2012. április 3.

Kókusztejes tápiókapuding menta-lime-eper hármassal

Végre az én konyhámban is megszületett a tökéletes tápiókapuding. Két próbálkozás után tökéletesítettem. Számomra első alkalommal csalódás volt, mert imádom a tejberizst és valamiért biztos voltam benne, hogy hasonló ízvilágra számíthatok. Hát, nem:) Ez egy habkönnyű, semlegesebb ízű ezerféleképpen variálható desszert. De mi is ez a tápióka? A manióka gyökérből nyert keményítő.  Az ázsiai konyha egyik kiemelendő alapanyaga, főként desszertekbe varázsolják. Rendkívül magas a keményítő tartalma a tápiókalisztnek, így kiváló sűrítőanyag, jól használható pudingokhoz (ahogy én is tettem), levesekhez, mártásokhoz. Nagyon fontos tulajonsága még, hog gluténmentes, tehát lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Én eddig két típussal találkoztam az apró gyöngyökkel és a nagyobb szeművel. A kicsi gyorsabban puhul, tehát ajánlatosabb ezt használni gyors desszertek készítésekor. Mellesleg játékomban most meg is lehet kaparintani, ezeket a gyönyörű gyöngyöket:)
Hozzávalók 4 személyre:
150 g tápiókagyöngy (aprószemű)
5 dl kókusztej
3 ek kókuszreszelék
200 g friss eper (vagy mélyhűtött, sajnos nekem csak az volt most)
1 tk nyírfacukor
fél lime frissen reszelt héja és leve
6 levél menta apró darabokra vágva

1. A tápióka gyöngyöket 2 dl hideg kókusztejbe áztatom kb. 10 percre. Erre azért van szükség, mert így lerövidül a főzési idő 4 percre:)
2. 10 perc elteltével hozzáadjuk a többi kókusztejet, a vaníliáscukrot, a kókuszreszeléket és 3 perc alatt puding állagúra főzzük. Ekkor a gyöngyök már átlátszóak.
3. Az epreket egy edényben összefőzzük a cukorral, a lime reszelt héjával és levével, illetve a mentalevelekkel röpke 10 perc alatt. 

Tálaláskor a tápiókapudingra öntjük ezt a friss epres nyalánkságot:)

FYI: Képzeljétek, a szomszédságban lomtalanítottak és már régóta szemeztem ezekkel a deszkákkal, amit a fotókon láthattok és végül, mikor NY nem volt otthon haza sompolyogtam velük, átestek egy többfázisú tisztításon és most már velünk együtt foglalják a helyet a lakásban:) Ígérem találok nekik helyet, ahol nem botlunk bele:) Ti is szerezzetek deszkákat, fessétek, színezzétek, mert szuper fotó alapanyag... szerintem:)







7 megjegyzés:

  1. Jujj de szuper! A képek is (főleg az utolsó tetszik)! A deszkákat jó, hogy becsempészted, nagyon jól mutatnak.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki! Biztos finom lehetett :)

    VálaszTörlés
  3. Csodásak a fotók! Mindenképp meg kellett szerezni ezeket a deszkákat! ;) A tápiókára meg ráhajtok, ki kell próbálnom :)

    VálaszTörlés
  4. 1. Gyönyörű a fotó :)
    2. Ha tudnád, hogy én milyen iszonyú régóta vágyom falapokra... :( de valamilyen okból kifolyólag nálunk senkinek sincs ilyen! SENKINEK!!!! Már végigkérdeztem a rokonságot, a szomszédokat, és nincs.

    VálaszTörlés
  5. ezek a fotók valóban önmagukért beszélnek:)

    VálaszTörlés
  6. Nekem is már rég fáj a fogam ilyesmi deszkákra, de itt felénk NINCS lomtalanítás (de akkor mit csinálnak vajon a feleslegessé vált cuccokkal?).
    Nagyon jó fotók, csodás lehet az édesség is, megkóstolnám :)

    VálaszTörlés
  7. Most találtam rá erre a gyönyörűségre! A tápiókát szeretném én is kipróbálni (lassan már a család agyára megyek), nagyon tetszenek ezek a gyöngyöcskék! Na, végre, megvan, hogyan (hol) fotózod ezeket a deszkás alapú fotókat, libbent a fátyol! Nagyon jó ötlet volt!
    Puszi!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...