2012. április 30.

Fahéjas-kardamomos alma torta - majdnem tarte tartin:)

Csak megszületik ez a bejegyzés is végre. Hiába itt a kánikula és mi ilyenkor állandóan úton vagyunk a szabadba, két keréken, lábon, vízen:) Imádom az igazi francia tarte tartint, de nekem mindig is hiányzott belőle a fahéj és az intenzívebb ízvilág. Ha alma, akkor nálunk ez a finomság szokott készülni. Főként gyümölcsből áll ez a torta, minimális édes omlós tészta van csak az alján, úgyhogy bátran fogyasszátok:)

Hozzávalók (24 cm-es piteformához-kapcsos jobb, de nekem nem volt, így is szépen kijött belőle:))
Tésztához:
160 g liszt
40 g porcukor (én nyírfacukrot használtam)
100 g hideg vaj
csipet só
3 ek. hideg víz
Almapüré:
5 közepes alma
4 ek nyírfacukor
2 ek sárgabarack lekvár
2 tk kardamom
3 tk fahéj
fél citrom leve
Tetejére:
3 közpes alma
3 ek sárgabarack lekvár
1 ek víz
fél citrom leve

1. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. 
2. A tésztához a hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk, majd 15 percre a hűtőbe tesszük, hogy könnyebben lehessen nyújtani.
3. A hűtőből kivéve kör alakúra nyújtjuk két fólia között, és kibéleljük vele a pite formát, majd visszatesszük a hűtőbe.
4. Az almapüréhez, az almákat megpucoljuk, magházat kiszedjük, csepp alakú reszelőn lereszeljük.
5. Kis lángon fedő alatt a lereszelt almát  a hozzávalókkal megpároljuk (ügyelve, hogy ne égjen oda). Az a jó állag, amikor már az almapépünk krémes. Ha elkészült, hagyjuk hűlni.
6. A torta tetejére az almákat ugyancsak megpucoljuk, magházat kivágjuk és ékony szeletekre vágjuk és ráfacsarjuk a fél citrom levét.
7. A hideg tésztán egyenletesen eloszlatjuk az almapürét, majd a tetejére legyező  formában rakosgatjuk az almaszeletket.
7. Kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
8. A lekvárt elkeverjük a vízzel és még a forró torta tetejét lekenjük vele. Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd neki eshetünk:)

Testvérkém érkezésére készült most ez a finomság, gyorsan el is pusztították a fiúk:) Legközelebb, főleg, hogy beköszöntött a kánikula vanília fagylalttal fogom tálalni. Sőt, még levendulával is kiszeretném próbálni:)

6 megjegyzés:

  1. Szia,van nálam egy díjad,kérlek vedd át!

    VálaszTörlés
  2. Júj de guszta!:) Nagyon irígykedem a 30 fokra otthon, itten Dublinban csak 10 fok van napközben:) Ezt tuti megcsinálom a héten fagyi nélkül, amúgy is vacogunk:)

    VálaszTörlés
  3. Erre én is benevezek a héten :)))

    VálaszTörlés
  4. Csodás! Nincsenek is rá szavak! Jöhetne!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lehetett, irtó guszta!!!!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Enenga:)

    Jajj isteni idő van itthon, remélem már jobb nálatok az idő Erika:)

    Örülök, hogy tetszik Nektek:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében