2012. október 31.

Mézeskalács mousse

Sose fordult még velem elő, hogy ilyen korán a szeretet ünnepének lázában égjek. Már két héttel ezelőtt megsültek az első mézeskalácsok, a hétvégén még karácsonyi zene is szólt a lakásban két szám erejéig, de aztán a dallamoknak véget vetettünk NY-el, hisz ez mégiscsak túlzás:) Egyfolytában karácsonyi ízeken töprengek (természetesen főleg desszerteken) és így jött az ötlet mézeskalács sütés közben, hogy ez az ízvilág valamilyen könnyed desszertben is visszaköszönhetne. Így lett ez a mousse, igazi téli álom:) Ti is várjátok a decembert?
Hozzávalók 6 adaghoz (6x150 ml):
Mousse:
150 g fehércsokoládé
80 ml tejszín
1 tojássárgája
4 tojásfehérje
1 tk reszelt narancs héj
2 tk mézeskalács fűszerkeverék
habcsók
reszelt étcsokoládé

1. Narancsot megmossuk, héját lereszeljük.

2. Gőzfürdő felett a fehércsokoládét felolvasztjuk, félretesszük hűlni.
3. A tejszínt felforraljuk, majd folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk az olvasztott fehércsokoládéhoz.
3. Jól elkeverjük a reszelt narancshéjjal, a mézeskalácsfűszerrel és a tojássárgájával is, majd hagyjuk kihűlni.
4. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd apránként a fehércsokoládés masszánkhoz keverjük, óvatosan, hogy össze ne törjük.
5. Poharakba egyenlő arányban elosztjuk a habunkat, majd lefedve egy éjszakán át hűtőben tároljuk.
6. Tálaláskor megszórjuk reszelt étcsokoládéval, és egy habcsókot helyezünk a tetejére.

Habcsók:
30 g tojásfehérje
30 g nádcukor
1 csipet só

1.  A sütőt előmelegítjük 90 fokra. 
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd fokozatosan hozzá adagoljuk a cukrot. (Akkor jó a habunk, ha a habverő végén kacsacsőrök lengenek:))
2. Tetszés szerinti méretben habzsákkal egy sütőpapírral bélelt tepsire nyomkodjuk a kis csókjainkat.
3. Előmelegített sütőben 2 órán keresztül szárítjuk a csókjainkat.
A habcsókot Mandulasarok Noémi receptje alapján készítettem.

3 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében