2012. június 20.

Libamáj bundás kalácson balzsamecetes eperrel

Már sokan tudhatjátok, hogy sajnos alapanyagok tömkelege sorakozik a "még nem szeretem" listámon, szomorúan tudatom Veletek, hogy a libamáj is ide tartozik. Ennek ellenére imádok kísérletezni és másoknak örömöt szerezni azzal amit szeret (természetesen minimális kóstolással, hogy ehető -e). Tökéletes alkalom volt életem második libamájának elkészítésére NY hazaérkezése, hisz ő nagyon szereti. Ismét elhangzott az "isteni, brutális" szavak tömkelege, úgyhogy úgy döntöttem, hogy naná, hogy ennek itt a helye a blogon. "Szegényt" már az elején felvilágosítottam, hogy mivel csak 70 dekás libamájat kaptam a hentesünktől (lefagyasztani nem tudtam, mert akkora fagyott darab volt, hogy hiába vágtam, ütöttem, csak akkor tudtam elfelezni, amikor már kiolvadt:)), hogy három napig ezt kell ennie....hát, nem tiltakozott, de a harmadik nap után, azért már mondta, hogy egy darabig most nem kívánja a libamájat:) Szóval, fő a mértékletesség és valaki árulja már el, hogy lehet elfelezni egy fagyott libamájat???:)
Hozzávalók 3 személyre (fejenként 2 kalács): 
Bundás kalács:
6 szelet kalács
3 tojás
csipet só
étolaj
Libamáj:
700 g libamáj (hízott kacsamáj is tökéletes-pénztárca barátibb)
frissen őrölt bors
Balzsamecetes eper:
250 g eper
1 ek barna nádcukor
1 tk víz
4 ek balzsamecet
1 ek eperlekvár
1 ek étkezési keményítő

1. Az epreket megmossuk, ha nagyobb szeműek elfelezzük őket. 
2. A cukrot a vízzel karamellizáljuk, majd hozzáadjuk az epreket, a lekvárt és összerottyantjuk őket, majd hozzáadjuk a balzsamecetet is.
3. A keményítőt kis hideg vízzel simára keverjük.
4. Ha már elég puhák az eperszemek, de még egyben vannak, hozzáadjuk a keményítőt és folyamatos keverés mellett besűrítjük a mártásunkat.
5. A bundás kalács, ugyanúgy készül, mint a "bundás kenyerünk". A tojásokat villával és csipet sóval felverjük. A kalácsokat megforgatjuk a tojásban, kicsit áztathatjuk is benne, hogy jól átitassa magát, majd forró olajban kisütjük. Papírtörlőn lecsepegtetjük.
6. a sütőt előmelegítjük 150 fokra.
7. A libamájat 1,5-2 cm-es szeletekre vágjuk és forró serpenyőben 50-50 másodperc alatt mindkét oldalát megsütjük (akkor jó, ha még puha, nem szabad kiszárítani, állítólag sütés előtt ezért is nem ajánlatos befűszerezni, mert kemény lesz...)
8. Ha megsültek egy jénaiba tesszük őket, sózzuk borsozzuk, majd 1-2 percre a sütőbe tesszük őket. (Tényleg ne legyen több 1-2 percnél, mert összemennek, illetve ez ki is hagyható:))

Tálaláskor a kalácsra helyezzük a libamáj szeleteket és a balzsamecetes mártással kínáljuk. Én még készítettem burgonyapürét is mellé, mert imádjuk:) Igazi extra vendégváró fogás, egy szelettel akár előételként is funkcionálhat, illetve fő fogásként is kiváló, ráadásul gyorsan elkészíthető!
A kalács ötletét még egy főzős videón láttam, ígérem, ha újra megtalálom idehozom a linket!

8 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik ez a máj, bundás kaláccsal és eperrel isteni lehet!
    Nálam is van lista, hihihi :) A máj is ide tartozott, de végül libamáj formában már meg bírom enni, kicsikre nem adok ;) meg a májkrémes kenyér is lecsúszik finom ropogós paprikával..

    VálaszTörlés
  2. Úgy kell elfelezni, hogy megvárod, míg kiolvad, a felét megtartod, a másikat meg elküldöd nekem...odavagyok a libamájért!!! Irtó guszta lett a tied, nyammm :)

    VálaszTörlés
  3. Nálam "szeretek lista " van :D Egyszerübb összeszámolnom, mik azok, amiket szeretek, mint amiket nem. A blogírás elég sokat javított a helyzetemen, azóta kalandvágyóbb lettem. De sajnos a máj az nekem sem jön be. bár még sosem ettem :DDDD Nagyon jófej vagy, hogy sütöttél libamájat Ny-nek!

    VálaszTörlés
  4. Én egyenesen imádom a libamájat is (csirkemájat is nagyon). És jajj nekem ,mert a mélyhűtőmben vagy van fél kg, amit szombatra akarok kiolvasztani:) Akkor az egész mennyiséget muszáj leszek megsütni a vendégeknek.:)

    VálaszTörlés
  5. Én nagyon szeretek mindenféle májat. Sajnos a párom nem nagy rajongója, ezért ritkán készítek. És sajnálom magam miatta:( Ez a kalácsos-epres-balzsamecetes kombináció naaagyon tetszik. Na de majd egyszer ha csak magamnak főzök:))

    VálaszTörlés
  6. Olyan szívesen feláldoznám magam maradékeltüntetés ügyileg :-DDD

    Fantasztikus ez a kreáció, valszeg én is agyondicsértem volna ;-))

    VálaszTörlés
  7. Én is nagy májrajongó vagyok, az uram kevésbé. Megmutattam neki EZT és majdnem elindult este 11kor a henteshez libamájat venni :)

    VálaszTörlés
  8. DE jó Nwkwd kamrapolc:) A májas kenyeret kivételesen én is szeretem paprikával:)

    Bírom a humorod Adél:) Szívesen küldöm Neked a felét:)

    Pepper, igazad van lehet, hogy nekem is listát kéne váltanom:D

    Hajrá Erika, nagy keletje lesz az biztos:)

    Emi, lepjen meg a párod vele, hihi:)

    Köszönöm Viki:)

    Szofikám, ti szuper fejek vagytok:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...