2012. február 29.

Tejfölös Csípős Gombapörkölt - párolt rizzsel

Kiskoromban kedvenceim közé tartozott édesanyukám csiripörije, a gomba viszont annál kevésbé:)
Ennek ellenére úgy alakult az idők folyamán, hogy 4 éve a kettő keverékéből próbálkoztam összehozni valamit és ez lett...azóta eszem gombát és imádom, ez volt az első saját gombapörkölt próbálkozás, amivel megszerettette magát velem ez a kis fehérje bomba, ugyanis az:) A recept azóta is változatlan. Hajrá gomba ellenesek próbáljátok ki ti is:)

Hozzávalók 2 habzsoló személyre vagy 3 kisétkűnek:
500 g gomba
1 fej hagyma (fele a rizshez)
1/2 TV paprika
1 tk pirospaprika
1 dl víz
1 mk csípős pirosarany (elhagyható)
csipet őrölt fekete bors
ízlés szerint só
1 dl tejföl
1 csésze rizs
2 csésze víz
1 ek olaj

Párolt rizs:
1. Felteszünk melegíteni két csészényi vizet.
2. Egy csészényi rizst üvegesre pirítjuk pici olajon, majd hozzáöntjük a meleg forrásban levő vizet, amit előzőleg felmelegítettünk.
3. Sózzuk és beleteszünk egy fél fej hagymát, majd lefedve főzzük a rizst addig, amíg elfől róla a víz.
4. Ha már nincsen rajta folyadék, lehúzzuk a tűzről és lefedve hagyjuk még 20 percig, hogy puhuljon.
5. 20 perc után levesszük a fedőt és kivesszük a hagymát belőle.

A nagy titok, hogy főzés közben tilos a kevergetés, ugyanis úgy a külső része a rizsnek olyankor sérül és nem lesz pergős.

Gombapörkölt:
1. Megpucoljuk a gombákat és a hagymát.
2. A hagyma felét és a paprikát finomra vágjuk, a gombákat felszeleteljük.
3. Olívaolajon üvegesre pirítjuk a hagymát és a paprikát, majd lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát és a vizet.
4. Hozzáadjuk a gombát és lefedve pároljuk amíg megpuhul.
5. Ha már megpuhult, levesszük a fedőt és fűszerezzük ízlés szerint (só,bors), adunk hozzá pirosaranyat és megvárjuk amíg felforr.
6. Ezután tejföllel besűrítjük, majd ismét várunk amíg felforr.

Én plusz tejföllel és nagymamám isteni soha olyan ízt nem érzett uborkájával ettem:)

2012. február 28.

Rukkolás-snidlinges-parmezános felfújt

Igazi vendégvárós, gyors előétel, csak összekutyuljuk a hozzávalókat és mehet is a sütőbe, csak a nagy titok, hogy közben tilos a leskelődés:) Nekem sajnos kiégett a sütőmben a lámpa, úgyhogy még az üvegen keresztül sem tudtam figyelni, hogyan emelkednek ki a formából a kis puffancs felfújtjaim, így hát maradt az idő és illat érzékem:)

Hozzávalók 6 darab felfújthoz:
40 g vaj
40 g parmezán
20 g snidling
20 g rukkola
2 tojás
1,5 dl tej
70 g liszt
1 tk szerecsendió
pici só

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A snidlinget és a rukkolát finomra aprítjuk, a parmezánt lereszeljük.
3. A muffinsütőt kivajazzuk. A vajat megolvasztjuk.
4. A tojásokat felverjük a pici sóval és a szerecsendióval. A tejet és a snidlinget, na meg a rukkolát is
hozzá keverjük, legvégül az olvasztott vajat.
5. A lisztet apránkét szitáljuk a tojásos keverékhez, majd a reszelt parmezánt is hozzá adjuk.
6. A tésztát elosztjuk a formákban és 35-40 perc alatt készre, aranybarnára sütjük.

Én rukkolával és mártogatóssal tálaltam, ez esetben kihagyva belőle a fokhagymát. Legközelebb paradicsomos mártást fogok hozzá készíteni.

2012. február 27.

Narancsos-kardamomos brownie

Igen, még mindig ez a fránya kardamom, na meg a sütik:) Hétköznapi, gyors, valami édesség legyen az asztalon, mire NY haza ér.

Hozzávalók 20x23cm-es tepsihez:
150 g narancsos étcsoki (min.65%)
3 ek. kakaópor
150 g vaj
150 g barnacukor
1 tk vanília kivonat
3 tojás
100 g liszt
1 narancs leve
1 narancs reszelt héja
1 tk kardamom
pici só

1. Sütőt előmelegítjük 165 fokra.
2. A csokit és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kakaóport és jól elkeverjük.
3. A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a vaníliát, narancs levét és a reszelt héját, majd a kardamomot és végül egy csipetnyi sót.
4. A tojásos egyveleghez keverjük a csokis keveréket, majd a lisztet is fokozatosan hozzáadjuk.
5. Vajjal kikenjük a tepsinket és ebbe öntjük a masszát.
6. Kb. 30 percig sütjük.

Fagyival, lekvárral, gyümölccsel, smoothie-val együtt fogyasszuk. Nyammmm......

2012. február 23.

Kardamomos-fahéjas-vaníliás-banános smoothie

Kardamom-fahéj-vanília kombóban szenvedek ezen a télen. Árválkodott itthon pár darab banán úgyhogy ez lett a sorsuk, persze egy kis süti is dukált mellé nassolás gyanánt:)

Hozzávalók 3 pohárhoz:
2 banán
1/2 l tej (nálam laktózmentes tej/szójatej)
1 tk fahéj
1 tk kardamom
1 vanília rúd kikapart magja (vaníliás cukorral is lehet helyettesíteni)
1 ek méz, ha sima tejből készítjük

1. A hozzávalókat turmix gépbe tesszük és jól összekeverjük.
2. A tetejére karamellás cukrot szórtam. 


Póréhagymaleves sittysutty

Életmentő gyors leveseim egyike, amit ha főzök mindig a "Francia nők nem híznak" c. könyv jut eszembe. Érdemes elolvasni nagyon szórakoztató kis könyv és tényleg a francia nők abszolút megfelelnek a könyvben leírtaknak és annak, ahogy én is látom őket. Szóval, már a könyv elején említik az "ő" híres hagymalevesüket, melyet fogyókúrás célból is fogyasztanak nagy előszeretettel, akár egy héten keresztül. Ez nem pont a könyvben szereplő recept, viszont az én sittysutty levesem:)

Hozzávalók 4 személyre:
25 g vaj
2 db póréhagyma
1 l alaplé (maradék alaplé, vagy leveskocka)
1/2 tk szerecsendió
1/2 tk fehérbors
1 dl fehérbor
1 dl tejföl
1 ek liszt

1. A póréhagymákat megmossuk és vékonyan felkarikázzuk a zöld rész közepéig.
2. A vajat teljesen felolvasztjuk és beletesszük a póréhagymákat, addig pároljuk így, amíg a felére össz nem esik.
3. Közben az alaplevünket felforraljuk (ha leveskockázunk, akkor követni az utasításokat 1l vízhez).
4. Amikor már a póréhagymáink megpuhultak felöntjük az alaplével és lassú tűzön forraljuk.
5. Beleöntjük a fehérbort, a fűszereket, ízlés szerint sót.
6. Tovább forraljuk egy 10 percig, közben elkészítjük a legírunkat.
7. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, majd utána a leves levéből öntünk hozzá 2 merőkanálnyit és azzal is elkeverjük.
8. A legírt beleöntjük a levesbe és forralásig főzzük, aztán nyammm...csak ne kellene várni amíg kihűl:)

Általában reszelt sajjtal szoktuk megszórni. Itt most piritóssal és brie sajttal tálaltam.

2012. február 22.

Ropogós csirkeszárnyak steakburgonyával és mártogatóssal

Ez a tegnapi ad hoc vacsoránk és bátran, nyugodt szívvel kijlenthetem, hogy valószínüleg heti rendszereséggel követelni fogják itthon:) Must have kategória, sokat nem is kell vele bíbelődni, csak a sütési idő növeli meg a várakozási időt amíg a szánkba pottyanhatnak:)
Hozzávalók 2 személyre:
Csirkeszárny:
10 db csirkeszárny
2 ek méz
2 ek mustár
2 ek szójaszósz
4 ek worchester szósz
1 dl olívaolaj
3 ek sült csirke fűszerkeverék
1 tk csípős pirosarany
frissen őrölt bors


1. A csirkeszárnyakat megmossuk, végeiket levágjuk.
2. Egy kis edényben a mézet, a mustárt, a szószokat, az olívaolajat, a fűszerkeveréket, pirosaranyat jól elkeverjük és sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük.
3. Most kerülnek ám pácba a csirkécskék:) Én 3/4 óráig pihentettem a hűtőben őket és így is isteni lett, el sem merem képzelni mi lesz ha lesz egy egész estéjük a pácban:)
4. Amíg a szárnyak pácolódtak, a sütőt előmelegítettem 200 fokra és előkészítettem a steakburgonyát.
5. A csirkeszárnyakat 200 fokon sütjük 35 percig, majd 220 fokon pirítjuk meg a tetejét 10 perc alatt.


Steakburgonya:
5 nagyobb burgonya
1 ek mustár
6 ek olaj
2 zúzott fokhagyma gerezd
1 tk rozmaring
1 ek sült csirke fűszerkeverék


1. A krumplikat megmossuk, meghámozzuk és hasábokra vágjuk.
2. Az olajat összekeverjük a mustárral, a fokhagymával, rozmaringgal, sóval.
3. Egy fém tepsibe tesszük a burgonyákat és leöntjük a keverékkel, addig kutyuljuk fakanállal, amíg mindegyiket egyenletesen bevonja.
4. A végén meghintjük a fűszerkeverékkel.
5. Előmelegített sütőben 220 fokon sütjük 35-40 percig, néha meg lehet kevergetni fakanállal.
Mártogatóssal magában is isteni.

Mártogatós:
2 dl tejföl
1 tk pirosarany
1 tk mustár
3 zúzott fokhagyma gerezd
fél citrom leve
őrölt fehérbors


1.  A hozzávalókat összekeverjük és tálalásig hűtőben tároljuk.

Bárcsak ma is lenne itthon csirkeszárny:)

2012. február 21.

Best of csirkeszárnyak

Nem bírtam ki, hogy ne tegyek fel azon nyomban egy képet, mielőtt elfogy:) Recept holnap!

Brownie torta - FOREVER 29

Ezt a nagyon gyors, szuper könnyű browniet D barátnőm szülinapjára (forever 29:)) készítettem. Sajnos mire célba értem vele már nem volt meleg, hiszen úgy a legjobb, de hidegen is mennyei, mellesleg utána is lehet melegíteni sütőben, de a szájakból már nem lehetett kikapkodni:)

Hozzávalók(18 cm-es tortaformához):
120 g vaj
140 g étcsoki
3 tojás
100 g liszt
120 g nádcukor
1/2 kk só

1. Sütőt előmelegítjük 165 fokra.
2. A tortaformát vajazzuk, lisztezzük.
3. A csokoládét apró darabokra törjük és vízgőz fölött megolvasztjuk a vajjal.
4. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, beleöntjük az olvasztott csokoládét, majd a lisztet és a sót is beleforgatjuk.
5. A tésztát elsimítjuk a tortaformában és 30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha még olvad a közepe:)

Fagyival, forrón tálalva az igazi, de magában is egy csoda:)

2012. február 16.

Áfonyás piskóta, a tuti lila köd:)

Mondanom sem kell, se percig tart, úgyhogy érdemes egyből dupla adagot készíteni belőle. NY kedvencei ezek a piskóta típusú sütemények, teljes lila köd követte az első harapást, legszívesebben mindig ezt enné:)

Hozzávalók (kb. 20x30 cm-es sütőformához):
250 g áfonya
250 ml tejföl
250 g barnacukor
190 g puha vaj
3 tojás
375 g liszt /tönköly fehér v. finomliszt/
2 citrom reszelt héja
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk vanília kivonat

1. Sütőt előmelegítjök 180 fokra és kivajazzuk, kilisztezzük a sütőformánkat.
2. A tojásokat habosre keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt, vajat, a citromhéjat és a vaníliakivonatot.
3. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát is, a legvégén pedig az áfonyát.
4. 40-45 percig sütjük, amíg szép, hívogató aranybarna nem lesz a teteje. (azért tűpróbával is érdemes tesztelni mielőtt végleg elzárnánk a sütőt:))

A recept csakapuffintól való, csak az arányokon módosítgattam az idők folyamán. Isteni ez a citrom-áfonya kombináció:)

2012. február 15.

Máktorta csak így egyszerűen, na mert az is...

Ahogy ígértem, íme a habkönnyű szerelmetes mákortánk receptje:)....

Hozzávalók (24-26 cm tortaformához):
220 g barnacukor
200 g liszt /finom,tönköly fehér/
3 nagy tojás
1 dl tej
200 g darált mák
1 citrom héja
1 sütőpor
tölteléknek: házi eper lekvár
díszités: marcipán massza
sütéshez pici vaj

1. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra.
2. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a mákot, citromhéjat és a tejet.
3. A lisztet összekeverjük a sütőporral és hozzáadjuk a masszához.
4. Kivajazzuk, kilisztezzük a formát és beleöntjük a tésztát.
5. 30-40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
6. Ha kihűlt, félbe vágtam és isteni házi eper lekvárral töltöttem meg a közepét.
7. Díszítés gyanánt marcipánból golyócskákat görgettem és pici lekvárral a tortára tapasztottam.


2012. február 14.

Máktorta - Oh, you are my Valentine:)

Naná, hogy nem maradunk sütemény nélkül Valentinkor:) Ez a máktorta több szempontból is megállja a helyét ma, hiszen első körben munkahelyemre vittem be, ahol pontosan ma egy éve dolgozom, úgyhogy duplán ünnep az ünnep:) Recept holnap:)

Be my Valentine:)

Ez a manapság nagyon menő toastban a tükörtojás elő-Valentin vasárnap reggelre készült, hiszen sajnos hétköznap nem áll módunkban NY-el együtt reggelizgetni, mindenesetre mai gyors vacsinak is összedobhatjátok szeretteiteknek. Én nekem semmi bajom amúgy ezzel a kreált ünneppel, sőt én imádok meglepetéseket gyártani, készülődni, úgyhogy a legjobb az lenne, ha minden napra jutna valamilyen kis ünnep:)


Hozzávalók 2 személyre:

4 szelet teljeskiörlésű toast kenyér
4 kisebb tojás
8 szem koktélparadicsom
2 szelet paprikás szalámi
100 g kemény/félkemény sajt
1/2 dl napraforgóolaj a sütéshez

1. A kenyereket óvatosan kiszúrjuk a rendelkezésünkre álló formával (jelen esetben szív alakú, de húsvétkor mehet a nyuszis is:))
2. Az olajat felforrósítjuk és picit megpirítjuk benne a szalámikat.
3. Miután irultak-pirultak ráhelyezzük a lyukas toast kenyereket és a tojásokat is beleöntjük egyesével a lyukakba.
4. Addig sütjük így, amíg a fehérje megkeményedik. Aki nem szereti, ha még folyós a sárgája a tojásnak (ahogy én sem:)), az egy lapát segítségével meg is fordíthatja, így szép aranybarnára süthetjük mindkét felét.
5. A kiszúrt szív alakú kenyér falatokat is picit megpirítottam az olajban.
5. Díszítésképp a sajtból is kiszúrtam szív formákat és a koktélparadicsomok is szívekre hajaznak.

2012. február 13.

Szakácsok könyve

És igen-igen-igen kiérdemeltem és megkaptam NY-től csak úgy ajándékba:) Aki nem ismerné, kötelező alap darab minden konyhában:) Én alig bírom letenni, azt hiszem a hétvégén kötelező alapreceptek jönnek:) Jajj úgy örülök:) Ki mit sütött-főzött-kotyvasztott belőle?:)

2012. február 12.

Búcsú az első főzőlapomtól:(

A nap bonyodalma, szomorúsága a 3 és fél éve használt főzőlapomtól való búcsú volt. Éppen ebédet készültem főzni, amikor is egy üveg bor "rápottyant" a hűtő tetejéről a kerámia lapra. A bor csak pattogott, a kerámia repedt....:( Tudom szeleburdi vagyok itt-ott-amott, ami már javuló tendenciát mutat az utóbbi időben, de azért van egy NY, aki néha fura helyekre tesz dolgokat, amiről persze szól, de számomra akkor sem megszokott:) Itt is búcsúzom tőled első kerámia-lapom, Neked köszönhetem a sok finomságot az elmúlt  években és a "főzőcske kattanást".
Az új főzőlap már itt figyel a konyhapulton:) Reméljük mihamarabb üzembiztos lesz.

Egzotik saláta á la Nyammm

A múlt heti pihenésünk jócskán tartogatott esténként pompás vacsorákat, így nem csoda, hogy itthon csakis a könnyű, vitamindús ízekre vágyunk. Legelőször NY egyik nagyon kedves nagynénikéje révén került szívem csücskébe a saláta-zöldség vs. gyümölcs kombó (mangóval bolondította salátáit), így neki köszönhetem, hogy elkezdtem kísérletezgetni ezekkel a pikáns ízekkel. Sajnos mangóm most nem volt itthon, de bátran mehet bele az is legközelebb.

Hozzávalók 2 személyre:
1/2 fej friss jégsaláta /nekem most Eisberg volt csak sajnos/
1/4 cs. rukkola
1 fej retek
8 szem koktélparadicsom
2 szelet cékla vékony csíkokra vágva
8 szem mini mozzarella
1 db kiwi
1 db körte
1 db narancs
2 ek olívaolaj
1 ek tökmagolaj
1 tk szójaszósz
1 ek balzsamecet
1 szelet citrom leve

frissen őrölt bors

1. A salátát kisebb darabokra tépkedjük vagy vágjuk, összekeverjük a rukkolával egy nagy tálban.
2. A retket, a céklát vékony csíkokra vágva, a koktélparadicsomot és a mozzarellát megfelezve a salátába keverjük.
3. A gyümölcsöket is kisebb darabokra kockázva a tálba keverjük.
4. Az olívaolajat egy kisebb tálban összekeverjük a tökmagolajjal, szójaszósszal, balzsamecettel és a citrom levével.
5. Az öntetünket a salátára öntjük és jól elkeverjük, miközben firssen őrölt borsot és sót szórunk rá ízlés szerint.

2012. február 11.

Vaníliás tejberizs /fahéjas-kardamomos cukorral

Visszatértem eseménydús pihenésemből, úgyhogy folytatódik a terülj-terülj asztalkám:) Ez az isteni tejberizs a tegnapi gyors-megérkezős-üres a hűtő-mi legyen a vacsora-naná, hogy édes megoldás volt és mondhatni eddigi legjobb fejlesztésű tejberizsem:) Még szerencse, hogy 4 személyes adag lett belőle, így reggelire is tökéletes választás volt. Kb. 35 perc az elkészítése (ezért szoktam inkább tejbegrízezni), de mindig rájövök, hogy megéri a rá szánt időt!

Hozzávalók:
1 l tej
260 g rizs
1 ek vaj/margarin
csipet só
1 vaníliarúd kikapart magjai/ 2 cs. vaníliás cukor
3 ek barnacukor
fahéj, kardamom, barnacukor

1. A tejet beleöntjük egy edénybe és kis lángon melegítjük.
2. Nyugodtan már egyből beletesszük a vajat, a csipet sót és a rizst is. Nagyon fontos viszont a folyamatos kevergetés, hogy a rizsszemek nehogy letapadjanak az edény aljára.
3. Ahogy elolvadt a vaj, beletesszük a vanília-rúd magvait/ vagy a vaníliás cukrot.
4. Így főzzük folyamatos kevergetés mellett kb. 30-35 percet.
5. Ahogy a rizs megpuhult hozzáadjuk a barnacukrot és tálalásig letakarva hagyjuk.

Nem érdemes sokáig várni vele:)

A tetejére összekevertem a fahéjat kardamommal és barnacukorral, ezt szórtuk a tetejére. Aki nem ismerné a kardamomot, annak kötelező kipróbálni. Nekem D barátnőm mutatta először és tőle kaptam az első üvegcsét ajándékba és teljesen megbolondított:) Itt jegyezném meg, hogy ez a fűszer igazi egzotikum....csempésszetek mindenbe, ha lehet:) Legközelebb a vaníliával együtt szórok a tejbe is.

2012. február 3.

Nincs ma süti post

Se tojás, se süti, viszont van mai bejegyzés:) Vasárnaptól eltűnök az éterből 1 hét erejéig és ezért a héten minden lehető romlandó alapanyagot felhasználtunk...így a kifundált sütimből a tojást is:) Mostanra már feldolgoztam a problémát, a gond csak az, hogy lakásavatóra dukált volna ami ma este van:) Nem baj ilyet is meg kell élnie a blogomnak (én már párszor átéltem:)). Annál jobb lesz holnap:)

2012. február 2.

Paradicsomos-gombás spagetti

Szánom-bánom eltűntem egy napra, pedig minden napom a konyhában forog, gondolatban legalábbis egyfolytában:) Ma már itt köszönthetem magam mellet új konyhapultunkat, amire december óta vártunk és tegnap végre megérkezett, mondanom sem kell idáig csak csinosítgattam, rendezgettem ide-oda a dolgokat:) Ilyen időtlen időkre kiváló recept ez az isteni gombás spagetti.

Hozzávalók 4 éhes személyre: 
1 kg gomba
1 zellergumó
1 nagy vöröshagyma/póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
3 sárgarépa
3 ek sűrített paradicsom
2 doboz hámozott paradicsom konzerv
1 dl víz
2 ek cukor
oregánó
bazsalikom
frissen őrölt feketebors
300 g spagetti
lapjára reszelt parmezán

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megpucoljuk.
2. A hagymákat és a fokhagymát apróra vágjuk, a gombákat is apróra daraboljuk.
3. A zellert és a répát csepp alakú (nagylyukú) reszelőn lereszeljük.
4. Egy kis edényben olívaolajon megpároljuk külön a gombát, amit sózunk és borsozunk ízlés szerint, ha már megpuhult.
5. Egy másik serpenyőben pirítjuk mindkét hagymát a répával és a zellerrel. 
5. 5 percnyi pirítás után hozzákeverjük a párolt gombát és a sűritett paradicsommal tovább pirítjuk egy kis ideig.
6. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomokat és szétnyomkodjuk a nagyobb darabokat fakanállal. Lefedve kis lángon főzzük felöntve a kis vízzel, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
7. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, oregánóval, bazsalikommal és egy kis cukorral ízesítjük.
8. A spagettit sós, forrásban lévő vízben 9 perc alatt al dentére főztem.
9. A parmezánból reszelővel nagyobb lapokat vágtam tálaláskor a tetejére.

Nálunk már elfogyott, de NY és én is alig várom, hogy újra legyen itthon egy kis spagettinek való gomba:) Holnap pedig konyhapult avatás valami új recepttel:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében