2012. szeptember 30.

Cake pop - Répatortás sütinyalóka (SAD IX.)

Praliné Zsuzsinál landolt a SAD IX. fordulójának háziasszony szerepe és semmiképp sem szerettem volna kimaradni az ő szuper témájából: 2012-es őszi divat: pöttyös és csíkos. Így több legyet üthettem egy csapásra, hisz már régóta szerettem volna készíteni a mostanság nagy őrületnek örvendő "cake pop"-ot. Nagyszerű desszertnek találom, hisz millió ízben, színben, formában elkészíthető. Nem mondom, hogy így elsőre annyira könnyű volt, de készült pár értékelhető darab, 24-ről indultam és 14 lett belőle:) Mivel a vendégseregünknek készítettem répatortás muffint, ez volt a cake pop-jaim alapja. Készült egy étcsokoládés változat (életemben először temperáltam, szerintem egész jók lettek:)), és egy rózsaszínű adag is, amit Candy melttel készítettem. A csíkos-pöttyös kiírásnak megfelelően ezüst szórócukorral pöttyöket, illetve színes hosszúkással pedig csíkokkal díszítettem a poppokat. Maga a Cake pop - mint süti nyalóka - a híres, neves Bakerellától származik, nézzetek szét nála hihetetlen mi minden lehetséges:) Csak a puffinnál is szuper részletes leírást találhattok a készítésről lépésről lépésre.
Hozzávalók 24 darab nyalókához:
8 darab répatortás muffin/vagy bármilyen maradék piskóta alapú sütemény (kb.400 g)
80 g puha vaj
80 g Philadelphia krémsajt
1 kk vanília aroma
40 g porcukor
200 g étcsokoládé
300 g Candy melt
szórócukrok
hurkapálca/nyalókapálca
hungarocell

1. A muffinokat/piskótát összemorzsoljuk. A lényeg, hogy mindenképp kihűlt piskótával dolgozzunk.
2. A porcukrot, a krémsajtot, a vanília aromát és a vajat jól összedolgozzuk.
3. A sütimorzsához fokozatosan adagoljuk a krémünket. Egy masszív, tömör, jól formázható masszát kell kapnunk.
4. Berakjuk a hűtőbe egy 20 percre. Addig előkészítjük a hungarocellt és a hurkapálcákat, illetve helyet a hűtőben.
5. A masszánkból tetszőleges nagyságú golyókat formálunk a tenyerünkkel (akkorát, hogy a pálcánk elbírja és ne repedjen szét rajta, illetve csússzon le róla), mindegyikbe egy-egy hurkapálcát szúrunk és visszatesszük a hűtőbe őket.
6. A csokoládé 2/3-át megolvasztjuk, majd amikor már felolvadt lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a maradék csokoládét. (Nem vagyok egy nagy bonbon készítő, de annyit már nagyjából megtanultam, hogy ez a lépés azért fontos, mármint a csokoládénak a temperálása, hogy szép fényes, roppanó burok vegye körül a sütinket)
7. Amint ezzel megvagyunk elővesszük a sütinyalókákat a hűtőből és egyesével belemártjuk, vagy kanál segítségével bevonjuk a sütijeinket az étcsokoládéval. (Candy melt esetében az összes csokicseppet olvasszuk fel, majd mártsuk bele ugyanúgy a golyóinkat.) 
8. Még mielőtt a csokoládé megdermedne szórjuk le tetszés szerinti szórócukorral és szúrjuk vissza a hungarocellbe őket. Nekem szépen megdermedtek szobahőmérsékleten is, de a hűtőbe is visszatehetjük mártogatás után őket.

Nekem az első adag nagyon gyatrán sikeredett, nem vagyok sajnos megáldva nagy kézügyességgel, lecsúsztak a hurkapálcán, szétrepedtek, mártogatás közben estek szét....szóval volt baj, de a vége fele már nagyon belejöttem:) NY is örökre megjegyezte szerintem az első sütinyalóka készítésemet, hisz az első bemártás után sajnos kiborítottam az ezüst szórócukorgömbökkel teli doboz 3/4 részét és szerte széjjel pattogtak a lakásban...természetesen fél órás takarítás következett, majd folytattam (elárulom még most is találtam a kanapén egy kis gömböt:D:D:D, úgyhogy szerintem karácsonyig hallgathatom, hogy már megint itt van egy:)) De hiába ez a sok vacakolás, nekem megérte, mert egytől-egyig elfogytak, hihetetlenül mutatós darabok és még finomak is. Tényleg ezer féle lehetőség rejlik benne mind íz, külcsín, borítás, díszítés tekintetében, úgyhogy még biztos, hogy gyakorolni fogom. Süti nyalókára fel!:)

2012. szeptember 28.

Kóstold meg NYAMMM-ot!

Képzeljétek el abban a megtiszteltetésben lehet részem sok-sok blogger mellett, hogy a Kétker-Étkem a jövő héten az én blogomról főzi Nektek/Nekünk az ebédet 2012.10.01-2012.10.05-ig. Nincs más tennivaló, mint, hogy lessétek meg a heti menüt és tervezzétek meg mit fogtok enni ebédre:) Nagyon boldog vagyok, hogy a saját ételeimet fogom habzsolni anélkül, hogy én készítettem volna:) És örömmel jelentem be, hogy Kétker-Étkem tök jófej csapatának hála, hivatalosan is létezik már a valóságban a klasszikus kedd, hisz kedden klasszikust is ebédelhettek:) Íme egy kis ízelítő a heti kínálatból pénteken megfejelve a brutális nutellás gombócokkal:)

HÉTFŐ
KEDD

Itt tudtok rendelni: http://ketkeretkem.sod.hu/news/
Pluszban nagyon örülök, hogy biciklivel szállítják ki a rendelt ebédet, így a környezetünket is óvja NYAMMM is:)

Narancsos-melaszos puding

Ne aggódjatok először én is tágra nyílt szemekkel pislogtam, amikor rátaláltam erre a receptre, hogy mi a fene lehet az a fekete melasz, de most már tudom, hogy egy csoda:) Nekem nagyon bejött, mind a használata, íze, színe, állaga. Igazi szívmelengetős desszert. Hidegen-melegen is tökéletes! Melaszt én a Culinarisban vettem szerintem egészen jó áron, az biztos, hogy 1 évre elegendő lesz ez a mennyiség:)
Hozzávalók 6 pudinghoz (szufléforma):
2 ek repceolaj / narancsos olívaolajjal helyettesítettem
1 ek a sütőformák olajozásához
5 ek golden syrup / mézzel helyettesítettem
1 tk frissen reszelt reszelt narancshéj
3 ek narancslé
175 g liszt
2 tk sütőpor
100 g nyírfacukor
25 g őrölt mandula
2 tojás
175 g joghurt
1 tk fekete melasz
25 g olvasztott vaj

1. Asütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A szuflé formákat kiolajozzuk, majd egy sütőrácsra helyezzük.
3. 4 ek mézet összekeverünk a narancs héjjal, 2 ek narancslével és mindegyik forma aljába kanalazunk 1-1 evőkanálnyit.
4. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a cukrot és az őrölt mandulát.
5. Egy másik tálban összekeverjük a tojásokat, a joghurtot, a 2 ek olajat, az olvasztott vajat és a fekete melaszt.
6. A száraz hozzávalókhoz hozzáöntjük a melaszos keverékünket és fém kanállal egyneműre keverjük.
7. A masszánkat szétosztjuk a formákban és 20-25 perc alatt készre sütjük. (Amíg meg nem emelkednek és szép aanybarna nem lesz a tetejük)
8. 1 ek mézet elkeverünk a fennmaradó 1 ek narancslével és tálaláskor meglocsoljuk a pudingunk tetejét ezzel az öntettel.

Fekete melasz: Sötét, gazdag szirup, amit süteményekhez, desszertekhez adhatunk. Az igazi angol karácsonyi pudingból nem hiányozhat! A golden szirup vagy keményítő/melasz szirup a cukorgyártás folyamatában előállított magas cukortartalmú folyadék, melyet már régóta használnak az édesipari és cukrászati technológiákban. A cukorral ellentétben nem csomósodik és kristályosodik, ezért kényes desszerteknél vagy tortamázak készítéséhez ajánljuk.

Forrás: GoodFood 2012/10

2012. szeptember 27.

Fűszeres körtelekvár

Ő a szeptemberi áldozat, aki a lekváros bödönbe került a kamrapolcra, igazi óvodai ivólé ízű, hiszen körte:) Nincs mese, befőzni kötelező....MINDENT:D
Befőttes üvegek előkészítése
1. A befőttes üvegeket forrásban levő vízben főzzük pár percig, hogy lefertőtlenítsük, majd a tűzhelyben melegítsük őket 100 fokon a tetejükkel együtt, amíg meg nem töltjük lekvárral, ez azért fontos, mivel száraz dunsztban fog kihűlni a lekvárunk hosszú időn keresztül, így a baktériumok elpusztulnak.

Hozzávalók 2x250 ml üveghez:
600 g körte
140 g nyírfacukor
2 tk őrölt fahéj
1 kk szegfűszeg
1 kk gyömbér
1/2 frissen facsart citrom leve
3/4 cs dzsemfix

1. A körtét megmossuk, megpucoljuk, majd kockázzuk.
2. A körtét a cukorral, a citrom levével és a fűszerekkel együtt egy edényben lassú tűzön elkezdjük forralni.
3. Amikor már a gyümölcsök puhák, illetve összefőttek, akkor hozzáadjuk a dzsemfixet és folyamatos kevergetés mellett további 3-4 percig főzzük.
4. A még forró lekvárt a forró befőttes üvegekbe töltjük, jó gyorsan és erősen rázárjuk a kupakját és még azon nyomban fejjel lefelé fordítjuk 5 percre. Ez azért szükséges, mert így vákuum képződik az üvegen belül.
Konyharuhával betakargatva a már kikapcsolt sütőbe tesszük fejjel felfelé fodítva a lekvárunkat és egy éjszakán át hagyjuk pihenni és kihűlni ott (száraz dunszt). A lényeg, hogy hagyjuk szép lassan meleg környezetben kihűlni, ez a baktériumok miatt fontos. Általában 1-2 nap, amíg teljesen kihűl.

Igazi őszi finomság, kanalazzátok cska úgy magában, kenyérre, tortába, palacsintába, húsok mellé is perfekt.

2012. szeptember 26.

Céklás brownie

Nálam a brownie desszertek terén a kedvencek között van. Igazi tömény csokoládés sütemény, millióféleképpen lehet variálni. Manapság egyre nagyobb teret hódítanak az egészségesebben készülő sütémények, amik zöldségek-gyümölcsök felhasználásával készülnek. Már volt itt is a blogon egy cukkinis sütemény és annak a sikerén felbuzdulva jött az "ötlet", így cékla szezonban, hogy mi lenne, ha kerülne egy kis lila valami csokisba. Kerestem, kutattam, míg végül kialakult a sajátom. Jelentem elfogyott, sőt bátran adjátok kicsiknek-nagyoknak, sosem jönnek rá a "céklás trükkre", tesztelve:o)
Hozzávalók 20x30 cm-es sütőformához:
150 g főtt, reszelt cékla (2-3 egész cékla)
150 g étcsokoládé (min.70% kakaótartalmú)
100 g puha vaj
80 g nyírfacukor
2 tojás
80 g liszt (finom, teljeskiörlésű is lehet)
1 kk vanília aroma (elhagyható)
1 kk sütőpor (elhagyható)

1. A céklákat megmossuk, egy lábosba hideg vizet engedünk, beletesszük az egész céklákat héjastul és megfőzzük. (Ez a leghosszab folyamat az elkészítés során:) Kb. 40-50 perc alatt lett nekem készen. A céklát egyébként sütőben is elkészíthetjük, fóliába tekerve).
2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
3. A csokoládét és a vajat gőz felett folyamatosan kevergetve megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről.
4. A főtt céklát megpucoljuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük.
5. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a reszelt céklát, majd a vajas-csokoládés keverékünket, a lisztet és a sütőport. Egyszer -kétszer elkeverjük a masszánkat (nem szabad túl sokszor, különben kemény lesz), majd kivajazott  sütőformába egyengetjük.
6. 20-25 perc alatt megsütjük, akkor jó, ha a közepe még lágy egy kicsit.

Forrón, vanília fagylalttal tálalva az igazi! Én lekvárral és nutellával is eszem, de az már tényleg brutál:)

2012. szeptember 25.

Klasszikus Kedd - Zsíros deszka

Újra kedd van (mint minden héten:)) és itt az én mai klasszikusom Nektek. Ahogy olvashattátok pár nappal ezelőtt készült két kacsacomb is a sütőmben, úgyhogy bizony ám ez a zsír nem akármilyen zsír. Nem valami egészséges így vacsorára, de néha lecsúszhat egy-két deszka...keddenként pedig mindenképp:D! Én személy szerint évekkel ezelőtt ettem utoljára zsíros kenyeret, úgyhogy volt mit felidézni az első harapással! Készíthetitek bármilyen zsírból (mangalica is nagyon finom és még egészségesebb is) csak só, lilahagyma és egy kis pirospaprika kell mellé, na meg friss paradicsom. Csak hogy feledésbe ne merüljön:) Jó étvágyat a vacsorához!

2012. szeptember 24.

Fahéjas málnalekvár

Teljesen lemaradtam a lekvárjaim "időszerű" bemutatásáról, úgyhogy most pótlom:). Ez még egy augusztusi eresztés, mondhatni számomra az eper-rebarbara páros után a második kedvenc. Egyenlőre 25 kis üveg kucorog a polcomon...higyjétek el, ha egyszer megízlelitek a befőzés ízét elkap a gépszíj:) Szuper dolog azon morfondírozni, hogy vajon melyik gyümölcsöt-zöldséget épp milyen fűszerrel, vagy csak a saját maga frissességével, milyen úton-módon készítsük el a kamrapolcra. Igaz most már itt az ősz, de lehet még találni rengeteg eltenni valót a piaci forgatagban. Mellesleg a legjobb része a kis üvegeknek, ha ajándékba kerülnek valaki asztalára, vagy egy hűvös őszi/téli estén, netán reggelen kucorogva felidézhetitek a nyári ízeket...ráadásul a TIetekből! Hajrá befőzés:)
 Befőttes üvegek előkészítése
1. A befőttes üvegeket forrásban levő vízben főzzük pár percig, hogy lefertőtlenítsük, majd a tűzhelyben melegítsük őket 100 fokon a tetejükkel együtt, amíg meg nem töltjük lekvárral, ez azért fontos, mivel száraz dunsztban fog kihűlni a lekvárunk hosszú időn keresztül, így a baktériumok elpusztulnak.

Hozzávalók 2x250 ml üveghez:
600 g málna
140 g nyírfacukor
2 tk őrölt fahéj
1/2 frissen facsart citrom leve
3/4 cs dzsemfix

1. A málnát megmossuk, lecsepegtetjük.
2. A málnát a cukorral, a citrom levével és a fahéjjal együtt egy edényben lassú tűzön elkezdjük forralni.
3. Amikor már a gyümölcsök puhák, illetve összefőttek, akkor hozzáadjuk a dzsemfixet és folyamatos kevergetés mellett további 3-4 percig főzzük.
4. A még forró lekvárt a forró befőttes üvegekbe töltjük, jó gyorsan és erősen rázárjuk a kupakját és még azon nyomban fejjel lefelé fordítjuk 5 percre. Ez azért szükséges, mert így vákuum képződik az üvegen belül.
Konyharuhával betakargatva a már kikapcsolt sütőbe tesszük fejjel felfelé fodítva a lekvárunkat és egy éjszakán át hagyjuk pihenni és kihűlni ott (száraz dunszt). A lényeg, hogy hagyjuk szép lassan meleg környezetben kihűlni, ez a baktériumok miatt fontos. Általában 1-2 nap, amíg teljesen kihűl.

Aki netán nem szeretné a málna magjait még melegen átpasszírozhatja és akkor csak a gyümölcshús lesz a lekvárban. És képzeljétek tegnap még pont kaptam málnát a kedvenc zöldségesemnél, habár nem az igazi nyári ízű már, szóval legyetek résen mindig mi épp az idényszerű és tegyétek el jó mélyre a kamrapolcotokra:)

2012. szeptember 21.

Tökéletes kacsacomb - burgonyapürével, gyömbéres-csilis csatnival

Régóta kísérletezem a tökéletes kacsacomb elkészítését és jelentem NY szerint ez az:) Egyik kedvenc éttermünkben soha nem hajlandó mást kérni csak is kacsacombot, mert ott tényleg elképesztő: ropogós külső, csonttól hipphopp elváló, omlós mennyei hús belül...és képzeljétek, ez is olyan lett, el sem hittem:) Végre talán már mást is fog rendelni, ha netán újra az étterembe tévedünk /M étterem/. Amúgy szuper hely, ár-érték arányban tökéletesnek mondanám, az ételek fenomenálisak, naponta változó étlappal, így mindig meglepetés mi a kínálat, természetesen kacsacomb mindig van, ahogy eddig megfigyeltem. Egyedüli negatívum, amit mi már "megszoktunk", hogy a kiszolgálás nem profi, inkább bohókás, de ez nem is az a hely, ahol ezt várná el az ember. Egyébként sok ilyen bejáratott helyünk van, ahol éppen a legjobb számunkra valami, úgyhogy amint megvannak a "koppintások" jön a tökéletes libamáj is például:) 
Hozzávalók 2 személyre:
Kacsacombhoz:
2 kacsacomb
frissen őrölt bors
gyömbér
6 gerezd fokhagyma
2-3 dl víz
2 dl száraz fehérbor
200 g sütőtök
Burgonyapüréhez:
500 g burgonya
20 g vaj
4 ek tejföl
Gyömbéres-csilis sütőtök csatnihoz:
500 g sütőtök
1 tk őrölt gyömbér
1 kk őrölt csili
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1 ek méz
1 dl frissen facsart narancs leve

Kacsacomb:
1. A sütőt előmelegítjük 180-190 fokra.
2. A kacsacombokat megtisztítjuk a felesleges szőrszálaktől, tokoktól.
3. A sütőtököt félbe vágjuk, kikaparjuk a magjait, megpucoljuk, daraboljuk.
4. A fokhagyma gerezdeket megpucoljuk félbe vágjuk.
5. Egy mélyebb jénai tálban bőrös oldalukkal lefele fektetjük őket úgy, hogy a combok alá helyezzük a fokhagymákat (így nem fognak megégni).
6. Felöntjük vízzel a tálat úgy, hogy a kacsáinkat félig ellepje, alufóliával letakarjuk és 1,5-2 órán keresztül pároljuk. Néha nézegethetjük, meg is fordíthatjuk.
7. 1,5 óra után meglocsoljuk 1 dl fehérborral, majd visszatakarjuk az alufóliával és tovább pároljuk. (Igazából addig kell párolni, amíg jó puha nem lesz a hús, ez 1,5-2,5 óra is lehet)
8. Ha már teljesen puha a hús, akkor bőrös oldalukra fordítjuk a combokat, meglocsoljuk a maradék fehérborral, a kisebb kockára vágott sütőtököket is melléjük rakosgatjuk és 20-30 percig pirítjuk tovább a sütőben, majd készen is vagyunk a combokkal. (Ha túl sok folyadék van a combok alatt, akkor nyugodtan leönthettek belőle a pirítás előtt)
Burgonyapüré:
1. A burgonyákat megmossuk, megpucoljuk, kockára vágva hideg sós vízbe tesszük és megfőzzük.
2. Ha már megpuhultak, leszűrjük és még forrón áttörjük a vajjal együtt.
3. Hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk és jól összedolgozzuk.
Gyömbéres-csilis sütőtök csatnihoz:
1. A sütőtököt félbe vágjuk, kikaparjuk a magjait, megpucoljuk, daraboljuk.
2. Egy edényben 40-50 perc alatt összefőzzük a fűszerekkel, mézzel és a narancs levével együtt.
3. Átpasszírozzuk (nem szükséges) és kihűtjük.

Tálaláskor a combok mellé burgonyapüré, egy-két szem vele sült isteni kacsazsíros sütőtök, és csatni dukál:) Tökéletes vendégváró, ünnepi fogás is kerekedhet ebből. Amúgy a kacsacombokkal amint láthatjátok, nincs nagy hűhó. Elvannak benn a sütőben egy jó három órát és utána már lehet is enni őket!

Mi is az a csatni/chutney?
Ez egy indiai "lekvárszerű" finomság, ami főképp az angoloknál és a franciáknál terjedt el az 1600-as évektől kezdve, azonban már hozzánk is betört ez az őrület. Nem csodálom:) Kiemeli, feldobja az ételek ízét, fő jellemzője, hogy erősen fűszerezett, édes, csípős, savanyú, készülhet zöldségekből és gyümölcsökből egyaránt, tehát millióféleképpen variálható. Húsok, halak, köretek mellé vagy akár töltelékként és magában is megállja a helyét.

2012. szeptember 20.

Fűszeres almatorta - és egy kicsi én

Örömmel jelentem Nektek itt is, hogy lezárult ismét egy tanulós-vizsgázós időszak az életemben és egy szakács papírral lettem gazdagabb. Azt nem mondanám, hogy mindent tudok, sőt!, de azért elég sok új dolgot tanultam főleg elméleti szinten (hisz a 10 hónap alatti 5 gyakorlati órával ezt nem támaszthatom alá:)). Mindenesetre jó kaland volt ez az elmúlt 1 év, a suli elkezdése után vágtam bele a blogba is (ez volt az utolsó előtti löket), úgyhogy már csak magát NYAMMM-ot is köszönhetem ennek a "sodrásnak" és az ezáltal megismert blogger világot. Nem mondanám, hogy szakácsnak érzem most magam, főleg, hogy egyfolytában süteményeken és édességeken jár az agyam, de azt legalább már tudom, hogy egy kis pihenő után jöhet majd egy cukrász iskola:D Rengeteg minden történt az elmúlt pár inaktív hetemben. A legnagyobb élménynek talán azt mondanám, hogy megismertem számomra nagyon kedves és hozzám közel álló blog tulajdonosait személyesen! Szofikát-Szofika a konyhában, Noémit-Mandulasarok, Amit-Colors in the kitchen, Katát-Katuci konyha, Beastie-t-Bastie Bistro, Zsuzsit - Bonbonmánia, Alízt-Selectfood, Verát-Narancslekvár, Zsuzsit-Praliné Paradicsom. A mesés találkákról íme pár piknikes fotó, illetve a nebulós élményeimről is....ééééés itt az ŐSZ is:).
Végre lesz időm többet írni ide a blogra, úgyhogy el is kezdem:)

Fűszeres almatorta
Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:
5 tojás
190 g nyírfacukor/xilit
1 dl növényi olaj
175 g finom liszt
2 ek holland kakaópor
1 tk sütőpor
2 tk fahéj
1/2 tk szegfűszeg
1/2 tk gyömbér
csipet só
5 alma
Tetejére: porcukor, fahéj ízlés szerint

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. Az almákat szeleteljük, pucoljuk és kis darabokra vágjuk.
3. Egy nagy tálban a tojást és a cukrot kézi habverővel habosra keverjük.
4. Hozzáadjuk az olajat és jól elkeverjük.
5. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy másik tálban (liszt, kakaópor, sütőpor, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, só)
6. A tojásos masszáhhoz keverjük fokozatosan adagolva a lisztes keveréket, majd amikor már egnyeműre kevertük, hozzáadjuk a darabolt almákat is és jól elkeverjük a masszában.
7. Kivajazott sütőformába tesszük és 45-50 perc alatt tűpróbáig sütjük.
8. Hagyjuk kihűlni, majd jó sok fahéjjal és porcukorral szitáljuk le a tetejét.

Igazi őszi, könnyed, gyors kucorgós finomság:)

Forrás: Good Food 2012/10

2012. szeptember 11.

Klasszikus Kedd - Rántott csirkemell

Még mindig tanulás, tanulás hátán, de már nem volt szívem kihagyni még egy klasszikus keddet:) Rántott csirke. Rántott húsfélék közül számomra ez a favorit, frissen facsart citrommal és frissen reszelt parmezánnal a tetején. Lesz majd biztos borjú bécsi is, de mifelénk főképp szárnyasok repkednek a konyhában (csirke, kacsa, liba). Rengeteg minden beszámolni valóm van Nektek. Az elmúlt egy hétben két kezemen sem tudom megszámolni mennyi gasztrobloggert ismerhettem meg személyesen és felejthetetlen élmény volt, egyikőjüket pont ma:)! Majd mutatok Nektek fotókat a következő bejegyzésemben az 5-ös gyakorlati vizsgámmal egyetemben, de most csirkézünk:)
Hozzávalók 2 személyre (4-6 szelet rántott csirkemellhez):
1 egész csirkemell
3 tojás
liszt
zsemlemorzsa

1. A csirkemellet hideg vízzel megmossuk, megtörölgetjük, majd szeleteljük.
2. A szeleteket sózzuk.
3. Panírozunk. A csirkemellek mindkét oldalát először lisztbe, majd a tojásba végezetül pedig zsemlemorzsába hempergetjük.
4. Bő forró olajban kisütjük.

Citromot facsarunk rá és megszórjuk frissen reszelt parmezánnal. Egyszerűen ennyi.

2012. szeptember 6.

Áfonyás kefíres kevert süti

Gyors bejelentkezés két tétel és munka között, mert már elvonási tüneteim kezdenek lenni a blog hiányától:) Pluszban tudat alatt itt az "ősz"(hisz az időjárás nem azt mutatja:)) és alig várom, hogy süssek-főzzek a szeptemberi piaci felhozatalból. Nagyon szeretem a kefíres sütiket, gyors, könnyen elkészíthető, alapvetően egy könnyed sütemény. Korábban készítettem körtével és kipróbáltam most áfonyával is, mit ne mondjak?! Ütős. Habár áfonya már nem igen van a piacon, bármilyen szezonális gyümölccsel variálhatjátok! Pakolhattok bele szilvát, almát, körtét, aszalt vagy fagyasztott gyümölcsöket is. 
Hozzávalók egy kb. 30x25 cm-es tepsihez:
450 g kefír
4 db tojás
300 g áfonya
90 g liszt
1 tk sütőpor
90 g búzadara
90 g cukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 dl étolaj
csipet só
Tepsi kivajazásához:
10 g vaj
1 ek liszt 

1. A sütőt előmelegítjük 160-170 fokra.
2. A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra verjük.
3. Hozzá adjuk a kefírt, az olajat, a lisztet,  a darát, a sütőport és egy csipet sót is és egyneműre keverjük.
4. A tepsinket kivajazzuk, kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztánkat és a tetejére rakosgatjuk az áfonya szemeket, amik szép lassan elsüllyednek majd a tésztába. (a tésztába is bele lehet keverni)
6. 40-45 percig tűpróbáig sütjük.

Porcukorral, nutellával, lekvárral, fahéjjal is mennyei, hisz teszteltem:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében