2013. február 21.

Sült libamáj friss fügével zsályás narancsredukcióval

Le a kalappal a héten már a második sósság itt a blogon:o)! Bár restellem kicsit, hiszen ugyebár 40 napos böjt van és aki rendesen tartja, annak bizony most ez nem épp aktuális....én személy szerint a nekem napi szinten fontos nassolásról mondtam le jelenleg, amit gyümölcsökkel próbálok kompenzálni, habár nagy "húsos" hírében sem állok, így azt nem nehéz megállnom:) Vendégseregnek készült ez a fenomenális libamáj, méghozzá Segal Viktor receptje szerint. Annyit elárulok, hogy aki nem szereti a libamájat még az is elfogyasztotta, kivéve engem:) Sajnálom, még mindig nem szeretem. majd egyszer. talán.
Hozzávalók 2 személyre:
redukcióhoz:
3 dl frissen facsart narancs leve
2 ek cukor
1 narancs reszelt héja
3 friss zsályalevél
1 ek hideg vaj
libamájhoz:
300 g hűtött libamáj
3 friss élő füge
frissen őrölt bors

1. A narancs héját lereszeljük úgy, hogy a fehér rész semmiképp se kerüljön bele, hisz attól keserű lehet az étel.
2. A narancslevet a cukorral és a zsályalevelekkel egy kis lábasban nagy lángon felforraljuk, majd utána 15-20 percig közepes lángon főzzük. Amikor már a narancslé nagyjából fele elforrt, hozzáadhatjuk a reszelt narancshéjat is. Amikor már eléggé összefort a redukciónk, vegyük ki belőle a leveleket és sűrítsük be a hideg vajjal. Ettől szép, fényes, sűrű állaga lesz.
3. A libamájat tetszés szerint szeleteljük, sózzuk, borsozzuk.
4. A fügéket félbe vágjuk.
5. Szárazon felhevítünk egy serpenyőt, majd a szeleteket beletesszük és kb. fél percig sütjük az egyik oldalukon, majd megfordítjuk őket és a másik oldalukat is megsütjük úgy, hogy közben a vágási felületükkel lefelé a fügéket is mellé rakjuk. Fél percig együtt pirítjuk őket.
6. Tálaláskor libamájszeleteket halmozunk a tányérra, mellé helyezzük a sült fügéket és meglocsoljuk az egészet a narancsredukcióval. Én burgonyapürével tálaltam.
Segal Viktor: Ízek és formák

5 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet és különleges. Én legjobban almával szeretem a libamájat, de így is szívesen kipróbálnám :)

    VálaszTörlés
  2. Én ezt imádnám, meg Z is, gondolom Ny is imádta!!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! Egyszer kipróbálom!:)

    VálaszTörlés
  4. Úristen, micsoda ízorgia lehetett! Ilyen nekem kell!!!!

    VálaszTörlés
  5. Igen Viki almával is isteni páros:)

    Köszi lányok!:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében