2014. március 27.

Sütőtök-chorizo spagetti

Szezon ide vagy oda, hónapok óta szemeztem az utolsó sütőtökkel a konyhámban, hogy na kezdjünk már vele valamit...(csendben jegyezném meg, hogy szerintem idén az utolsó sütőtök itt végezte az én konyhámban:)). Nem mellesleg napok óta vágytam erre az ízharmóniára és végül el is készült az éj leple alatt! Sütőtök  - csípős chorizo - curry = mesterhármas. Idén, jövőre, ha egy sütőtök bármikor a kezetek ügyébe kerülne azonnal elő ezzel a recepttel:) Egy kis kókusztejjel és lime-mal is megbolondítom legközelebb... 
Hozzávalók 4 személyre:
500 g spagetti

olívaolaj
1 sütőtök
fél vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma

frissen őrölt szecsuáni bors
frissen őrölt rózsabors
1 kk curry
200 g chorizo
reszelt sajt

1. A sütőtököt daraboljuk, megpucoljuk, majd kisebb kockákra vágjuk.
2. A vöröshagymát finomra vágjuk és pici olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a sütőtököt is.
3. Fokhagymanyomóval áttörjük a fokhagymát és azt is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük.
4. Lefedve, néha kevergetve 15-20 percig puhítjuk a sütőtököt.
5. A chorizot tetszés szerinti nagyságúra vágjuk, majd megpirítjuk és hozzáadjuk  a sütőtökhöz.
6. A spagettit sós forrásban lévő vízben 8 perc alatt al dente főzzük.
7. Tálaláskor a spagettire halmozzuk a sütőtököt, meghintjük rózsaborssal, megszórjuk jó sok sajttal és már falhatjuk is.

2014. március 25.

Klasszikus Kedd - Túrógombóc

Végre igazi új klasszikus keddi nyalánkság a blogon:)! Na meg új poszt is egyben...már ideje volt, remélem most már beindul ismét a gépezet, sok változás volt az utóbbi időben, de az ugyebár mindig jó:). Nagymamám szupertitkos gombóc receptje következik, abbahagyhatatlan! A legjobb része a készítésének a gombóc formázás, amit gyerekekkel együtt is vidáman gömbölygethettek:) Szeretitek?
Hozzávalók 12 gombóchoz:
500 g túró
140 g búzadara
1 citrom héja
3 cs vaníliás cukor
3 tojás
200 g zsemlemorzsa
30 g vaj
porcukor tejföl
csipet só

1. A túrót villával jól összetörjük, majd hozzáadjuk a búzadarát, a tojásokat, a citromhéjat, a vaníliáscukrot és egyneműre keverjük. 
2. Félre tesszük 1 órára, hogy a búzadara felszívja a nedvességet és jól megduzzadjon.
3. A vajat megolvasztjuk, majd a zsemlemorzsát megpirítjuk rajta.
4. Vizes kézzel gombócokat formálunk a túróból, majd forrásban levő sós vízben 3-5 perc alatt megfőzzük, majd lecsepegtetjük.
5. Még melegen zsemlemorzsába forgatjuk, végül porcukorral, tejföllel, lekvárral, gyümölccsel ki-ki ahogy szereti tálaljuk.

2014. március 13.

Rozé kacsamell mentás-bazsalikomos zöldborsó pürével - Kifőztük 2014.márciusi szám


Pici korom óta egyik nagy kedvencem a friss, édes, üde, zsenge zöldborsó. Főzelék, rizi-bizi, pesto...bármilyen formában jöhet. Mivel gyakran találkozom vele a konyhámban millió ízesítéssel készült már: menta, bazsalikom, kókusztej, chilli, gyömbér, curry. Ez az egyik kedvenc:). És igen, végre egy kis hús a blogon. A kacsamellről nincs is mit mondanom, egyszerűen tökély, receptje egy kiskuktától való:).
Hozzávalók 4 személyre:
2 kacsamell
frissen őrölt fekete bors
30 dkg mirelit zöldborsó
egy marék bazsalikom
4-5 levél menta
só frissen őrölt fekete bors

1. Hideg vízben megmossuk a kacsamelleket, kitokozzuk.
2. A melleket óvatosan beirdaljuk, vigyázva nehogy átvágjuk a húsig.
3. Bőrös felén 3-5 percet pirítjuk, majd megfordítva a másikat is további 3-4 percig.
4. A sütőt előmelegítjük 160-170 fokra.
5. 5-10 percig pihentetjük, majd rácson előmelegített sütőben kb 12-14 percig rozéra sütjük ízlés szerint.
6. A zöldborsót annyi vízben, hogy ellepje, megfőzzük.
7. Egy kis tálba kimérjük a zöldborsó felét, majd hozzáadjuk a bazsalikomot, a mentát és kézi mixerrel pürésítjük.
8.  A pürénket hozzákeverjük az egész zöldborsó szemekhez, sózzuk, borsozzuk.
9. Tálaláskor balzsamecet redukcióval díszítjük.

Kifőztük 2014. március

2014. március 6.

Zöld turmix - Kifőztük 2014.március

Már nyakunkon a tavasz, úgyhogy ideje még gyorsan tisztítanunk egyet amíg ideér, nem mellesleg pedig elkezdődött a nagyböjt időszaka is, úgyhogy igyekezzetek Ti is egyszerű, egészséges ételeket fogyasztani:) Ez a zöld turmix tökéletes választás mindkettőre és ráadásul még finom is, édesség helyett pedig pótolhatatlan! Millió zölddel elkészíthető a fantáziátokra van bízva!:)
Hozzávalók 4 személyre:
350 g bébi spenót
100 g rukkola
1 banán
2 narancs leve
1 citrom leve
100 g fagyasztott málna
2 dl hideg víz

1. A spenótot és a rukkolát a banánnal, a citrusok levével, a málnával és a hideg vízzel turmix gépben vagy botmixerrel összeturmixoljuk.
2. Amikor már egyneműre turmixoltuk poharakba töltve málnával díszítve kínáljuk.

Kifőztük 2014. márciusi szám

2014. március 3.

Sáfrányos almás pite


Életem első jól sikerült rácsos pitéjét Lulu segítségével készítettem, azóta rácsos pite gyár lettem szinte, hiszen mindenféle gyümölccsel, ízvilággal felruházhatjuk, így millió lehetőség rejlik benne. Arról ne is beszéljünk, hogy eteti magát, seperc alatt elfogy, a tészta előre begyúrható és gyorsan összeállítható:)! Az alma-sáfrány kombó pedig azóta is kedvenc, ez a fűszer egy igazi titkos afrodiziákum arany áron:) Rácsozzatok Ti is:)!
Hozzávalók egy 26 cm-es piteformához:
2 csésze liszt
csipet só
150 g hideg vaj
8 ek hideg víz
3 alma
fél citrom leve
2 kk sáfrány
2 ek barna cukor
1 tojássárgája

1. A lisztet összekeverjük a sóval, a vajat kockázzuk és összemorzsoljuk a liszttel.
2. Hozzáadjuk a vizet is és egyneműre gyúrjuk.
3. Fél órát hagyjuk pihenni a hűtőben.
4. Az almákat megmossuk, vékonyan szeleteljük, majd meglocsoljuk a citrom frissen facsart levével, összekeverjük a cukorral és a sáfránnyal.
5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A piteformánkat kivajazzuk, kilisztezzük.
6. A tésztánkat kinyújtjuk és a piteformába tapogatjuk, a fennmaradó tésztát is kinyújtjuk.
7. Szépen körberakosgatjuk az alma szeletekkel.
8. A fennmaradó tésztából rácsokat vágunk, majd a pitére helyezzük.
9. Tojássárgával lekenjünk, majd 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében