ember és tök jó tanár:)! A helyszín egy fotóstúdió volt, eszméletlen mekkora ablakokkal és természetes fény mennyiséggel, ez az ami nekem nagyon hiányzik: a FÉNY:)! Én személy szerint teljes eufórikus állapotban voltam a tanfolyamon, mikor megláttam az okítások után a fényképezőgép kijelzőjében a képeim, teljesen olyan volt, mintha Vera beköltözött volna a gépembe:)! Szóval bárki ételfotós tanfolyamra adná a fejét én egyenlőre csakis Őt ajánlom Nektek is! Nem mellesleg szuper magazint is készít (The Spoon), lessétek meg csak itt:)! Remélem a jövőbeni képeimen Ti is észreveszitek majd a változást, rajta vagyok az ügyön:) Most pedig sok-sok kép a tanfolyamról!
Vera, itt is köszönöm a tanfolyamon elsajátított tudást, az isteni ételeket és a szuper napot:o)!





 
 







 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...