2012. április 24.

Retro kedvenc - Piskóta csokiöntettel

Szerintem minden korombeli találkozott ezzel az egyszerűségétől mennyei desszerttel kiskorában ovitól-iskoláig. Árgus szemekkel lestük, hogy mi lesz aznap a leves után, reménykedve, hogy hátha ő:) Na és, ha még esetleg repeta is jutott volna, akkor lettünk volna a világon a legboldogabbak:) Szerintem jó páran ismerjük ezt az érzést, amikor csak úgy kanalaztuk befele a szánkba minél gyorsabban-mohóbban a falatokat abban a tudatban, hogyha én leszek az "angyalka", akkor jöhet még egy tányérral:) Hát, nekem sosem jött...:) Szerintem a sunnyogó óvónénik táskájában kellett volna kutatni:) NY szájába a mai napig így tűnnek el a piskóta falatok, pedig itt jut repeta....berögződések....:) A tökéletes piskótám receptje egyenesen nagymamám szájából (aki réges rég óvónéni volt:)). Remek alap piskóta bármilyen süteményhez, ízesíteni is lehet bármivel (kakaó, fűszerek, gyümölcsök, csokoládé).

Hozzávalók 6 kockához (20x25cm-es tepsihez):
Piskóta:
6 darab tojás
1 cs sütőpor
6 ek nyírfacukor
1 ek házi vaníliás cukor (vagy 1 cs. bolti)
6 ek liszt
csipet só

1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
2. A tojásokat szétválasztjuk.
3. A sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.
4. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük (amikor már laza a hab én mindig teszek bele egy evőkanálnyi cukrot is, attól szép fényes és kemény habot kapunk)
5. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sütőport.
6. A sárgájához keverjük a lisztes keveréket, közben hozzákeverjük a fehérjehabot is nagyon óvatosan, hogy ne törjön össze.
7. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszánkat és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. (a titok, hogy nem szabad kinyitni sütés közben az ajtót, amit nekem nehéz betartani, hisz ki van égve a lámpa belül, de kibírtam:))

Csokiöntet:
1 dl víz
6 ek kakaópor
1 tk vaj
3 ek nyírfacukor
1/2 l tej
2 tk keményítő

1. A vízben felolvasztjuk a kakaóport a cukorral és a vajjal. Hozzáadjuk a tejet és felforraljuk.
2. A keményítőt kis hideg vízben feloldjuk, majd a tejes-kakaós keverékhez adjuk.
3. Kb. 5 perc alatt összeforaljuk az egészet, majd lehúzzuk a tűzről és mehet is a piskótákra.

Tálaláskor jól megbolondítjuk az öntetünkkel a piskótakockáinkat. Legközelebb valamilyen pikáns fűszert is teszek bele:)

9 megjegyzés:

  1. PÖTTYÖK, és a csokiöntetes piskótaaaaaa!!!! Mit lehet ehhez még hozzáfűzni? :)

    VálaszTörlés
  2. úúúú menza kaja!:)) ide vele. imádtam! De az elején mindig volt valami leves is előételnek és ez volt a második...arra emlékszem. És általában pénteki napon volt :D

    VálaszTörlés
  3. Ja, és általában kit érdekelt olyankor a leves? :DDD

    VálaszTörlés
  4. Ja :D engem biztos nem, sosem fejeztem be:))

    VálaszTörlés
  5. Nem ér! A mi menzánkon nem volt ilyen! Emlékeznék rá... :(

    VálaszTörlés
  6. Én még sosem ettem ilyet, de nagyon guszta. Hát igen sosem voltam menzás, de azt hiszem lemaradtam egy két dologról. De majd most kipróbálom :)

    VálaszTörlés
  7. De rég szeretnék ilyet csinálni....Valahol lapul is néhány recept-verzió....Szegény el lett felejtve,egészen mostanáig.
    Tökéleteset csináltál (már megint),és a fotók is szenzációsak. :-D

    VálaszTörlés
  8. Köszi lányok:) Egyszer ki kell próbálni, utána meg havi betérő vendég lesz:)

    VálaszTörlés
  9. Húúúú, na ilyet fogok ma csinálni, a gyerekek imádni fognak! :) Ez igazán Nyammm :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...