2012. október 29.

Lazacos kosárkák

Korábban már elkészítettem ennek a kosárkának az édes, nyári változatát és azóta sem hagyott nyugodni, milyen sós ízekkel lehetne tovább bolondítani. A bolti réteslap egy igazi nagy segítség a konyhában (persze nem lehet összehasonlítani az otthonival), szuper vendégváró, mutatós falatokat lehet belőle készíteni, millió-trillió féleképpen variálni a tölteléket. Hajrá hívjatok vendégeket kosárkázni:)
Hozzávalók 14 db kosárkához:
1 cs 8 lapos réteslap 
100 g olvasztott vaj
250 g natúr sajtkrém
100 g tejföl
1 salotta hagyma
3 tk friss kapor
200 g füstölt lazac
citrom
frissen őrölt bors
Kosárka:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A réteslapot óvatosan széttekerjük és nagyon fontos, hogy a felhasználandó lapokat nedves konyharuhára terítsük majd, mert úgy nem szakadnak el.
3. Először az első nagy réteslapot ráterítjük a nedves konyharuhára és késsel óvatosan 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk. (9 négyzetünk lesz)
4. Lekenjük a négyzet lapokat vajjal (ilyenkor a vajtól könnyen formázható és jól összetapadnak majd a lapok egymáson), majd egy muffinsütő formába tapogatjuk egyesével úgy, hogy az elsőhöz képest a másodikat kissé elforgatva helyezzük rá. Így járunk el a harmadik és a negyedik lap esetében is. Tehát négy rétegű a kosárkánk. Ilyenkor a vajtól könnyen formázható.
5. Ugyanezt eljátszuk még 7x, hiszen 8 lapos a nagy réteslapunk.
6. Ha megtelt a muffinforma kosárkákkal, akkor betoljuk a sütőbe kb. 8 percre. Figyelgessük meg ne égjen. Ahogy szép aranybarnára pirultak, jöhetnek is ki onnan:)
Töltelék:
1. A sajtkrémet összekeverjük a tejföllel.
2. A hagymát finomra vágjuk és hozzá adjuk a tejfölös keverékhez.
3. Sózzuk, borsozzuk, friss kaprot keverünk hozzá.
4. 1x1 cm-es kockákra daraboljuk a lazacunkat.
5. Összeállítjuk a kosárkát. A kosárkába kanalazunk 1-2 evőkanálnyi sajtkrémes keveréket, lazac darabokat halmozunk rá, firss kaporral megszórjuk és friss citrom levet facsarunk rá.

A kosárkákat előző nap is elkészíthetitek, viszont mindig fogysztás előtt töltsétek meg a kosárkákat, mert különben a töltelék szétáztatja a kosárka alját. 

3 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...