2013. november 6.

Cacio e pepe - Penne Pecorino Romanoval és borssal

Ez az olasz tészta alapvetően Rómából ered, hiszen alapja a Pecorino Romano, ami az egész ételnek a lelkét és zamatát adja. Kiskukta társam révén sikerült hozzájutni igazi olasz Pecorinóhoz, na meg egy eredeti recepthez és együtt elkészítettük ezt a csodát. Alap esetben spagettivel készül, de mivel a penne nagyobb népszerűségnek örvend nálunk, így abból készült, illetve az elkészítésének nemes egyszerűségét tekintve ment az ötletelés a tészta felturbózása kapcsán (pancetta, szárított paradicsom, fokhagyma stb.), de Nektek is javaslom, hogy NE! Elképesztő ízek, a sajt és a frissen őrölt feketebors együtt csoda! Ugyebár, a kevesebb több. Elő a Pecorinóval:o)!
Hozzávalók 4 személyre:
500 g penne száraztészta (spagettivel vagy ízlés szerinti tésztával helyettesíthető)
400 g Pecorino Romano sajt
100 g Parmigiano Reggiano (opcionális, mi kihagytuk, ha nem juttok Pecorinóhoz, parmezánból is készülhet az egész, na de nem az az igazi:))
6 tk frissen őrölt fekete bors
olívaolaj

1. A tésztát bő sós vízben kifőzzük (al dente), majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. (A főzővizet megtartjuk, úgy vigyázunk rá, mint a szemünk fényére!:))
2. Mozsárban durvára törjük a feketeborsot, a pecorinót lereszeljük.
3. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk az őrölt borsot, amit 1-2 percig pirítunk vigyázva, hogy meg ne égjen.
4. Hozzáöntünk kb. 3-4 dl-t a tészta főzővizéből, majd a pecorinót is hozzákeverjük és folyamatosan kevergetve hagyjuk, hogy a sajt felolvadjon és a főzővízzel besűrűsödjön. Sózzuk.
5. Végül hozzáadjuk a tésztát és tálaljuk.
6. Tálaláshoz mehet még rá plusz sajt, de nem szükséges, sőt! 

Köszönöm a kölcsön fotoapparátot és a knowhowt:)

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...