2012. február 29.

Tejfölös Csípős Gombapörkölt - párolt rizzsel

Kiskoromban kedvenceim közé tartozott édesanyukám csiripörije, a gomba viszont annál kevésbé:)
Ennek ellenére úgy alakult az idők folyamán, hogy 4 éve a kettő keverékéből próbálkoztam összehozni valamit és ez lett...azóta eszem gombát és imádom, ez volt az első saját gombapörkölt próbálkozás, amivel megszerettette magát velem ez a kis fehérje bomba, ugyanis az:) A recept azóta is változatlan. Hajrá gomba ellenesek próbáljátok ki ti is:)

Hozzávalók 2 habzsoló személyre vagy 3 kisétkűnek:
500 g gomba
1 fej hagyma (fele a rizshez)
1/2 TV paprika
1 tk pirospaprika
1 dl víz
1 mk csípős pirosarany (elhagyható)
csipet őrölt fekete bors
ízlés szerint só
1 dl tejföl
1 csésze rizs
2 csésze víz
1 ek olaj

Párolt rizs:
1. Felteszünk melegíteni két csészényi vizet.
2. Egy csészényi rizst üvegesre pirítjuk pici olajon, majd hozzáöntjük a meleg forrásban levő vizet, amit előzőleg felmelegítettünk.
3. Sózzuk és beleteszünk egy fél fej hagymát, majd lefedve főzzük a rizst addig, amíg elfől róla a víz.
4. Ha már nincsen rajta folyadék, lehúzzuk a tűzről és lefedve hagyjuk még 20 percig, hogy puhuljon.
5. 20 perc után levesszük a fedőt és kivesszük a hagymát belőle.

A nagy titok, hogy főzés közben tilos a kevergetés, ugyanis úgy a külső része a rizsnek olyankor sérül és nem lesz pergős.

Gombapörkölt:
1. Megpucoljuk a gombákat és a hagymát.
2. A hagyma felét és a paprikát finomra vágjuk, a gombákat felszeleteljük.
3. Olívaolajon üvegesre pirítjuk a hagymát és a paprikát, majd lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát és a vizet.
4. Hozzáadjuk a gombát és lefedve pároljuk amíg megpuhul.
5. Ha már megpuhult, levesszük a fedőt és fűszerezzük ízlés szerint (só,bors), adunk hozzá pirosaranyat és megvárjuk amíg felforr.
6. Ezután tejföllel besűrítjük, majd ismét várunk amíg felforr.

Én plusz tejföllel és nagymamám isteni soha olyan ízt nem érzett uborkájával ettem:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...