2012. április 17.

Ganache variációk II. - Passiógyümölcsös fehércsokoládés

Az egész úgy kezdődött, hogy anno megláttam Adél csodálatosan izgalmas csokicsészéjét, ami passiógyümölccsel van töltve. Soha nem kóstoltam, még csak nem is láttam ilyen gyümölcsöt, sőt én még a "passion fruit"-ot a vegyes gyümölcslevek ízvilágával egy helyre soroltam gondolatban. DE! Jött a nagy fordulat, amikor is egyik kedves ügyfelem Vietnámból haza térve, hozzám betérve ajándékba hozott 4 darab passiógyümölcsöt:) Nem hittem a szememnek, hogy ez a gyümölcs amire titkon egy ideje vágytam hirtelen itt termett előttem. Érdekesség gyanánt egy kis történelem:) A XVI. században Jezsuita szerzetesek találtak rá erre a növényre. Ők nevezték el passiógyümölcsnek, mivel  a virág részei szerintük a keresztre feszítés mozzanatait jelképezik. Nehéz, kemény héjú példányokat vásároljunk, azok a frissek. Ketté vágva, sárgás, lédús gyümölcshúsa van, sok-sok maggal, ami fogysztásra nemhogy alkalmas, de kötelező:) Semmihez sem hasonlítható az íze, egyszer ki kell próbálnotok! Brutális ízvilága van! Magas a vas, kálium, kalcium, C-E vitamin tartalma és Vietnamból az az infó is jött, hogy vágykeltő, úgyhogy hajrá:). Először ez a ganache készült belőle, amit macaronokba töltöttem:)
Hozzávalók
30 g vaj
100 ml tejszín
200 g fehércsokoládé
3 db passiógyümölcs átpasszírozott leve

1. A passiógyümölcsöket félbe vágjuk a gyümölcshúst és a magokat egy szitán átpasszírozzuk, így tiszta passió levet kapunk.
2. A vajat a tejszínnel megmelegítjük. Amikor már elég forró lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a darabokra tört fehércsokoládét.
3. Amint egyneműre kevertük, hozzáadjuk a passiógyümölcs levét és szintén jól elkeverjük.
4. Kis üvegekbe töltjük és szobahőmérsékletűre hűtjük és felhasználásig és után a hűtőben tároljuk.

5 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...