2013. február 6.

Túrófánk/Ricotta fánk

Huhúúú itt a farsangi szezon! Ki megy farsangolni közületek? Ki minek öltözik? Ilyenkor alap minden asztalra otthon egy kis fánk, úgyhogy a számomra legegyszerűbbel nyitottam a sort, aztán majd jöhetnek a szalagosok, csörögék, eclair-ek, töltöttek, a határ a Dunkin' Donuts és a csillagos ég:)! Életem első fánkjai, az első adag tocsogott az olajtól, mert nem hevítettem fel eléggé, de utána már bele jöttem, szóval a tanulság, hogy nagyon nagyon forró olajban süssétek!:)
Hozzávalók 4 személyre:
250 g ricotta/túró
4 tojás
130 g porcukor
100 g finomliszt
8 g sütőpor
fél citrom reszelt héja
csipet só
sütéshez bő olaj

1. A hozzávalókat egy tálban alaposan összekeverjük, majd hagyjuk állni egy pár percig. Lágy masszánk lesz.
2. Az olajat rettenetes forróra hevítsük! Kb.180 fokosra!
3. Amint megfelelő hőmérsékletű az olajunk, akkor vízbe mártott teáskanállal a masszából kisebb gombócokat szaggatunk és forró olajban 5 perc alatt aranybarnára sütjük. (Teáskanálnyi méretből egy 4 cm-es fánk golyócskánk lesz.
4. Sütésnél, ha jól szaggatunk, akkor ahogy megsült az egyik oldala a fánkunknak máris átpördül majd a másik felére, így nem kell forgatgatni. Amelyik nem fordulna meg, azon azért segítsünk:)
5. A kisült fánkocskákat csepegtessük le és tálaljuk.

Fahéjas porcukorral, lekvárral, nutellával az igazi:) Sütés előtt akár fűszerezhetjük a tésztát is egy kis fahéjjal! Ha a cukrot kihagyjuk a receptből, akkor akár vad -és vörös húsok mellé is kiváló köret!

A fotók az új hokedlimen készültek, amivel egyszerűen nem tudok betelni, hogy tudtam eddig létezni nélküle?!:) Szuper vintage cuccokat találhattok ti is a Vintage Bazaar-nál!

3 megjegyzés:

  1. Gyönyörű kis aranyló gombócok! Nagyon guszta fánkot sütöttél! Éppen ma megy a lányom farsangolni. A Flinstone családból ő lesz Enikő... Én varrtam a ruháját.... :o)

    VálaszTörlés
  2. Elkészítettem. Finom, de az enyémek nem lettek ilyen szép kerekek.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...