2012. május 22.

Epres-rebarbarás crumble - avagy "a morzsasüti"

Alkotói válság volt az elmúlt pár napban mind írás, mind főzőcske terén, de azt hiszem a mai nappal átlendülök ezen az akadályon, hisz roskadozik a hűtőnk a sok ínycsiklandozó alapanyagtól és akárhányszor kinyitom a hűtő ajtaját mindig kiesik valami, tehát már nagyon mennének a "levesbe" onnan:) Ez a mennyei szupergyors desszert a nemes egyszerűségével és a vele járó ízáradattal egyszerűen levett a lábamról. A crumble eredetét tekintve egy angol édesség, aminek az alján gyümölcsök sorakoznak a tetején pedig a könnyed, ropogós morzsa.  A két halmazállapot találkozása leírhatatlan:) Ígérem lassan befejezem az eper-rebarbara párost, de most van szezonja, úgyhogy minden alkalmat megragadok, amiben eltudom sütni, na meg imádom is:) Alig várom, hogy almával, málnával, naranccsal, banánnal is kipróbáljam! Ti ettetek már?
Hozzávalók egy (20x30 cm-es tepsihez): (nekem jutott még egy mini pite formába is)
4 szál rebarbara
400 g eper
1 lime frissen facsart leve
4 ek zabpehely
3 ek nyírfacukor
250 g tönköly fehérliszt
100 g vaj (+ 10 g a kikenéshez)
1/2 citrom héja
3-4 ek. porcukor (nyírfa porcukor)
3 tk fahéj
csipet só

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. Az epreket és a rebarbarát megmossuk, az epreket kicsumázzuk vagy levágjuk a tetejét. A nagyobb darabokat félbe vágjuk.
3. A rebarbarát 1 cm-es darabokra vágjuk.
4. Az epret és a rebarbarát a nyírfacukorral, a lime levével és a fahéjjal 5 perc alatt összemelegítem.
5. A lisztet a porcukorral, a zabpehellyel, a sóval és a citrom héjával elkeverjük. Bele kockázzuk a hideg vajat és az ujjbegyünkkel összemorzsoljuk a tésztát.
6. A sütőtálat kivajazzuk.
7. A gyümölcsöket egyenletesen a sütőtál aljába halmozzuk, majd a tetejére szórjuk a morzsát és betesszük a sütőbe.
8. Kb. 25-30 perc alatt megsütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje.

Melegen a legfinomabb:) Vanília fagylalt erősen ajánlott mellé vagy bármilyen hidegség:)

9 megjegyzés:

  1. Még nem ettem, de most már mindenképp ki kell próbálnom :) széééép :)

    VálaszTörlés
  2. Oh imádnám :) Gyönyörű fotók :) Én ma palacsintába töltöttem epres rebarbarás pudingot :)

    VálaszTörlés
  3. Én ettem már almás morzsasütit, eperrel meg rebarbarával szerintem csak finomabb lehet:)

    VálaszTörlés
  4. Hmm, hmm, érik az a blogkóstoló :P

    VálaszTörlés
  5. Welcome back!:) nagyon szép lett a morzsád, mi is imádjuk , de csak rebarbarásat csináltam még. Ilyen szép színe azonban nem lett:) Szerintem is melegen vagy langyosan a legfinomabb:)

    VálaszTörlés
  6. Csudaszép lett! Még sosem ettem morzsasütit, de a ropogós-lágy kombót nagyon csippantom, szóval egészen biztosan jól csúszna...pláne ezzel a variációval :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon köszönöm:) Örülök ha tetszik:)

    VálaszTörlés
  8. Én is múlt héten csináltam, eper-alma kombóval. Annyira finom hogy örökre úgy maradnék :)))

    VálaszTörlés
  9. A gyümölcsös rész isteni lett,a morzsa tészta viszont nagyon száraz,pedig kicsivel több vajat tettem bele.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...