Egyik pillanatról a másikra jött a hirtelen ötlet és vágy vasárnap reggel, hogy én most kalácsot szeretnék sütni:) Évek óta vágytam rá, de valamiért nagy mumusnak tűnt, pedig kár volt, mert a fonáson kívül egyáltalán nem okozott nehézséget! Sőt, nagyszerű videót is találtam Farkas Vilmosnál, ahonnan elleshetitek egy az egyben a technikát:) Sajnos megkóstolni nem tudtam a no cukor, liszt hónap miatt (majdnem sírtam, de erős vagyok:)), de volt aki elpusztítsa és nagy sikert aratott:o) Az biztos, hogy húsvétkor én sütöm a nyuszinak a kalácsot és letöröm a csücsköket:Dhaha.
Hozzávalók egy 500 g kalácshoz:340 g liszt
40 g porXukor (porcukor is jó)
35 g puha vaj
2 tojássárgája
20 g élesztő
1 tk só
165 ml langyos tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
fél citrom reszelt héja
fél narancs reszelt héja
tetejére:
1 egész tojás
1. A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, amíg fel nem olvad.
2. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a porXukrot is, majd az összes többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk és sima tésztát dagasztunk.
3. Letakarva hagyjuk kelni 20 percig, majd gyúrjuk át és újabb 20 percig kelni hagyjuk.
4. A tésztát osszuk 6 felé (nekem 6x105 g lett) és a darabokból egyenként gyúrjunk golyókat és pár percig pihentessük.
5. Sodorjunk mindegyikből vékony szálat (ebből lesz a fonatunk:)), figyeljünk hogy kifele vékonyodjanak (nekem majdnem sikerült:))!
6. A videó alapján fonjuk meg a szálakat, ahogy Vili csinálja, figyeljünk, hogy ne legyen nagyon szoros a fonatunk, mert akkor nem tudnak kelni rendesen, de túl laza se legyen.
7. Kenjük le a tojássárgájával, majd 20 percig hagyjuk kelni meleg helyen. (30 fokos sütőben tökéletes)
8. Utána szobahőmérsékleten pihentessük, amíg meg nem szárad rajta a tojás, majd kenjük le újra a tojássárgájával és várjunk, amíg meg nem szárad rajta teljesen a tojás.
9. 190 fokos előmelegített, gözmentes sütőben 20-22 perc alatt süssük aranybarnára.
Még melegen is isteni lehet, de ahogy nekem mesélték, illetve ahogy nyomogattam látszott, hogy mennyei pihe-puha állagú, igazi foszlós kalács:) Lekvárral, nutellával, kőrözöttel, sonkával alig várom, hogy kóstoljam húsvétkor:)
Őőőő, netalán összebeszéltünk? Vasárnap én is fonottkalácsot sütöttem. Azzal a különbséggel, hogy nekem most nem lett ennyire szép, mint Neked. Az élesztőm sztrájkolt. :-)) Így első nekifutásra, tökéletes! :-))
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Micsoda egybeesés:) Igen a fránya élesztővel néha nekem is meggyűlik a bajom, de szerintem biztos szép lett:)
VálaszTörlésAnyukám, Te nem cukros tejben futtatod az élesztőt, hanem simában???akkor hogy fut fel???
VálaszTörlésamúgy meg el kell mondjam, nem hiszem el, hogy nem kóstoltad meg, az egyik képen látszik hogy hiányzik a szeletből 1 falat. Vagy Ny. volt?:)))))szuperguszta, CH napra megsütöm majd :)
Porcukor van benne anyukám, itt nem kell futtatni:) jajjj ne is mond, alig bírtam ki! A hiányzóból letörtem a hangulat kedvééért:) A héten már a 3. desszertet készítem, kb direkt kínzom magam:) Eddig is csak kóstoltam, amiket sütöttem, úgyhogy még ezt a két hetet kibírom:D Jajjj mikor lesz CH napod? Nagyon kemény vagy, a 90 napot nem bírnám:)
VálaszTörlésZsófi, akarateröd határtalan. Én tuti nem bírnám ki, hogy azonnal még langyosan ne egyem meg a kalács felét :) Nagyon szép lett a kalács, nekem meg ez a hatos fonás a mumus, de nagyon jó a Vilmos videója -köszi a tippet- Húsvétra kipróbálom!!!
VálaszTörlésDe jó, majd jelezd h milyen lett:)
VálaszTörlésEz a link már nekem is el van mentve egy ideje.
VálaszTörlésA kalácsod gyönyörű lett!