2012. október 16.

Klasszikus Kedd - Zserbó

Újra kedd, újra klasszikus:) Egyik kedvenc süteményemet osztom meg Veletek, kiskoromban ölni tudtam volna minden szeletért a szentendrei Surányi cukrászdából, most már csak azért nem, mert tudom, hogy sárgabaracklekvárból készül és nálam az tiltó listás:) Természetesen magunknak szoktam helyettesíteni "piros" lekvárral, de ez most  a klasszikusság nevében készült és így legalább nem ettem belőle csak egy falatot:)
Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez:
Tésztához:
500 g liszt+nyújtáshoz
15 g élesztő
200 g vaj
20 g vaníliás cukor
30 g barnacukor
120 g tejföl
1-2 ek tej (ha szükséges)
csipet só
Töltelékhez:
250 g darált dió 
100 g porcukor
300 g sárgabaracklekvár /vagy bármilyen más lekvár/
fél citrom reszelt héja
1 ek rum
Mázhoz:
100 g étcsokoládé
1 ek étolaj

Töltelékhez:
1. A lekvárt kis edényben melegítsük fel, adjuk hozzá a citrom héját, a rumot, majd hagyjuk kihűlni.
2. A darált diót összekeverjük a porcukorral.

1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, az élesztővel és a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztánkat. (Én nem szeretem pihentetni, mert úgy nagyon megkelnek a lapok.)
2. Négy lapot kell készítenünk, így négy egyenlő részre osztjuk és egyenként lisztezett deszkán kinyújtjuk őket a tepsi méretéhez igazodva.
3. Ahogy megvan az első lapunk, a kivajazott tepsibe helyezzük.
4. Megkenjük jó sok lekvárral, megszórjuk a cukros-diós keverékkel és mehet rá a következő lap. Ismét egy töltelékes rész jön, majd egy újabb lap. Végül egy töltelék rész és a tetejére pedig újból a kinyújtott lap.
5. A legfelső lapot megszúrkáljuk villával, majd egy fél órát pihentetjük az összeállított süteményünket.
6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
7. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
8. A mázhoz az étcsokoládét gőz felett megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az étolajat.
9. Még forrón a kihűlt süteményünk tetejére öntjük és hűtőben hagyjuk szilárdulni 1 órát. Tálalni szerintem szobahőmérsékletűen érdemes. (Az olajra azért van szükség, hogy a csokoládé ne törjön meg szeleteléskor)

A tészta íze alapvetően a bejglire hajaz,  vétek kihagyni a palettáról, főleg, hogy jön a téli szezon:)

Recept kicsit átformálva egycsipettől.

4 megjegyzés:

  1. Na ez az igazi kínzás!!! Komolyan mondom erős késztetést érzek az elkészítésére, a mára tervezett tanulás helyett...:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretjük mi is! Ez már valóban olyan ünnepi hangulatot ad! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  3. Imádjuk! :) Nagyon guszta nálad is, de elfogadnék most egy-két szeletet! :) A baracklekvár miért tiltólistás - nem szereted? :)

    VálaszTörlés
  4. Annyira szeretem a zserbót!!!! Bármikor jöhet belőle 1-2 szelet!! Istenien néz ki!!! :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében