2013. április 17.

Narancsvirágvizes madeleine - Kifőztük 2013.április

Sajnos pár napja a múltból táplálkozom a receptek terén, hisz valamilyen allergia egyik percről a másikra megtámadott és csak egy injekciótól lettem újra vállalható:o). Keksz-tea-rizs kombó a napi menüm 3 napja, így erősen kerülöm a konyhám, nehogy bűnbe essek! Na, de most a madeleine-é itt a főszerep, amivel pontosan 3 évvel ezelőtt találkoztam először az 1 napos villám párizsi városlátogatás során. Mondanom sem kell egyből rabul ejtett a pihe-puha, könnyed, piskótás, enyhén citromos sütemény (természetesen itthon nutellával tűnt el:)). Azóta már többször készítettem itthon a citrusos fajtát, de most ezzel a narancsvirágvizessel rukkoltam elő a Kifőztük áprilisi számában, amit még mindig letölthettek:) Hamarosan újra élednek ízlelőbimbóim és jövök a friss receptekkel:)
Hozzávalók 30 db madeleine-hez:
13 dkg vaj (+1 dkg a kikenéshez)
3 tojás
1 tojássárgája
12 dkg cukor
csipet só
17,5 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
2 narancs reszelt héja
2 teáskanál narancsvirágvíz

1. A vajat felolvasztjuk egy edényben és addig forraljuk amíg szép, aranysárga színe nem lesz, majd lehúzzuk a tűzről és kihűtjük. 
2. A madeleine sütőformánkat vékonyan kivajazzuk, majd lisztezzük és betesszük a hűtőbe egészen a sütésig. 
3. Kézi habverővel habosra keverjük a tojásokat, a tojássárgáját, a cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a narancsvirágvizet. 
4. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd egy spatula segítségével fokozatosan belekeverjük a tojásos keverékünkbe. 
5. A kihűtött vajhoz hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, majd belekeverjük a masszánkba.
6. Takarjuk le a tésztánkat és hűtőben hagyjuk pihenni legalább 1 órát. 
7. Sütéskor a sütőt előmelegítjük 200 fokra. 
8. A formákat ¾ részig megtöltjük  a tésztával és 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. 
9. Sütőből kivéve hagyjuk hűlni a formában, majd narancslekvárral, nutellával kísérve is fogyaszthatjuk.

Lekvárba, narancs curd-be, nutellába mártogatva, tea mellé, reggelire, uzsonnára tökéletes édes kis semmiség ez a madeleine:)

3 megjegyzés:

  1. Nagyon finomnak tűnik! Milyen madeleine formát használsz? Szerinted a háztartási boltokban kapható vékony egyes fém formák jók hozzá? (A teflonos tizenkettes formát én túl drágának tartom.)

    A tortarácsod is nagyon szép és praktikusnak tűnik. Hol szerezted be?

    További jó sütést! Vikimók

    VálaszTörlés
  2. Kedves Vikimók!

    Persze, azokkal is működnie kell:) Kivajaz, kilisztez, beleönt és már mehet is a sütőbe! (Tényleg drága sajnos a 12-es, de egyszerűbb talán vele dolgozni) Hű ezt az interneten rendeltem! De utána keresek és elküldöm Neked mindenképp, ha dobsz ide nekem egy email címet:o)!
    Jó sütögetést Neked is:)Szép napot, Zsófi

    VálaszTörlés
  3. Madeleineeeeeee!!!! Szuper! Hètvègèn meg is sütöm, nàlunk ez pikk-pakk eltűnik! :D

    Vikimòk! Amikor mèg nem volt 12-es formàm, addig èn is az 1 db-os verziòval sütöttem, csak arra kell vigyàzni, hogy a szèlei elèggè èlesek, felsèrthetik a kezünket!
    De szilikont màr làttam az Auchan-ban, az is van nekem, ès az is nagyon jò, 'ezerpàrszàz' forintos tètel!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében