2013. március 19.

Klasszikus Kedd - Húsvéti fonott kalács

Egyik pillanatról a másikra jött a hirtelen ötlet és vágy vasárnap reggel, hogy én most kalácsot szeretnék sütni:) Évek óta vágytam rá, de valamiért nagy mumusnak tűnt, pedig kár volt, mert a fonáson kívül egyáltalán nem okozott nehézséget! Sőt, nagyszerű videót is találtam Farkas Vilmosnál, ahonnan elleshetitek egy az egyben a technikát:) Sajnos megkóstolni nem tudtam a no cukor, liszt hónap miatt (majdnem sírtam, de erős vagyok:)), de volt aki elpusztítsa és nagy sikert aratott:o) Az biztos, hogy húsvétkor én sütöm a nyuszinak a kalácsot és letöröm a csücsköket:Dhaha.
Hozzávalók egy 500 g kalácshoz:
340 g liszt
40 g porXukor (porcukor is jó)
35 g puha vaj
2 tojássárgája
20 g élesztő
1 tk só
165 ml langyos tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
fél citrom reszelt héja
fél narancs reszelt héja
tetejére:
1 egész tojás

1. A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, amíg fel nem olvad.
2. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a porXukrot is, majd az összes többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk és sima tésztát dagasztunk. 
3. Letakarva hagyjuk kelni 20 percig, majd gyúrjuk át és újabb 20 percig kelni hagyjuk.
4. A tésztát osszuk 6 felé (nekem 6x105 g lett) és a darabokból egyenként gyúrjunk golyókat és pár percig pihentessük.

5. Sodorjunk mindegyikből vékony szálat (ebből lesz a fonatunk:)), figyeljünk hogy kifele vékonyodjanak (nekem majdnem sikerült:))!
6. A videó alapján fonjuk meg a szálakat, ahogy Vili csinálja, figyeljünk, hogy ne legyen nagyon szoros a fonatunk, mert akkor nem tudnak kelni rendesen, de túl laza se legyen.
7. Kenjük le a tojássárgájával, majd 20 percig hagyjuk kelni meleg helyen. (30 fokos sütőben tökéletes)
8. Utána szobahőmérsékleten pihentessük, amíg meg nem szárad rajta a tojás, majd kenjük le újra a tojássárgájával és várjunk, amíg meg nem szárad rajta teljesen a tojás.
9. 190 fokos előmelegített, gözmentes sütőben 20-22 perc alatt süssük aranybarnára.

Még melegen is isteni lehet, de ahogy nekem mesélték, illetve ahogy nyomogattam látszott, hogy mennyei pihe-puha állagú, igazi foszlós kalács:) Lekvárral, nutellával, kőrözöttel, sonkával alig várom, hogy kóstoljam húsvétkor:)

7 megjegyzés:

  1. Őőőő, netalán összebeszéltünk? Vasárnap én is fonottkalácsot sütöttem. Azzal a különbséggel, hogy nekem most nem lett ennyire szép, mint Neked. Az élesztőm sztrájkolt. :-)) Így első nekifutásra, tökéletes! :-))

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! Micsoda egybeesés:) Igen a fránya élesztővel néha nekem is meggyűlik a bajom, de szerintem biztos szép lett:)

    VálaszTörlés
  3. Anyukám, Te nem cukros tejben futtatod az élesztőt, hanem simában???akkor hogy fut fel???
    amúgy meg el kell mondjam, nem hiszem el, hogy nem kóstoltad meg, az egyik képen látszik hogy hiányzik a szeletből 1 falat. Vagy Ny. volt?:)))))szuperguszta, CH napra megsütöm majd :)

    VálaszTörlés
  4. Porcukor van benne anyukám, itt nem kell futtatni:) jajjj ne is mond, alig bírtam ki! A hiányzóból letörtem a hangulat kedvééért:) A héten már a 3. desszertet készítem, kb direkt kínzom magam:) Eddig is csak kóstoltam, amiket sütöttem, úgyhogy még ezt a két hetet kibírom:D Jajjj mikor lesz CH napod? Nagyon kemény vagy, a 90 napot nem bírnám:)

    VálaszTörlés
  5. Zsófi, akarateröd határtalan. Én tuti nem bírnám ki, hogy azonnal még langyosan ne egyem meg a kalács felét :) Nagyon szép lett a kalács, nekem meg ez a hatos fonás a mumus, de nagyon jó a Vilmos videója -köszi a tippet- Húsvétra kipróbálom!!!

    VálaszTörlés
  6. De jó, majd jelezd h milyen lett:)

    VálaszTörlés
  7. Ez a link már nekem is el van mentve egy ideje.
    A kalácsod gyönyörű lett!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...