2013. február 18.

Omlós kacsamell bulgurral és kakukkfüves áfonyalekvárral

Húha, csak csak sikerül hoznom minden hónapban legalább egy sósat:) Sőt, most egyszerre több is van  a tarsolyomban, de ugye nem szabad egyszerre ide zúdítani az összeset! Bevallom én fehér hús rajongó vagyok, ami azt jelenti, hogy csirke-pulyka párosnál nálam bezárul a nagy kör:) De! Mostanság fejlődőképes vagyok, sőt ez a kacsamell kifejezetten a kedvenceim közé tartozik, melynek alapreceptjét Bazs barátunknak köszönhetem:) Igen, igen Te szerettetted meg velem:) Ja, és ráadásul a világ legegyszerűbb dolga, hiszen csak sütőbe be, egyszer fordít és készen is van!
Hozzávalók 4 személyre:
kacsamellhez:
1 kg kacsamell
kakukkfű
rozmaring
frissen őrölt fekete bors
1 egész fej fokhagyma
2 dl jó minőségű száraz fehérbor
bulgurhoz:
300 g bulgur
6 dl alaplé
3 ek olívaolaj
lekvárhoz:
házi áfonyalekvár
3-4 szál friss kakukkfű

1. A kacsamelleket megmossuk, megtörölgetjük, majd a felesleges oda nem kellő részektől (esetlegesen ott maradt toll, tokok) megtisztítjuk.
2. A bőrös felénél irdaljuk (bevagdossuk keresztben, úgy, hogy a húst ne érje).
3. Fűszerezzük, sózzuk borsuzzuk mindkét oldalát. (Én egy éjszakán keresztül így pácoltam a hűtőben, de egyből is készíthető)
4. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
5. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk.
6. Egy tepsibe ujjnyi vizet engedünk, majd beleszórjuk a fokhagymák felét, ráfektetjük a kacsamelleket bőrös felükkel lefelé.
7. A tetejére is fokhagymát szórunk.
8. Alufóliával letakarva 2 órán keresztül sütjük 200 fokon. Félidőben meglocsoljuk a fehérborral.
9. 2 óra után a hőfokot levesszük 180 fokra, leszedjük az alufóliát és megfordítjuk a kacsamelleket, így bőrös oldalukkal felfelé sütjük további fél órán keresztül.
10. Közben a bulgurt kis olajon megpirítjuk (vigyázva, hogy ne égjen oda), majd felöntjük az alaplével és 10-15 perc alatt fedő alatt megfőzzük, szűrjük és ehetjük:)
11. A lekvárt egy edénybe öntjük és a kakukkfűvel 5 perc alatt összeforraljuk.

Tálaláskor a bulgurra halmozzuk a kacsamelleket és a lekvárt. A bulgurt nyugodtan fűszerezhetitek, illetve gránátalmával összekeverve is isteni páros.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...