2014. február 11.

Szamos Marcipán manufaktúrában járt NYAMMM

A Kifőztük online gasztromagazinnak köszönhetően lehetőségem volt  betekintést nyerni a  híres-neves Szamos Marcipán manufaktúrájába Pilisvörösváron. Számomra ez az élmény felért egy mesebeli utazással, a hely maga a mennyország. Megmondom őszintén én eddig nem voltam óriás marcipán fanatik, de itt kérem szépen olyan ízekkel és formákkal találkoztam, hogy tényleg teljesen magával ragadt ez a csupa cukor világ:). 
Szakmai kísérőnk a Szamos Marcipán egyik fő gourmet-ja Haraszti Andor volt személyesen, aki a belőle áradó édességek és a szakmája iránt érzett  szeretettel és humorral adta át nekünk az értékes információkat és élményeket mind a gyártás, mind az ízek terén:). Andor nem mellesleg a Gourmet-ház Csokoládéiskola egyik vezető oktatója, így jócskán volt mit tőle ellesni. 
Óriás történelmi ódát most nem fogok zengeni, hiszen a weboldalon áttekinthető a marcipánnak, a csokoládénak és magának a Szamosnak is a múltja, ami minden tudnivalóra fényt derít! Inkább nézzétek, hogyan is éltem én meg ezt a 3 órás látogatást:)!
A gyár
A fogadtatás:)
Az üzemben mindenki nagy szeretettel és sok-sok csokoládéval fogadott minket nagy mosollyal az arcukon. Tényleg hihetetlenül egy jókedélyű, mosolygós csapat, öröm lehet velük dolgozni, gondolom ez a kedv a sok boldogság hormonnak köszönhető, amivel nap mint nap, óráról-órára, percről-percre találkoznak, igen ez a marcipán és a csokoládé, hiszen a gyártás során ugyebár csurran-cseppen egy két “selejt”:). Szép sorban haladtunk az üzemen belül, látszott, hogy Andornak nem mi vagyunk az első látogatói, profin fel volt építve az egész látogatás. Az üzem dolgozói jelenleg egy műszakban dolgoznak, 150-200 főnek köszönhető a sok finomság, ami a boltokban a polcokra kerül.

Első állomásunk az alapanyag raktár volt, ide fut be minden a gyártáshoz szükséges anyag, szárazáru, csomagolóanyag stb. Itt minden minőségellenőrzésen át jut a gyártósorra a hozzá értő kezekhez. Természetesen a következő lépcsőfok a marcipán készítésének titka volt, ugyebár a fő összetevők: mandula, (őrölt mandula) és cukor elegye. Többféle összetételű, arányú marcipánt készítenek, ilyenkor a cukor mennyiségét növelik vagy csökkentik, természetes anyagokkal ízesítenek, illetve színeznek. Létezik hozzáadott cukor nélküli változat is, ami nagy előnyt jelent a cukorbetegek számára, persze csak mértékkel. 
Andor és az alapanyagraktár
Itt készül a marcipán
A marcipán készítés után a marcipán raktárba csöppentünk, ami nekem már maga a paradicsom volt tényleg, bárcsak lenne egy ilyen szobám otthon. Haha:). Szépen átláthatóan vannak rendszerezve, ízek és felhasználási mód szerint (bonbonhoz, figurákhoz) a marcipánok.
Marcipán raktár
A marcipán paradicsom után megérkeztünk a hely lelkéhez, oda, ahol mindent szorgos kezek készítenek. Tényleg le a kalappal, nem gondoltam volna, de itt minden 100%-osan kézzel készül, cukrászok és művészek ők egy az egyben. Egy-két marcipán figura készítését mi is kipróbálhattuk, nekem nagyon tetszett, kézügyességet abszolút igényel, magamban ezen a téren eddig nem nagyon hittem, de most óriás sikerélménnyel és büszkeséggel távoztam az asztaltól, döntsétek el Ti vajon jogosan e:).
Szorgos kezek


A minőségileg tökéletes darabok mehetnek a csomagolásra, amit szintén gőzerővel, kézzel, egy-két gép segítségével végeznek. Közben láttuk, hogyan készül a gyártósoron az isler, ahogy a virágműhelyben alkotják a szebbnél szebb leveleket, virágokat. Képzeljétek el, hogy egy műszak alatt 300-400 db virágot készítenek el.
Az utolsó állomások egyike volt a Finom desszert rész, mondanom sem kell nekem ez volt az egyik kedvencem. Itt volt a sütöde, isteni süti illat volt mindenhol és persze a bonbon készítés szentélye. Még egy őrjítő szám, hogy a finom desszertes csapat (5 fő) heti 700 kg édességet készít! Andor a tőle eddig megszokott profizmussal tanított minket a tökéletes bonbon készítésre, természetesen szív alakút készítettünk, hisz közeleg a nagy Valentin-nap:). A töltelék Baileys-es karamell volt, na ez versenyzett nekem a nugáttal és hála az égnek haza is hozhattuk a készített finomságokat. Bár, nem hiszem, hogy én a közeljövőben eszem belőle, hiszen annyi mindent kóstolhattunk, hogy én most cukrot egy darabig not!:) 
Készáru raktár

Összességében egy tökéletes délelőtt volt, tele számomra újdonsággal és szeretettel, lehet tényleg ezért olyan finom a Szamos, mert ilyen hangulatban  készítik:). Óriási a külföldi felvevő piac is, láttunk kifejezetten olyan termékeket amik éppen az osztrák piacra készültek Húsvétra. Mindenkinek csak ajánlani tudom a gyár látogatást, a Gourmet-ház csokoládé készítő tanfolyamát és egy napot Andorral, utána egész nap csak mosolyogni fogtok (persze a boldogság hormontól)! Maga a sikere abban is rejlik szerintem, hogy a Szamos nem rest folyamatosan megújulni, új termékeket kikisérletezni! Amíg mi ott voltunk, csak 4-5 olyan termék jött szembe, ami most van fejlesztés alatt, úgyhogy irány Nektek is Szamos termékeket kóstolni, próbálni én addikt lettem:)!

2 megjegyzés:

  1. Aztamindenit Anyukám, nagyon irigy vagyok, ez ám a földi paradicsom :)

    VálaszTörlés
  2. Van kedved játszani? :)
    http://mezesoliva.blogspot.hu/2014/02/ismerjuk-meg-egymast.html

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...