2012. június 12.

Gourmet fesztivál 2012

Kezdem azzal, hogy sajnos az eddig megrendezett Gourmet fesztiválokra valamilyen oknál fogva sosem jutottam el, így az idén megrendezésre kerülőt már alig vártam és biztos voltam benne ha esik, ha fúj én idén ott leszek. Sikerült is, ráadásul olyan szerencsés vagyok, hogy két napon is kinn lehettem. (Nagyon köszönöm itt is Anitának a jegyet, aki a Szega nyertes jegyét rámhagyta:)) Szombaton és vasárnap is kilátogattunk NY-el és szuper baráti társaságunkkal, akik szintén a gasztronómiai élvezetek rabjai:) Mivel 2 nap, 6 ember kombóban kóstólgattunk, így nagyon sok mindent sikerült megízlelnünk, de voltak pillanatok, amikor a sós-sós-sós-édes-édes-sós-édes sorozat után már nem bírtunk újabb fogásra gondolni:) Szerintem ez egy nagyszerű lehetőség élőben találkozni, látni a nagyszerű chef-eket, szakácsokat, új éttermeket megismerni (nekem volt ismeretlen), illetve olyan éttermek bemutatkozó ételeit megkóstolni, ahova amúgy a közeljövőben nem terveztem elmenni (ezek után pedig igen). Na, meg ihletet is lehet ám meríteni, de  beszéljenek erről a képeim....

Elsőként, úgymond étvágyfokozó gyanánt egy bonbonnal kezdtük a napot. Aranyszarvasnál lehetett megkaparintani ezt a libamájas-maracuja zselés édesen-sós falatot. Az ízéről személy szerint nem tudok többet írni, ugyanis sajnos még mindig nem szeretem a libamájat, így nem kóstoltam, de a barátaim szerint "perverz kombináció" volt, ami jót jelent:)
Aranyszarvas - Libamájjal és maracuja zslével töltött bonbon
Aranyszarvas chutney-k, lekvárok, szőlőmagolajak
Óriás kenyér kosár
A favoritunk a Salon kacsasültje volt káposztás cvekedlivel. Egyszerűen tökéletes volt. Számomra a legkedvesebb, mosolygós kiszolgálás is itt volt náluk, a desszert is mennyei volt. Az eper-bodza páros nagyon el van találva, illetve a halmazállapotok váltakozása is nagyszerű volt (ropogós-krémes-lágy-hab-hideg).
Salon - Kacsasült káposztás cvekedlivel
Salon - Eper-bodza
Húspatika - Mangalica kínálatának részlete
Mandula marha oldalas steak-je is csak úgy omlott szét a szájban. NY kedvencei között ez a fogás is.
Mandula Étterem - Érlelt marha oldalas "steak"
Az igazi gourmet kedvence (enyém:)) a kenyérlángos. Hát igen, én kenyéren, vajon és különféle pék remekművekkel letudnám élni az életem:) Én ilyen finomat még tényleg nem ettem...Külön köszönet, hogy titokban még tejfölt is kaphattam a tetejére:)
Kenyérlángos
Rosenstein-nél isteni volt a sólet, a salsicciánál nekem a paprikamártás ízlett nagyon. Sajnos a flódni macaront nem tudtam megörökíteni, mert összetörtem 1 perc után a kezemben, ahogy megkaptam:) De az számomra mindent vitt a 3 fogás közül.
Rosenstein - Liba salsiccia sült paprikamártással, pászka tócsnival
Ricset töltött libanyakkal, füstölt fürj tojással

Kenyér oszlop 
A Viator Apátsági Étterem és Borbár chef-je remek kulináris ízélményekkel készült. Akármennyire is nem szeretem a kecskesajtot, muszáj voltam megkóstolni ezt a különlegességet. Kecskesajt kedvelőknek nagyon is ajánlom (nekem még mindig túl intenzív az ízvilága) a levessel viszont fenomenális lehet. Ami viszont zseniális volt az a kacsamáj-terrine és a bodza pezsgő. Hajrá, látogassatok el hozzájuk, hiszen a chef-et személyesen is ismerem és csak ajánlani tudom a konyhájukat, illetve tudtátok, hogy az épület maga Pannonhalmán díjat is nyert?!:)
Viator Apátsági Étterem és Borbár - Kecskesajt fagylalt vaddisznótoka pörccel
Viator Apátsági Étterem és Borbár - Hideg kovászos uborka krémleves kecskesajt fagylalttal
Viator - Kacsamáj-terrine házi nyúlgerinccel, málnával és bébi céklával

Fergeteges volt a nemrég felfedezett gasztroblogger társam Budai Pékségnél elhelyezett kincse. Hála az égnek recept is van hozzá, amit itt meg is leshettek. Én tuti elkészítem, hiszen sós-karamell imádat van:)
Dizájnmenza - Sós-karamellás epertorta
Ha már a desszerteknél járunk muszáj megmutatnom Nektek a Boulangerie-Patisserie isteni süti válogatását. Egytől-egyig nyugodt szívvel ajánlom mindegyiket!
Boulanangerie-Patisserie - Süti válogatás
Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda előtt is le a kalappal, hiszen az előtte tátongó sor ellenére kedves és nyugodt kiszolgálás fogadott minket a mennyei pohárdesszertekről nem is beszélve. Balról-jobbra haladva: mangó-passiógyümölcs-kókusz, málna-balzsamecet, tonkabab-csokoládé, nugát-csokoládé, eper-bodza.
Harrer Chocolat - Válogatott pohárkrémei
Gusteau Kulináris Élményműhely konfitált bárányhússal töltött burgonyalángosa is nagyon ízletes volt. A chef rettentő kedves és profi volt, igazi nyugalmat áraszott az ő kis területén:)
Gusteau - Konfitált bárányhús zempléni burgonyalángossal
Borkonyha előtt le a kalappal, a tálalást és az ötleteket tekintve. Az ő nevükhöz fűzödik a számomra legmeglepőbb étek a "Kovászos uborka nyalóka":) Galamb csodás volt, de ami nálam kiverte a biztosítékot az a bazsalikomos zöldalma, itthon is készülni fog:)
Borkonyha - Kecskesajt falatkái
Borkonyha - Galamb rilette bazsalikomos zöldalmával
Baldaszti's mini hamburgerjeiről ódák zengtek és az első nap mire oda értünk sajnos elfogyott a coleslaw, de megnyugtattak, hogy fél óra múlva lesz...de sajnos mire később visszamentünk már mindennek nyoma veszett:( A második nap is addig húztuk az időt, hogy mire oda értünk én kaptam az utolsót:) Nagyon finom volt, de ami igazán különlegessé tette az a coleslaw volt, mellesleg a Mezzóban brutál hamburgert láttam, ami mire odaértünk, hogy kóstoljuk szintén elfogyott:). Volt még náluk zölbab főzelék is, de azt nem kóstoltuk, csak egy kedves hölgy engedte, hogy lefotózzam:)
Baldaszti's - Készülnek a hamburgerek
Baldaszti's - Házi hamburger, gyömbéres coleslaw saláta
Baldaszti's - Szardellás zöldbab főzelék, rántott csirkeosztriga, töpörtyű morzsa
Fülemüle nudlija is nagyon finom volt, a kiszolgálástól viszont nem estem hanyatt. Sőt! Az almát nem lehetett kihagyni a nudliból, pedig az egyik kedves barátunk, úgy szerette volna megkóstolni.
Fülemüle - diós-almás-mákos nudli
Pastrami - Mega szendvicse
Tigris -  Kacsamell sárgarépás árpagyöngy rizottóval
Bagatelle csigatornyai, annyira finom, pihe-puha, omlósak voltak, hogy nem hittük el:)
Villa Bagatelle - Csigatornyai
Villa Bagatelle - Kecskesajtos kiflik
Villa Bagatelle - Joghurtos parajfőzelék, sous-vide nyúlcombbal
Villa Bagatelle - Holsteiner szendvics pohárban
Chianti-nál nagyszerű fogások voltak, mindenkinek tetszetős volt.
Chianti - Füstölt-grillezett kacsamell rántott fügezselével, szarvasgombás karalábészósszal
Chianti - Tintahal zöldborsos cukorborsópürével, citrusos kecskesajtmártással
Fűszerész stand
67 - Bodza, vanília, cseresznye (ajándékba kaptam:))
Összességében egy nagyon jó és színvonalas fesztiválnak tartom. Jókat ettünk, ittunk, nevettünk, új helyeket ismertünk meg, a zene is pont olyan hangerővel szólt a színpadon, ami lehetővé tette az egész fesztivál ideje alatt a beszélgetést:) Sok helyen nem kóstoltunk, de sok helyen igen. Majd jövőre azok is sorra kerülnek. Talán egy negatívumot vagy hiányosságot említenék, hogy sok olyan éttermet ismerek, akiknek ott lett volna a helyük és mégsem voltak jelen.
Jövőre én biztosan ellátogatok ismét, remélem sikerült meghozni Nektek is a kedvet a magyar gasztronómiai élet szereplőinek megismeréséhez:) 

6 megjegyzés:

  1. De jó beszámolót írtál, már a képek látványa is telít:)Jó kis program lehetett. Ez a vaddisznótoka pörc...hmmm...perverz:))

    VálaszTörlés
  2. Iszonyat mennyit kóstoltál! Nagyon szuper beszámoló! Köszönöm a sorokat!

    VálaszTörlés
  3. "Galamb csodás volt, de ami nálam kiverte a biztosítékot az a bazsalikomos zöldalma, itthon is készülni fog:)" Ha nem írod oda a végére, hogy itthon készülni fog, akkor azt hiszem, hogy negatív értelemben verte kis a biztosítékot.
    Amúgy jó kis beszámoló, én is nagyon sokat kóstoltam, de én nem fényképeztem, inkább átadtam magam a hangulatnak. Nálam a Borkonyha és a Chianti vitte a prímet, zseniális volt mindkettő, és a Harrer pohárkrémjei. Egyébként minden nagyon finom volt.
    Kíváncsivá tettél, kinek lett volna ott a helye és nem volt ott? Nálam a Mák és a Fausto's az élvonalban van, de az Arcade Bistro is és még az Almáriumot említeném.

    VálaszTörlés
  4. De jó, köszi a beszámolót! Jövőre én is elmegyek, (remélhetőleg akkor már nem érettségizek):DD

    VálaszTörlés
  5. Szuper a bejegyzés! Örülök, hogy ilyen jól éreztétek magatokat! :-)))
    Még sok-sok hasonló élményt kívánok neked! puszi

    VálaszTörlés
  6. Kár, hogy nem találkoztunk ott Kriszta! Az egyik hiány érzet számomra is a Fausto's, továbbá az M, Comme Chez Soi, Bábel (bár most zárva van, ha jól tudom), Baraka és a Nobu, hisz nem nagyon találkoztam ázsiai vonallal a fesztiválon...

    Flóra, kitartás az érettségihez! Jövőre ott:)

    Köszönöm Annám:)

    Erika, örülök, hogy beindult a fantáziád neked is:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...