2012. április 14.

Mai vega - Sült cékla kölessel - lime-os fokhagymás dippel

Jajj, de jó újra itt:) Jó sok minden történt az elmúlt pár napban és nem volt időm még a konyha közelébe sem menni:S Rengeteg beszámolóval tartozom: a múlt heti új piacról, ganache-okról. Napjaimat a tanulás töltötte ki az elmúlt pár napban, mert ma volt a szakács vizsga előtti utolsó modulzáró vizsgám, ami jó eséllyel sikerült:) Mindemellett még mindig zajlik a lakás csinosítgatásunk, NY kifogyhatatlan az új ötletekből, csoda, hogy még az egész társasházat nem festette le:) De holnaptól újra bevetem magam a konyhába:) Ja és akkor még nem is beszéltem a csodás művekről, amiket kapok Tőletek a játékra, nagyon szuperek. Holnap éjfélig még várom a jelölteket:) Tanulásból kikukkantva csak ezt a gyors vega étket rittyentettem magamnak össze, nagyon vágytam ezekre az ízekre:) 

Hozzávalók 2 személyre:
Sült cékla:
1 nagy cékla
3 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 ág kakukkfű
5 levél rozmaring
Köles:
1 csésze köles
2 ek olívaolaj
3 csésze alaplé
Dip:
2 dl tejföl
1 lime leve és reszelt héja
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt fekete bors

1. Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A céklákat (kesztyűben!) megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk, meglocsoljuk az olívaolajjal.
3. Megszórjuk sóval, rozmaringgal, kakukkfűvel és a szeletelt fokhagymával együtt összeforgatjuk. Tulajdonképpen bepácoljuk a céklánkat és így hagyjuk állni minimum egy fél órát, majd betoljuk a sütőbe. Néha megforgathatjuk őket egy lapáttal. 1 óra múlva ki is lhet venni a sütőből, akkor jó, ha már puhák és bele megy a villánk.
4. Közben a kölest az olívaolajon kissé megpirítjuk, majd felöntjük az alaplével, sózzuk és kis lángon megfőzzük. Kb. 20 perc, amíg eléri a tökéletes puhaságot:)
5. A diphez a tejfölt kikeverjük, hozzáadjuk a reszelt lime héját és levét, az összenyomott fokhagymát, végül sózzuk borsozzuk.

Én a kölesre halmoztam a sült cékla rengeteget és dippel együtt falatoztam, amitől nagyon friss lett az egész étek:)

Életemben először vettem céklát és mostantól alap darab lesz a konyhában. Aki nem szereti, annak is ajánlom, hogy kóstolja meg ebben a formában, hisz amellett, hogy finom rengeteg hasznos ásványi  anyaggal, vitaminnal találkozhatunk fogyasztása során (kálium, kalcium, foszfor, A-B-C vitamin, kiváló vérképző is). Az alábbi képen láthatjátok az én cékla családom, akik először látták meg konyhám:) Képzeljétek én lekrumpliztam őket, amikor megvettem a piacon:) Most mér megfogom ismerni őket messziről is:)


7 megjegyzés:

  1. Nahát, Te szakács leszel, ha nagy leszel? De jóó! Hmm, ez a céklás finomság igazi erőforrás lehet..jól is jön itt a nagy tanulásban, takarítgatásban, nem?
    Holnap küldöm a játékra a képet, linket :)

    VálaszTörlés
  2. Hm, de jó lehet, imádom a sült céklát :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű a tálalásod és az étel is finom:) Én is szeretnék profi szakács lenni, de már elég öreg vagyok pályamódosításhoz:) Van 3 céklám a hűtőben, jó hogy eszembe jutott:) A köles meg nagy kedvencem, fincsi ételt készítettél:)

    VálaszTörlés
  4. Imádom a sült céklàt....!!!!! Hasonlóan készìtem én is....és nàlam is alap a konyhában!A múltkor,a piacon vettem édesburgonyát, háát fogalmam nem volt melyik az??...a zöldéges adta a kezembe.... mindig tanul az ember lánya vmit :))

    VálaszTörlés
  5. Én sem tudtam, hogy szakácsnak készülsz, de honnan is tudhattam volna?:) Nagyon jó ez a céklás recept, és holnap fogok sütni és fotózni is a játékhoz, hogy az utolsó percben még beférjek:))

    VálaszTörlés
  6. Örülök, hogy elnyerte tetszéseteket:) Sajnos már nagy vagyok, előbb is eszembe juthatott volna ez a hobbi, de tanulni mindig jó:) Sajnos nincs jó véleményem a magyar felnőtt oktatásról:( Aki tud javasolhat egy jó cukrász iskolát:)

    Adél, nagyon várom a képed:) Örülök, hogy újra itt vagy:)

    Mozzarelli, hát igen mindig van mit tanulni, de addig jó:) Én is félve nyúltam lőször az édesburgonyához is:)

    Erika nagyon várom a te jelöltedet is:) Idővel csak-csak megtudunk itt egymásról újabb szösszeneteket:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...