2012. április 25.

TIRAMISU - a kedvenc és ahogy megkaparintottam

Bátran kijelenthetem, hogy életem legfinomabb tiramisuját egyik kedves régi barátom édesanyukája készíti. A receptet tőle kaparintottam meg réges-régen:) Persze, hozom majd az eredeti olaszt is, hisz ha már megtanították a szakácssuliban miért is ne mutatnám be, de ez 100x felülmúlja:) Bárki kóstolta eddig tényleg csak rosszullét után bírta azt mondani, hogy elég, de 2 óra múlva jöhet még:) Fotózás során segítségemre volt FN barátom, aki hősiesen tartotta a vaku áradatban a tiramisum:) A hosszú fotózás hátránya kissé meglátszik a desszerten is, hisz a desszertgyűrűből kivéve 1 óra melegben kissé megadta magát, de FN gond nélkül így is befalta:)

Hozzávalók egy nagy tálhoz (30x25 cm):
500 g mascarpone
6 tojás
6 ek nyírfacukor
3 ek házi vaníliás cukor (vagy 2 csomag bolti)
400 g babapiskóta
4 dl frissen főtt fekete kávé (vagy nescafé)
2 ek rum
csipet só
kakaópor

1. A kávét megfőzzük és hozzáadjuk a rumot.
2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét.
3. A fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval.
4. A mascarponés keverékbe óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
Összeállítás:
1. A piskótákat egyesével belemártjuk a rumos kávéba (óvatosan, rövid ideig, nehogy szétázzon), majd onnan átemelve egy jénai tálba rakosgatjuk egymás mellé a babákat:)
2. Ahogy megvan az első szint beborítjuk a mascarponés masszánkkal, majd jöhet rá még egy szint babapiskóta réteg és a tetejére ismét a mascarpone massza.
3. Egy éjszakára lefedve a hűtőbe tesszük, de minimum 4 órára.

Tálaláskor kakaóporral szórjuk le a tetejét. Persze lehet trükközni, hogy már készítéskor is teszünk a rétegek közé kakaóport, illetve citromhéjat is reszelhetünk bele, de ez egy szuper alap tiramisu, amit ezerféleképpen kezdhettek el variálni:) Engem még nem vitt rá a lélek, mert tökéletes és mindig ezt kívánom. Ja, és majd elfelejtettem, hogy ez a prototípus desszertgyűrűben készült ugyanezzel a rétegzési technikával:)

10 megjegyzés:

  1. FN-nek jó az inge! Tehetséges háttér volt! A tiramisu is nagyon szemrevaló!

    VálaszTörlés
  2. Igen, nekem is tetszik a háttér, szuper színek és nem utolsó sorban a tiramius is imádnivaló:)

    VálaszTörlés
  3. Isteni lehet, az egyik kedvencem. Tényleg nagyon jók a képek :)

    VálaszTörlés
  4. Persze így könnyű: FN barát, szép ing, meg a szuper objektív.... :) nyerő fénykép! :)
    Tiramisunak egyszer neki kell állnom, mert azuram is szereti! :)

    VálaszTörlés
  5. Sokszor vendég nálam is a tiramisu,kétféle variánsban: Jók a képek!

    VálaszTörlés
  6. Még sosem ettem, de nagyon guszta:)

    VálaszTörlés
  7. Aranyos, ahogyan ott tartja a tálkát...:) Én is így készítem, annyi különbséggel, hogy mascarpone helyett sima vajkrémet teszek bele...:)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon örülök, hogy tetszik Nektek, FN, ing, tiramisu meg minden:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében