2012. július 19.

Pizzatészta - mert mindenkinek, kell hogy legyen bevált receptje

Nem ismerek embert, aki ne szeretné a pizzát, én minden nap ennék (ezt is, ahogy palacsintát:)). Eljött az idő, hogy itthon is készüljön, hisz NY tegnap este ezt kívánta és nem akartam, hogy rendeljünk... nem titkolom, most az eddigi nagy melegben és a sok nyári program közepette a konyha közelében sem voltam és mindig máshol ettünk, amit én már nagyon unok, hiányzik az otthon és a konyha melege:) Így hát neki láttam! Gondolom mindenkinek van bevált pizzatészta receptje, én Flóránál találtam meg a számomra legmegfelelőbbet, így kisebb változtatásokkal (mert nem volt annyi sima liszt otthon) elkészült. Isteni lett! Biztos, hogy sokszor fog készülni és soha többet rendelés! Állagát tekintve az a fajta tészta, ami kicsit keményebb, vékony,  de nem törik, ropog (a tönkölyliszt miatt nekem keményebb is lett). Nekem két gombóc még ott figyel a fagyasztóban, úgyhogy esélyes a mai pizza party is:) Próbáljátok ki TI is! Ha nincs pizza-szeletelőtök, mint nekünk a derelyevágó is megteszi:)
Hozzávalók 4 darab 20-22 cm-es pizzához:
300 g finomliszt (én 100 g sima és 200 g tönköllyel helyettesítettem, mivel nem volt több sima:))
200 g rétesliszt
1 cs szárított élesztő (vagy 30 g friss)
1 ek cukor
3 dl langyos víz
20 g vaj
1 ek olívalaj
1 ek só
2 tk szárított oregánó

1. A liszteket egy tálba szitáljuk, hozzá adjuk az élesztőt és az oregánót. Jól összekeverjük, majd egy mélyedést készítünk a közepébe.
2. A langyos vízben feloldjuk a cukrot és beleöntjük a liszt mélyedésébe.
3. Összegyúrjuk, hozzá adjuk a sót és az olívaolajat is, majd hozzá dolgozzuk a vajat is. Addig dagasztjuk, amíg a kezünktől jól el nem válik a tészta. A tálat kilisztezzük, beletesszük a tésztánkat és 1 órán át meleg helyen konyharuhával letakarva kelesztjük.
4. Amikor megkelt, lisztezett deszkán átdolgozzuk és négy egyforma nagyságú részre szedjük. Mindegyikből kis kerek cipót formázunk és a tálba visszatéve meleg helyen további 30 percig kelesztjük őket.
5. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
6. A tésztákat egyesével nyújtófával kör alakúra nyújtjuk, majd ezután kézzel, körkörösen kihúzzuk a kivánt vastagságúra és nagyságúra. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
7. Megkenjük paradicsomszósszal/pizzaszósszal, rápakoljuk a kívánt feltéteket, sajtot szórunk a tetejére és a sütő utolsó előtti rácsán (nekem az utolsó égette) 15 perc alatt megsütjük.

Amelyik gombóc tésztát nem használjuk, fel nyugodtan mehet a mélyhűtőbe, nekem 1-2 óra alatt kiolvadt!

Nálam a feltét most 2 pizzára:
60 g sűrített paradicsom
1 gerezd zúzott fokhagyma
200 g koktél paradicsom
1 ek olívaolaj
1 tk só
1 tk cukor
5-6 darab friss bazsalikomlevél
4 szelet serrano sonka
30 g reszelt fehér cheddar

1. Egy edényben felforrósítjuk az olívaolajat, átfuttatjuk rajta 1-2 perc alatt a fokhagymát (vigyázzunk nehogy megégjen!)
2. A koktél paradicsomokat elfelezzük.
3. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a koktél paradicsomoknak a felét, sót, cukrot, bazsalikomleveleket és addig főzzük, amíg  a paradicsomok meg nem puhulnak.
4. Ha kész megkenjük a szósszal a tésztánkat, mehet rá a sonka, sajt, majd a koktél paradicsomok és irány a sütő:) 

Hajrá pizzáskodjatok:) Köszi Flóra a receptet:)

4 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki! Tudnék most belőle enni:))

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett és azzal a rozéval főleg nagyon finom!:) Én is hasonló tésztát gyúrok, de vajat eddig még nem tettem bele. A tönkölyliszt is nagyon jó bele!:)

    VálaszTörlés
  3. Isteni lehet! Nagyon csábítók a képen :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...