2012. június 5.

Töltött gombafejek - érdemes volt értük küzdeni:)

Hétvégén is meglátogattam a hozzánk közel eső piacot és szebbnél szebb zöldség-gyümölcsökkel tértem haza. Ezekre az óriás gombafejekre is ott tettem szert, habár meg kellett küzdenem értük. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én olyan kofáktól szeretek vásárolni, akik kedvesek, mosolyognak és netán még értenek is a náluk levő portékákhoz. Töltött gombafejekre fájt a fogam már egy hete és csak ennél a bizonyos árusnál láttam egy-két szép nagy példányt (sajnos a kedvencemnél most nem volt) a sok kicsi között. Sorra is kerültem. 5 nagy fej gomba volt a vágyam, először is rám szólt, hogy nem szabad válogatni, csak ő adhat (már itt elment a kedvem mindentől:)), majd akkor megkértem, hogy legyen szíves 5 nagy fejet válogatni nekem, mire a válasz az volt, hogy ő nem válogathat, azt adja ami a kezébe kerül...Az esélyem körülbelül 5:100-hoz volt, hogy a számomra megefelelő méretű darabokat adja, így szomorúan lemondtam róluk, mondván töltött gombafejek készülnének így nem bízom a véletlenszerű kézmozdulataira:) El is indultam onnan haza fele, majd utánam szaladtak 5 nagy fej gombával:) Ki érti ezt?:) A lényeg, hogy a piacon is legyen egy kedves, megbízható, bejáratott kofátok:) És akkor a gombák...
Hozzávalók 5 gombafejhez:
5 nagy gomba
200 g ricotta (sima túróval is jó lehet)
200 g tejföl
2 szál újhagyma
1/2 csokor petrezselyem
frissen őrült bors
100 g chorizo
100 g reszelt parmezán

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
2. A gombafejeket megmossuk, megpucoljuk a szárát eltávolítjuk.
3. A ricottát villával áttörjük, majd összekeverjük a hozzávalókkal: tejföl, chorizo, finomra vágott újhagyma, petrezselyem, só, bors.
4. Megszórjuk reszelt parmezánnal a tetejét, kiolajozott tepsibe helyezzük őket és mehet is a sütőbe.
5. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Volt amelyikbe került chorizo, volt amelyikbe nem, de nekem az első verzió jobban ízlett, pedig nem vagyok nagy "kolbász-féle" rajongó:) Ahhoz képest, hogy a gombát is csak 5 éve szeretem egy újabb étellel gyarapodtam, ami sokszor fog készülni, hiszen gyors és ezerféleképpen variálható.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem,főleg őzlábból, mikor még kis fiatal példányt találok:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó lehet! Ez már csak így van nekem is évről évre megvan kinél vásárolok, állandó zöldséges. Szezonálisan meg tudom melyik termelőtől érdemes venni!

    VálaszTörlés
  3. Húúúúú de imádnám én ezeket a gombafejeket!!!!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűségesek! Ez volt az utolsó lökés, hogy végre én is süssek egy kis töltött gombát. Még sosem ettem, pedig annyira jól néznek ki!

    VálaszTörlés
  5. Isteniek voltak! Örülök, hogy tetszik Nektek:) Hajrá Édeskonyha ess nekik:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finomak! Laktózérzékenyeknek egy tipp (én is az vagyok): én laktózmentes túróval és tejföllel csináltam, és úgy is isteni lett! Tetejére pedig nekünk is mehet a parmezán!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...