2013. április 5.

Belga sörös csokoládés cookie - Kifőztük áprilisi szám

Már biztos sokan olvastátok, letöltöttétek miegymás, hogy a Kifőztük online magazin áprilisi számában hat recept is megjelent NYAMMM-tól! El sem hittem, amikor kaptam a levelet, hogy készítenék e valamit vendégbloggerként, csak úgy repdestem az örömtől:o) (na meg még mindig repdesek). Köszönöm itt is a lehetőséget a Kifőztük csapatának:)! Hiszem, hogy jók ezek a kihívások, mert a hétköznapi sütés-főzésből kiragadva teljesen más aspektusban kezdtem el gondolkodni a receptek kapcsán, csakúgy, mint a decemberi Street Food Showra (szezonalitás, egyszerű, mégis különleges, nyammmos, amiben én is benne vagyok). Szóval, a nagy ötletelgetéseim során ez a keksz volt az első gondolat, hisz NY fanatikus belga sör imádó (szerintem egy igazi sörkancellár:)hihi), én viszont egyáltalán nem. Így jött az ötlet, hogy valahogy nekem is hasznomra kellene válni a sok belga sörnek, persze legyen édes és csokis. Ő lett a végeredmény! Bevallom őszintén, én tüntettem el anno szinte az egészet:). A belga sör redukciótól, isteni ragacsos belseje és kissé karamell íze is van a keksznek! A többi receptért kattintsatok letölteni ingyenesen a magazint:)
Hozzávalók kb 45 darabhoz:
300 ml bármilyen barna belga sör (Corsendonk)
12 dkg barnacukor
34 dkg finomliszt
4 dkg holland kakaópor
1 teáskanál instant kávépor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbona
1 teáskanál só
22 dkg puha vaj
25 dkg nádcukor
2 tojás
1 tojássárgája
1 evőkanál vanília kivonat
40 dkg csokoládé csepp (ét, fehér, tej akár vegyesen)

1. Elkészítjük a belga sör redukciót. Egy közepes méretű edényben a sört és a barnacukrot közepes lángon addig forraljuk, amíg ragacsos, szirupos nem lesz és harmadára nem redukálódik. (kb 25-30 perc). Amint készen vagyunk vele, kihűtjük. 
2. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a kávéport, sütőport, szódabikarbonát és a sót.
3. Egy másik tálban a vajat a cukorral 3 perc alatt felhabosítjuk. 
4. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat és a tojássárgáját és jól elkeverjük. 
5. Beleöntjük a vaníliakivonatot és a kihűtött belga sör redukciónkat is, majd addig keverjük amíg egyneművé nem válik a masszánk. 
6. Végül fokozatosan keverjük bele a lisztes keverékünket a masszába, majd a csokoládé cseppeket is. 7. Letakarjuk a tésztánkat és 3 órára vagy akár egy éjszakára hagyjuk a hűtőben pihenni (legfeljebb 3 napig tárolható a hűtőben, de fagyasztható is). 
8. Sütéskor a sütőt előmelegítjük 165 fokra, majd egy szilikonos sütőpapírra 24 g-os golyókat formázunk a tésztából egymástól 3-4 cm-re. 
9. A golyókat kézzel vagy egy evőkanállal lapos koronggá formázzuk és így rakjuk be a sütőbe. Kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Nem baj, ha még puha egy kicsit mikor kivesszük a sütőből, mert megszilárdul a levegőn és a belseje a sziruptól olvadós, levegős lesz. Hagyjuk pár percig a sütőpapíron kihűlni a keszeket.

Igazából bármilyen belga, barna, búza sörrel elkészíthető, én itt Corsendonk-ot használtam:)

5 megjegyzés:

  1. Jó kis képek lettek!! Itt mosolyogtam magamban, míg olvastam a bejegyzést.......:))) A kekszet is elmajszolnám, annyi finomságot tartalmaz.....csokicsepp....vanília kivonat...kakaó...ja, és sör....:D

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek lettek és gyanítom, ez is isteni!!! Gratula a magazinba kerüléshez :-)

    VálaszTörlés
  3. helló. Kérdezném, hogy érződik rajta a sör? A Zuram imádná, ha igen :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Eszti! NEm igazán, inkább karamellizált íze lesz tőle, de a tudat az kárpótolhatja:) Ha elkészítenéd várom róla a fotót, ha van kedved küld el:) Jó sütögetést!

    Köszi Marka, Elena, Viki!:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...