2012. április 18.

Epres-túrós mini kosárkák mascarpone-val

Már régóta fentem a fogam ezekre a kis kosárkákra, amiket nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthet bárki otthon, arról nem is beszélve, hogy édesen és sósan is megtölthetjük:) Amilyen gyors, olyan finom, kezdő háziasszonyoknak és férfiaknak kitűnő választás, hogy lehengereljenek bárkit vele. Most is áldom Tante Fannyt, aki elénk tárja csodálatos kész réteslapjait (van tönkölybúzalisztből is), habár egyszer neki fogok állni én is készíteni. Mellesleg kapóra jött Katucikonyha játéka is, melyre őt küldtem:)

Hozzávalók 14 db mini kosárkához:
1 db 8 lapos réteslap (Tante Fanny nekem bevált, de ez nem az:) 
100 g olvasztott vaj
250 g mascarpone
250 g friss túró
250 g eper
1 citrom reszelt héja
2 ek nyírfacukor
1 ek házi vaníliáscukor (vagy 1 zacskó bolti)

Kosárka:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A réteslapot óvatosan széttekerjük és nagyon fontos, hogy a felhasználandó lapokat nedves konyharuhára terítsük majd, mert úgy nem szakadnak el.
3. Először az első nagy réteslapot ráterítjük a nedves konyharuhára és késsel óvatosan 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk. (9 négyzetünk lesz)
4. Lekenjük a négyzet lapokat vajjal (ilyenkor a vajtól könnyen formázható és jól összetapadnak majd a lapok egymáson), majd egy muffinsütő formába tapogatjuk egyesével úgy, hogy az elsőhöz képest a másodikat kissé elforgatva helyezzük rá. Így járunk el a harmadik és a negyedik lap esetében is. Tehát négy rétegű a kosárkánk. Ilyenkor a vajtól könnyen formázható.
5. Ugyanezt eljátszuk még 7x, hiszen 8 lapos a nagy réteslapunk.
6. Ha megtelt a muffinforma kosárkákkal, akkor betoljuk a sütőbe kb. 8 percre. Figyelgessük meg ne égjen. Ahogy szép aranybarnára pirultak, jöhetnek is ki onnan:)
Epres-túrós mascarpone töltelék:
1. Közben elkészítjük a tölteléket is. A túrót villával áttörjük.
2. A citrom héját lereszeljük, az epreket apró darabokra vágjuk.
3. A túrót összekeverjük a mascarponeval, a cukorral, a vaníliáscukorral, a citromhéjjal és az eperdarabokkal és felhasználásig hűtőben tároljuk.

Tálaláskor a kosárkákba tölteléket halmozunk és egy szem eperrel díszítjük. Vigyázat, hamar elfogy:)

Képzeljétek, kaptam kölcsön egy szuper objektívet FN-től, nagyon köszönöm:) Ezek a fotók azzal készültek:)






12 megjegyzés:

  1. Huh ez nagyon nyammm! Szívesen megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  2. Szuper a kép:) A süti meg csodálatos !

    VálaszTörlés
  3. Nagyon csini kis kosarak, hát még a szép tálca alatta!:) Objektív ügyben nekem is adhatsz tanácsot, majd én is szertnék újítani gépet valamikor.:-)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm!! Hú, szuper az utolsó kép! A recept nagyon tetszik, hátha még valami bonbonnal is megpróbálkozol!

    VálaszTörlés
  5. Hát azt hiszem ma valami hasonlót fogok készíteni, nagyon megtetszett!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépek a kosarak!

    VálaszTörlés
  7. jujjj de ennék most egyet! :) nekem miért nincs egy FN barátom...? :)))

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm lányok:)

    Objektív ügyben sajnos én sem vagyok szakértő:( Műszaki tanácsokért FN barátomhoz fordulok mindig:)
    Bonbon pedig érlelődik:)

    VálaszTörlés
  9. Hirtelen azt hittem ezt csináltad meg tőlem ;) A rétes is nagyon guszta, én is csináltam tavaly, de sajna fotó nem készült, mert 1. olyan gyorsan elfogyott 2.kicsit elázott a réteslap,úgyhogy nem is volt igazán fotóra való ;)

    VálaszTörlés
  10. Szia Judyt, Képzeld én is tegnap fedeztem fel nálad hasonlót és már bánom, hogy nem ezt nevezem. Hozzáteszem, nehéz a döntés:) Szerintem 2 dolog lesz belőled:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orulok,hogy ilyen nehez donteni ;-) vegul en is ketfelet csinaltam,de sajnos jo kepeket csak az egyikrol tudtam csinalni :-/

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...