2012. április 4.

Édesburgonya gnocchi medvehagyma pestoval

Kedvenc évszakom a tavasz:) Kilépek az ajtón és várom az érzést, hogy fázom és megcsíp a hideg, de nem:) Amint kilépek a szabadba virágok illata, madárcsicsergés, bicikli és mosoly vesz körül:) Na meg a medvehagyma! Az ő érkezése tudatja velünk, hogy igen mostantól nincs didergés:) Nagy kuriózumnak örvendő növény számomra, amint kaparintok belőle, általában egyből el is fogy, úgyhogy gondolni kell a fagyasztásra is legközelebb. Vannak medvehagyma lelőhelyek és szervezett túrák is, úgyhogy induljon a mandula:)
Hozzávalók 2 személyre:
Édesburgonya gnocchi:
300 g édesburgonya (1 nagyobb darab)
10 g vaj
20 g reszelt parmezán
90 g liszt
1 tojássárgája
só, fehérbors, szerecsendió
egy evőkanál vaj a pirításhoz

1. Az édesburgonyát hideg sós vízben elkezdjük megfőzni. Villát beleszúrva ellenőrizzük, hogy mikor főtt meg.
2. Amíg még meleg gyors mozdulatokkal megpucoljuk, hogy ne égjen oda az ujjunk:) Krumplinyomóval áttörjük, teljesen egynemű kell, hogy legyen, semmi darabka. Az áttört burgonyát kihűtjük.
3. Amikor kihűlt, akkor fűszerezzük, bele csípkedjük a vajat, hozzáadjuk a parmezánt, a lisztet és a tojássárgáját. A kezünk mindig legyen lisztes! Jól összedolgozzuk. Egy puha, könnyű tésztát kell kapnunk. 
4. Lisztes kézzel 2 cm-es átmérőjű hengert formázunk a tésztából és késsel kisebb darabokat vágunk le belőle.
5. A darabkákat a villa homorú felén (tehát ahogy ennénk vele:)) kissé meghengergetjük, hogy gnocchi formájuk legyen.
6. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük kb. 8 perc alatt. (Ha feljönnek a víz tetejére kb. még 6 perc, de kóstolgassuk)
7. Vajat forrósítunk és ebben megpirítjuk a kifőtt gnocchikat.
Medvehagyma pesto:
60 g medvehagyma
4 ek fenyőmag
2 ek olívaolaj
100 g mascarpone
só, frissen őrölt bors

1. A fenyőmagot megpirítjuk, óvatosan, nehogy megégjen.
2. Kézi mixerrel a fenyőmagot pürésítjük az olívaolajjal és a medvehagymával.
3. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mascarpone-t és jól elkeverjük.

Tálaláskor a gnocchikra halmoztam a medvehagyma pestot, tetejére pedig jó sok parmezán dukál. NY legkedvencebbike volt ez a fogás az utóbbi időben:) Előételnek lehet kis kedv fokozó falatkákat is gyártani:)


4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó, édesburgonya gnocchi egy igazán új megoldás, még sosem ettem! Élvezd a tavaszt, Dublinban újra tél van , tegnap havazott is felénk!:(

    VálaszTörlés
  2. Hmmm, nagyon ott van! Én is élek-halok a medvehagymáért, de jó, hogy mondod, rakok is a fagyasztóba. Ezt a kora tavaszt imádom én is, minden rózsaszín, sárga, kék és zöld, a madarak meg mifelénk megkattantak, egész éjjel csicseregnek.

    VálaszTörlés
  3. Havazott?:O Hűűű, ma itt is jött az eső:(

    Jajj Katuci, igen élvezzük a tavaszt:)

    VálaszTörlés
  4. nyamiiii ez bomba ötlet köszi alig várom hogy elkészítsem. Remélem találok ma kicsi zsenge hajtásokat.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében