Sajnos pár napja a múltból táplálkozom a receptek terén, hisz valamilyen allergia egyik percről a másikra megtámadott és csak egy injekciótól lettem újra vállalható:o). Keksz-tea-rizs kombó a napi menüm 3 napja, így erősen kerülöm a konyhám, nehogy bűnbe essek! Na, de most a madeleine-é itt a főszerep, amivel pontosan 3 évvel ezelőtt találkoztam először az 1 napos villám párizsi városlátogatás során. Mondanom sem kell egyből rabul ejtett a pihe-puha, könnyed, piskótás, enyhén citromos sütemény (természetesen itthon nutellával tűnt el:)). Azóta már többször készítettem itthon a citrusos fajtát, de most ezzel a narancsvirágvizessel rukkoltam elő a Kifőztük áprilisi számában, amit még mindig letölthettek:) Hamarosan újra élednek ízlelőbimbóim és jövök a friss receptekkel:)
Hozzávalók 30 db madeleine-hez:13 dkg vaj (+1 dkg a kikenéshez)
3 tojás
1 tojássárgája
12 dkg cukor
csipet só
17,5 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
2 narancs reszelt héja
2 teáskanál narancsvirágvíz
1. A vajat felolvasztjuk egy edényben és addig forraljuk amíg szép, aranysárga színe nem lesz, majd lehúzzuk a tűzről és kihűtjük.
2. A madeleine sütőformánkat vékonyan kivajazzuk, majd lisztezzük és betesszük a hűtőbe egészen a sütésig.
3. Kézi habverővel habosra keverjük a tojásokat, a tojássárgáját, a cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a narancsvirágvizet.
4. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd egy spatula segítségével fokozatosan belekeverjük a tojásos keverékünkbe.
5. A kihűtött vajhoz hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, majd belekeverjük a masszánkba.
6. Takarjuk le a tésztánkat és hűtőben hagyjuk pihenni legalább 1 órát.
7. Sütéskor a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
8. A formákat ¾ részig megtöltjük a tésztával és 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
9. Sütőből kivéve hagyjuk hűlni a formában, majd narancslekvárral, nutellával kísérve is fogyaszthatjuk.
Lekvárba, narancs curd-be, nutellába mártogatva, tea mellé, reggelire, uzsonnára tökéletes édes kis semmiség ez a madeleine:)
Lekvárba, narancs curd-be, nutellába mártogatva, tea mellé, reggelire, uzsonnára tökéletes édes kis semmiség ez a madeleine:)
Nagyon finomnak tűnik! Milyen madeleine formát használsz? Szerinted a háztartási boltokban kapható vékony egyes fém formák jók hozzá? (A teflonos tizenkettes formát én túl drágának tartom.)
VálaszTörlésA tortarácsod is nagyon szép és praktikusnak tűnik. Hol szerezted be?
További jó sütést! Vikimók
Kedves Vikimók!
VálaszTörlésPersze, azokkal is működnie kell:) Kivajaz, kilisztez, beleönt és már mehet is a sütőbe! (Tényleg drága sajnos a 12-es, de egyszerűbb talán vele dolgozni) Hű ezt az interneten rendeltem! De utána keresek és elküldöm Neked mindenképp, ha dobsz ide nekem egy email címet:o)!
Jó sütögetést Neked is:)Szép napot, Zsófi
Madeleineeeeeee!!!! Szuper! Hètvègèn meg is sütöm, nàlunk ez pikk-pakk eltűnik! :D
VálaszTörlésVikimòk! Amikor mèg nem volt 12-es formàm, addig èn is az 1 db-os verziòval sütöttem, csak arra kell vigyàzni, hogy a szèlei elèggè èlesek, felsèrthetik a kezünket!
De szilikont màr làttam az Auchan-ban, az is van nekem, ès az is nagyon jò, 'ezerpàrszàz' forintos tètel!