2012. július 31.

Klasszikus Kedd - Kókuszgolyó

Na, ki ne ismerné ezt a gyors kókuszos csodát?:) Millióféle elkészítési módja ismert, vajjal, kakaóval, csokoládéval, lekvárral, kávéval, töltve, meggyel...ki hogy tanulta. Anyukámmal nagyon sokszor készítettünk kókuszuszgolyót kiskoromban, imádtam már akkor is a tenyeremben görgetgetni, formálni a golyóbisokat. Nekem ez a recept vált be, hisz ezen nőttem fel:) Nagyon jó volt ismét felidézni az emlékeket, NY is átélte, csak úgy tűntek el a golyóbisok:). Ti is gömbölyítettetek édesanyukátokkal kókuszgolyót? Szerintem szuper játék is a gyerkőcöknek:)

Hozzávalók 20 db 2,5-3 cm átmérőjű golyóhoz:
200 g darált háztartási keksz
100 g PorXukor nyírfacukor
1 ek házi vaníliás cukor (vagy 1 csomag bolti)
3 ek holland kakaópor
1 dl tej
4 ek rumaroma/rum
1 dl kávé
50 g kókuszreszelék

1. A hozzávalókat a kókuszreszelék kivételével jól összedolgozzuk.
2. Tenyerünkbe veszünk annyi tésztát, amekkora golyókat szeretnénk és a tenyerünkkel golyókat formázunk belőle.
3. A golyókat meghempergetjük a kókuszreszelékben és akár már falhatjuk is.
4. Hűtőben tároljuk, amíg el nem fogy:)

2012. július 30.

Görögdinnye jégbe zárva

Ez a fagyik hete. Muszáj voltam kipróbálni kedvenc nyári gyümölcsömet is jéghideg frissítőként. Hipp-hopp elkészíthető, 1-2 órán belül pedig falható. Ezeket szeretem. Nyaljatok fagylaltot:)
Hozzávalók 4-5 fagyihoz:
4-5 darab 1 dl-es műanyagpohár
4-5 db pálcika/kiskanál
150 g dinnye
1 dl víz

1. A hozzávalókat kézi mixerrel összeturmixoljuk. (A dinnyét kimagozzuk.)
2. A poharakba szétosztjuk a dinnyés keveréket.
3. Kanalakat szúrunk a közepébe és 1-2 órára a mélyhűtőbe tesszük.

Vigyázat, nagyon édes:)

2012. július 27.

Calippo jégkrém - Sárgadinnyés-banános

Praliné Zsuzsi teljesen felkavart az utóbbi időben a jobbnál-jobb fagylaltjaival (bonbonjairól ne is beszéljünk:)), így amint megláttam kiskorom egyik kedvencét nála, azonnal rongyoltam a Tchibo-ba a formákért:) Szerencsére jutott és maradt is a boltban, így neki is estem egyből otthon. Végre itt a jó idő, úgyhogy újból előkerülhetett a forma, irány hűsölni:) Forma hiányában ti is elkészíthetitek műanyagpohárban is.
Hozzávalók 4 jégkrémhez:
1 banán
fél sárgadinnye
1 lime leve
1 dl víz

1. A hozzávalókat kézi mixerrel összeturmixoljuk, majd a formákba öntjük.
2. Mélyhűtőbe tesszük 2-3 órára.
3. Oszthatjuk is szét az ácsingózó kezekbe a calippokat:)

2012. július 26.

Csokoládés-cukkinis süti

Itt a cukkini szezon! Akárhova nézek mindenhol, mindenfele csak cukkini lépten-nyomon. NY-el nagyon szeretjük olasz tésztákba, grillezve, lecsóba, töltve és még sorolhatnám, de süteményben még soha sem készítettem, csak hallottam róla. Nem tudtam elképzelni, hogy milyen lesz, de azt igen, hogy nem lehet rossz, hiszen sütőtökből és répából is készítettem már süteményt. A hűtőben pont kapóra jött egy árva darabka, így gugli és a blogok között szörfözve bukkantam rá erre a receptre. Egyet mondhatok Nektek a sütés után....Mindenkinek ki kell próbálnia cukkini szezonban! Nagyon eteti magát, csokis, puha, picit ragacsos és ma is lesz:)
Hozzávalók 10x30 cm-es sütőformához:(muffinként is kipróbáltam, szuper úgy is)
300 g cukkini (lereszelve)
3 tojás
300 g Xukor nyírfacukor
150 g puha vaj
150 ml tej
200 g liszt
4 ek holland kakaópor
3 tk sütőpor
2 tk szódabikarbóna
1 tk só
1 ek őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
100 g darált törökmogyoró/dió/mandula
fél dl rum
50 g reszelt étcsokoládé

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A cukkinit megpucoljuk, majd kis lyukú reszelőn lereszeljük.
3. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vajjal, a tejjel, majd mindent szép sorban hozzáadunk ás alaposan összekeverjük.
4. A sütőformánkat kivajazzuk és beleöntjük a masszánkat.
5. 45-50 perc alatt tűpróbáig sütjük.

Senki nem találta ki, azok közül aki kóstolta, hogy cukkini van benne, úgyhogy nyugodtan trükközzetek, mindenki megeszi, hisz csokoládés:) 

Köszönöm a receptet!

2012. július 25.

Mákos tészta muffin

Katucinál landolt a 7.SAD stafétája és szuper témát dobott fel, klasszikus desszertet alakítsunk át valamilyen úton-módon és díszítsük természetesen a SAD-hoz méltóan, na ez nekem most nem jött össze:) Nagyon tetszett így a maga natúr mivoltában szerettem volna hagyni. Tökéletes ötlet az esetleges maradék mákos tészta felhasználására, még melegen a legfinomabb! 
Hozzávalók 12 muffinhoz:
400 g mákos tészta (300 g szélesmetélt, 150 g darált mák, 3-4 evőkanál porcukor)
2 tojás
140 g joghurt
20 g olvasztott vaj
1 ek házi vaníliás cukor (vagy 1 cs bolti)
1 citrom reszelt héja

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tojásokat a vajjal és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzá adjuk a joghurtot és a citromhéjat is, végül a mákos tésztát bele forgatjuk.
3. A tésztát szilikon muffin formákba, vagy kapszlikkal bélelt muffinsütőbe töltjük egy villa segítségével.
4. 20-25 percig sütjük.

Isteni lekvárral, vanília sodóval vagy csak úgy egyszerűen magában:)

Ötlet innen.

2012. július 24.

Klasszikus Kedd - Mákos tészta

Nincs mese, megint kedd van és itt egy újabb klasszikus:) Egyszerűen imádom a mákos édességeket, ételeket, amit észre is vehettek itt a blogon hisz sok mákság készül. Legalább 1 éve nem készült nálunk mákos tészta és hála a klasszikus keddnek jön elő a sok "régi" finomság a konyhámban. Idézzétek fel ti is gyermekkorotok ízeit, fantasztikus!
Hozzávalók 4 személyre:
300 g szélesmetélt tészta
csipet só
1 tk étolaj
150 g darált mák
3-4 ek. PorXukor (hagyományos porcukorral is jó)

1. A tésztát forrásban lévő olajos, sós vízben megfőzzük, kb. 5-6 perc alatt, majd leszűrjük.
2. A mákot összekeverjük a porcukorral és még a meleg tésztát jól átforgatjuk benne.

Millióféleképpen lehet variálni, olaj helyett vajjal, mézzel is lehet bolondítani, citromhéjat reszelhetünk a mákhoz, tálaláskor szórhatunk rá még porcukrot, lekvárt, vanília sodót. Nincs apelláta, egyszerű, gyors és eteti magát:)

2012. július 20.

Szedres-málnás sajttorta

Itt a bogyós gyümölcsök szezonja, úgyhogy mindenképp tervbe volt véve már 2 hónapja ennek a tortának az elkészítése. Az angol Good Food - Baking tavaszi számában leltem rá, csak ott cseresznyével készítették és jócskán elmérték az arányokat, úgyhogy itt az új:). Nincs jobb a friss málna-szeder kombinációnál már csak magában eszegetve sem, nemhogy tortára halmozva. Még kaptok friss málnát, szedret TI is:)
Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
300 g bármilyen keksz (én győri Édes zabfalatokat használtam)
100 g olvasztott vaj
80 g Xukor nyírfacukor
375 g Philadelphia krémsajt
50 g nyírfacukor
2 tojás
200 g szeder
200 g málna
1 lime leve
1 ek nyírfacukor
1 ek málnalekvár

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. A kekszet daráljuk le, majd keverjük össze a vajjal és a cukorral. 
3. A tortaformánk aljára és széleire nyomkodjuk a kekszes keverékünket, majd tegyük félre száradni.
4. Keverjük simára a sajtkérmet, a tojásokat és a cukrot. 
5. A sajtos masszánkat egyengessük el a kekszes alapon és süssük 30-35 percig.
6. Várjuk meg míg teljesen kihűl (esetleg egy éjszakát pihenhet is a hűtőben), majd pakoljuk rá a friss gyümölcsöket.

Én a gyümölcsök felét összerottyantottam a cukorral, a lekvárral és a lime levével 3 perc alatt és ezt kanalaztam a tortára, majd erre rá a firss gyümölcsöket! Mennyei ízkavalkád:)
Amint láthatjátok, ez a torta is nyírfacukorból készült és akik olvastok észrevehettétek, hogy legtöbbször azt használok. Kaptam egy lehetőséget, hogy kipróbálhassam a Xukor és a Naturecookta termékeit és az a jó hírem van számotokra, hogy ti is megvásárolhatjátok 10% kedvezménnyel a Biobolt oldalán. 
A kuponotok kódja: nyamm12 (A kuponkódot a vásárlás véglegesítésekor kell az ajándékutalvány mezőbe beírni!)

És akkor egy kis okosítás a termékekről:)

A finnországi származású Xukor (nyírfacukor) úgy készül, hogy a gyártás folyamán a nyír-és bükkfa rostjainak feltárását követően xilán elnevezésű poliszacharidot nyernek ki, amelyet az emberi szervezet által is emészthető monoszachariddá alakítanak. Az így kapott természetes édesítőszer ismertebb neve a nyírfacukor.

A nyírfacukornak számos előnye van a hagyományos cukorral szemben, hiszen alacsony glikémiás indexe (7) és szénhidrát tartalma (240 kcal/100 gramm) miatt fogyasztása nem vált ki inzulin választ, ezért cukorbetegek és fogyókúrázók is használhatják ételeik és italaik ízesítésére. Továbbá a gombáknak sem biztosít táptalajt, ezért alkalmazása még a nagyon szigorú candida diétába is belefér.

Az általuk forgalmazott eritritol egy francia gyártmányú természetes édesítőszer. Elnevezése, a Xukor Zero nagyon találó, hiszen glikémiás indexe 0, energia tartalma pedig mindössze 20 kcal/100 gramm. Az eritritol fogyasztása cukorbetegek és fogyókúrázók számára is megengedett, valamint más édesítőszerekkel ellentétben fogyasztása nem okoz semmilyen laxatív, purgatív hatást.
Bővebb információk a Xukor édesítőcsaládról: http://www.xukor.hu

A Nature Cookta márkanév alatt alternatív liszteket forgalmaznak.
Jelenleg gesztenye-, kókusz-, mandula-, szőlőmag-, törökmogyoró-, tökmag-, szezámmag-, napraforgóbél- és lenmagliszt színesíti a palettájukat.

A lisztek úgy készülnek, hogy először a friss alapanyagot hidegen zsírtalanítják, majd búzaliszt finomságúra őrlik. Ezzel a Magyarországon egyedülállónak számító eljárással nemcsak a lisztek olajtartalma csökken, hanem az Omega6 zsírsav tartalma is, ezáltal bátran használhatóak sütésre és főzésre, mert a hevítés során nem szabadulnak fel gyulladást okozó karcogén anyagok.
A magas rost, fehérje és vitamin tartalmú Nature Cookta liszteket fogyókúrázók, vegetáriánusok és vegánok is fogyaszthatják alacsony energia,- és szénhidrát tartalmuk miatt, valamint azoknak is jó szívvel ajánlható, akik nem szeretnek gabona alapanyagú liszteket használni ételeik elkészítéséhez. Bővebb információk a lisztjeikről: http://www.naturecookta.hu

2012. július 19.

Pizzatészta - mert mindenkinek, kell hogy legyen bevált receptje

Nem ismerek embert, aki ne szeretné a pizzát, én minden nap ennék (ezt is, ahogy palacsintát:)). Eljött az idő, hogy itthon is készüljön, hisz NY tegnap este ezt kívánta és nem akartam, hogy rendeljünk... nem titkolom, most az eddigi nagy melegben és a sok nyári program közepette a konyha közelében sem voltam és mindig máshol ettünk, amit én már nagyon unok, hiányzik az otthon és a konyha melege:) Így hát neki láttam! Gondolom mindenkinek van bevált pizzatészta receptje, én Flóránál találtam meg a számomra legmegfelelőbbet, így kisebb változtatásokkal (mert nem volt annyi sima liszt otthon) elkészült. Isteni lett! Biztos, hogy sokszor fog készülni és soha többet rendelés! Állagát tekintve az a fajta tészta, ami kicsit keményebb, vékony,  de nem törik, ropog (a tönkölyliszt miatt nekem keményebb is lett). Nekem két gombóc még ott figyel a fagyasztóban, úgyhogy esélyes a mai pizza party is:) Próbáljátok ki TI is! Ha nincs pizza-szeletelőtök, mint nekünk a derelyevágó is megteszi:)
Hozzávalók 4 darab 20-22 cm-es pizzához:
300 g finomliszt (én 100 g sima és 200 g tönköllyel helyettesítettem, mivel nem volt több sima:))
200 g rétesliszt
1 cs szárított élesztő (vagy 30 g friss)
1 ek cukor
3 dl langyos víz
20 g vaj
1 ek olívalaj
1 ek só
2 tk szárított oregánó

1. A liszteket egy tálba szitáljuk, hozzá adjuk az élesztőt és az oregánót. Jól összekeverjük, majd egy mélyedést készítünk a közepébe.
2. A langyos vízben feloldjuk a cukrot és beleöntjük a liszt mélyedésébe.
3. Összegyúrjuk, hozzá adjuk a sót és az olívaolajat is, majd hozzá dolgozzuk a vajat is. Addig dagasztjuk, amíg a kezünktől jól el nem válik a tészta. A tálat kilisztezzük, beletesszük a tésztánkat és 1 órán át meleg helyen konyharuhával letakarva kelesztjük.
4. Amikor megkelt, lisztezett deszkán átdolgozzuk és négy egyforma nagyságú részre szedjük. Mindegyikből kis kerek cipót formázunk és a tálba visszatéve meleg helyen további 30 percig kelesztjük őket.
5. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
6. A tésztákat egyesével nyújtófával kör alakúra nyújtjuk, majd ezután kézzel, körkörösen kihúzzuk a kivánt vastagságúra és nagyságúra. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
7. Megkenjük paradicsomszósszal/pizzaszósszal, rápakoljuk a kívánt feltéteket, sajtot szórunk a tetejére és a sütő utolsó előtti rácsán (nekem az utolsó égette) 15 perc alatt megsütjük.

Amelyik gombóc tésztát nem használjuk, fel nyugodtan mehet a mélyhűtőbe, nekem 1-2 óra alatt kiolvadt!

Nálam a feltét most 2 pizzára:
60 g sűrített paradicsom
1 gerezd zúzott fokhagyma
200 g koktél paradicsom
1 ek olívaolaj
1 tk só
1 tk cukor
5-6 darab friss bazsalikomlevél
4 szelet serrano sonka
30 g reszelt fehér cheddar

1. Egy edényben felforrósítjuk az olívaolajat, átfuttatjuk rajta 1-2 perc alatt a fokhagymát (vigyázzunk nehogy megégjen!)
2. A koktél paradicsomokat elfelezzük.
3. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a koktél paradicsomoknak a felét, sót, cukrot, bazsalikomleveleket és addig főzzük, amíg  a paradicsomok meg nem puhulnak.
4. Ha kész megkenjük a szósszal a tésztánkat, mehet rá a sonka, sajt, majd a koktél paradicsomok és irány a sütő:) 

Hajrá pizzáskodjatok:) Köszi Flóra a receptet:)

2012. július 17.

Klasszikus Kedd - Bundás kenyér

Amikor múlt héten útjának indítottam új "Klasszikus Kedd" rovatomat, nem gondoltam volna, hogy erre a napra redukálódnak a bejegyzéseim:) Hát, ilyen ez a nyár. Hőség, konyhából menekülés,  gyümölcs halmok elpusztítása. Na, de most végre lehűlt kicsit az idő és tegnap este a konyhába merészkedtem, mindössze 10 percre amíg elkészítettem a számomra nagy klasszikust, amit szerintem senkinek sem kell bemutatni:) Kiskoromban édesanyukám két naponta volt kénytelen készíteni nekünk...még mindig nagyon szeretem és szerencsére NY is. Lehet enni sósan, édesen, töltve, formázva, sajtos bundában, szóval nem lehet megunni, főleg, mert kenyér:) Ti szeretitek? Van kedvencetek belőle?
Hozzávalók 2 személyre (6 szelet):
3 szelet kenyér
3 tojás
csipet só
étolaj

1. A tojásokat villával habosra verjük a csipet sóval együtt.
2. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. (Annyi olaj kell bele, amennyi a kenyér feléig felér, hogy jól át tudjon sülni, illetve én a tojásból a villa végével cseppentek mindig a forró olajba és úgy ellenőrzöm, hogy elég forró -e - akkor jó, ha egyből elkezd puffadni a tojás csepp:))
3. A  kenyereket egyesével megforgatjuk a felvert tojásban, majd beletesszük a forró olajba. 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát.

Én szoktam formákat is kiszúrni a kenyérből és úgy kisütni:
Szendvics is szokott készülni: ilyenkor megtöltöm kedv és hűtő tartalom szerint a kenyeret sonkával, sajttal és úgy mártom bele a tojásba.

2012. július 10.

Klasszikus Kedd - Tejbegríz

A sok "új" kipróbálásra váró recept mellett, rengeteg klasszikus készül a nálam a konyhában,  hisz azok már az ük-ükanyáink korában is "jól beváltnak" voltak titulálva, na meg szeretjük is NY-el a gyerekkorunkat felidézni ezekkel a finomságokkal. Így azt találtam ki, hogy egy csokorba gyűjtöm Nektek/Nekünk ezeket a recepteket is, hogy az utódoknak is klasszikusok maradhassanak:). Minden héten készítek majd egy klasszikust, amivel keddenként találkozhattok a blogon:) Fogadjátok sok szeretettel első klasszikusomat a tejbegrízt, ami minden gyerek álma reggelire-ebédre-vacsorára-otthon és az oviban is:) Na, meg jól jön persze ebben a kánikulában a gyorsasága miatt is.
Hozzávalók 4 személyre:
1 l tej 
10 ek búzadara
2 ek házi vaníliás cukor (vagy 1 csomag bolti)
5 ek nyírfacukor
ízlés szerint szórhatjuk:
fahéjjal, kakaóval, lekvárral, gyümölcsökkel, csokoládéval, simán cukorral

1. A tejet egy lábosban elkezdjük melegíteni.
2. Amikor már langyos hozzá öntjük a búzadarát és folyamatosan kevergetjük, hogy le ne égjen.
3. Folyamatos keverés mellett hozzá adjuk a cukrot is.
4. Így kevergetjük addig, amíg a számunkra megfelelő sűrűségű nem lesz. Én kb. 10 perc alatt készre főztem.

Én fahéjjal és sima cukrosan imádom, de természetesen millióféleképpen lehet variálni, akár már főzés közben is fűszerezhetjük, szinesíthetjük. Hidegen-melegen is isteni:)

Ti milyen klasszikusokkal találkoznátok a blogon?

2012. július 9.

Matcha zöld teás-fehércsokoládés mousse

Első mousse-om hatalmába kerített és muszáj voltam kipróbálni milyen is lehet zöld teával. Ebben a melegben csakis ilyen hipergyors, friss nyalánkságokra vagyok most hajlandó, mind evés-ivás-elkészítés tekintetében:)
Hozzávalók 4 adaghoz:
100 g fehér csokoládé
1 tk matcha tea por
200 ml tejszín
15 friss bazsalikom levél
2 tojás 
35 g nyírfacukor
1/2 cs zselatin fix

1. A tejszínt a csokoládéval és a teaporral megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, hűlni hagyjuk.
2. A tojást a cukorral habosra keverjük (kb.5 perc alatt éri el a megfelelő állagot).
3. A tojásos masszához hozzákeverjük a kihűlt matchás csokoládé masszánkat.
4. Majd legvégül hozzákeverjük a zselatint is. Jól elkeverjük, majd pohárkákba töltjük és 45 percre mélyhűtőbe tesszük.
5. 45 perc letelte után a hűőben tároljuk felhasználásig.

Igazi hűs, friss desszert lett. Elfogyott.:) Imádom az állagát!

2012. július 5.

Töltött cukkini

Imádom a töltött zöldségeket és a gomba volt az első, amit én készítettem ő pedig a második jelölt lett:) Már 1 hete figyelt a hűtőben a padlizsánokkal együtt az én óriás cukkinim, amit egy nénitől sikerült beszereznem a piacon. A padlizsánok nem élték túl sajnos ezt az egy hetet, de ez a cukkini ugyanolyan gyönyörűséges, friss, kemény volt mint amikor megvettem, így hát ő következett a "töltögetési" sorban:) Eddig a legfinomabb töltött cukkini lett, amit valaha ettem! Hozzávalókat a hűtőszekrényben talált felhasználásra jelentkező egyedek adták, tehát ti is variálhatjátok a saját ízvilágotok szerint!
Hozzávalók 4 személyre:
1 óriás cukkini
500 g csirkemell
1/2 sárga kaliforniai paprika
1/2 dl olívaolaj
4 szál újhagyma
10 szem koktél paradicsom
125 g ricotta
2 db zúzott fokhagyma
1 ek mustár
1 ek tejföl
frissen őrölt bors
100 g reszelt vörös cheddar sajt

1. Asütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A cukkinit megmossuk, hosszában elfelezzük, a belsejéből a magokat egy kanál segítségével kikapargatjuk. Lesózzuk.
3. A csirkemellet nagyon apró kockákra vágjuk.
4. Az újhagymákat és a kaliforniai paprikát is apró kockákra vágjuk. A paradicsomokat elnegyedeljük.
5. A ricottát összekeverjük a zúzott fokhagymával, tejföllel, sóval, borssal ízlés szerint, majd a mustárral is.
6. Olívaolajat forrósítunk egy serpenyőben és 1-2 perc alatt átfuttatjuk rajta a hagymát és a paprikát.
7. Hozzáadjuk az apróra vágott csirkemellet és fehérdésig sütjük, majd 1-2 percre beledobjuk a paradicsomot is. 
8. Az egészet lehúzzuk a tűzről és összekeverjük a ricottás masszával. Ez lesz a töltelékünk:)
9. A kifaragott mélyedésekbe a tölteléket halmozunk, majd megszórjuk a reszelt cheddarral.
10. 25-30 perc alatt megsütjük, majd 200 fokon 5 percig még piríthatjuk.

Igazi könnyű, gyors, nyári ebéd! Variáljátok kedvetekre!

2012. július 4.

Júliusi gasztro programok 2012.

Ez a hónap is bővelkedik jobbnál jobb gasztronómiai programokkal. Egy csokorba gyűjtöttem Nektek, amik engem ebben a hónapban javarészt érdekelnek. Remélem el is jutok egy-kettőre, na meg TI is:)

Július 5-8.: Egri bikavér ünnepe, Eger
Tizenhatodik alkalommal rendezik meg idén, a borokhoz Eger és a környék legjobb konyhái készítik az egyedi alkalomra komponált ételeket.
http://www.egribikaverunnep.hu/

Július 6-8.: X. Országos Pékfesztivál, Komárom
Sütési bemutatók, el lehet lesni különböző forélyokat, készíteni is lehet, illetve megenni a készített finomságokat. Főzőversenyek, bemutatók, gyerekprogramok, erdő-túrák várnak rátok.
Komárom, Dunapart 1.

Július 6-8.: Rétesfesztivál, Mórahalom
Rétes rétes hátán, rétes sütő verseny, rekord hosszúságú rétest nyújtanak a tavalyinál még nagyobbat, amelynek 100 Ft-os szeleteivel még mi is támogathatjuk a szegedi gyermekklinikát.

Július 7.: Cigánymeggy fesztivál, Agárd
Hatodik alkalommal kerül megrendezésre idén a fesztivál, betekintést nyerhettek a pálinkafőzés rejtelmeibe, természetesen van kóstolás, evés-ivás, főzőverseny, dínom-dánom, hisz koncertek is lesznek.
http://www.agardi.hu


Július 8-10.: Balatonlellei Juliális Biofesztivál
Kulturális programok, kirakodóvásár vár rátok.
www.muvhaz.balatonlelle.hu


Július 12-15.: Bajai halászléfőző fesztivál, Baja
Baja városa egész évben erre a fesztiválra készül, a bográcsogban 4 napon keresztül rotyognak a halászlevek:) Érdemes meglátogatni Baját, hisz a várost is megismerhetitek, illetve rengetek kocert és szabadidős programmal is készülnek.
http://bajaihalfozofesztival.hu/


Július 13-14.: Révfülöpi dödölle-, prósza- és palacsintafesztivál, Révfülöp
Palacsinta és szénhidrát imádóknak kötelező program:)
http://www.iranymagyarorszag.hu/i_revfulopi_dodolle_prosza_es_palacsinta_napok/E1006368/


Július 13-15.: Lipóti kenyér- és halfesztivál, Lipót
Horgászverseny, halászléfőzés, kenyérsütési rekordkisérlet, koncertek.
http://www.utazzitthon.hu/ii-lipoti-kenyer-halfesztival-lipot.html


Július 13-15: Kunfehértói sörfesztivál (Holdruta fesztivál), Kunfehértó
Kézműves sörök minden mennyiségben, hozzá illő gasztronómiai ételsorok, koncertek.
www.kunfeherto.hu


Július 14.: I. Gönci barackfesztivál, Boldogkőváralja
Koncertek pálinkával, családi és gyermekprogramok lekvárral, jazz barackos ízű borokkal, mesés kirándulások, gasztronómia. Boldogkőváralja varázslatos kisugárzásához hozzáadódik, hogy egy helyen lehet belekóstolni a vidék legjobb éttermeinek főztjébe.
http://www.goncibarack.hu


Július 14-29.: Badacsonyi borhetek, Badacsony
Borhetek keretein belül megismerhetitek a badacsonyi borokat, kulináris élvezetek, a koncertek és a művészeti programok mellett.
http://www.badacsony.com


Július 21.: Csintalan Palacsinta Nap, Poroszló
Palacsinta töltő, evő versenyek és sok-sok palacsinta:)
www.poroszlo.hu

Július 28-29.: Nemzetközi diófesztivál, Milota
Idén az ország legnagyobb mézeskalácsszív házikóját is megnézhetitek, illetve lesz minden ami dió:)
http://www.milota.hu/


Jó szórakozást és sok-sok gasztro élményt kívánok Nektek:)

2012. július 3.

Étcsokoládés meggylekvár

Befőzés fanatikus lettem, amit a Befőzünk csoportnak köszönhetek, hisz feladatunk, hogy minden hónapban az idénynek megfelelően eltegyünk valamit a kamrapolcra. Legszívesebben mindent befőznék amit meglátok:) Hasonló "őserő" érzés ez, mint a kenyér készítés (bár még nem készítettem olyan sokat), hisz friss gyümölcsökből (amit esetleg még én is szedek) jelenleg a nyári ízeket és világot egy üvegbe zárhatjuk és akár meg is őrizhetjük a zord, téli időkre. Sajnos ez a lekvár garantáltan nem fogja megélni a telet szerintem nálatok sem, hiszen eteti magát. Nem is igazán lekvár ez, hanem egy kanalazható édesség...és ugyebár én ezeknek rabja vagyok:) Raktározzatok ti is!
Befőttes üvegek előkészítése
1. A befőttes üvegeket forrásban levő vízben főzzük pár percig, hogy lefertőtlenítsük, majd a tűzhelyben melegítsük őket 100 fokon a tetejükkel együtt, amíg meg nem töltjük lekvárral, ez azért fontos, mivel száraz dunsztban fog kihűlni a lekvárunk hosszú időn keresztül, így a baktériumok elpusztulnak.


Hozzávalók 2x375 ml -es üveghez:
500 g magozott meggy
100 g Xukor (nyírfacukor, amúgy sima cukorból is maradhat ez a mennyiség)
fél citrom leve
80 g darabokra tört étcsokoládé (min. 65%-os)
1/2 cs 3:1 dzsemfix

1. A meggyet kimagozzuk (szuper meggymagozót lehet kapni az Auchan-ban 1000 Ft-ért).
2. A magozott meggyeket a cukorral és a citrom levével együtt lefedve felforraljuk, közben kavargatjuk, hogy le ne égjen, majd forrás után addig főzzük, amíg a meggy meg nem puhul (kb. 10 perc - legközelebb én le is darálom majd a meggyet)
3. Hozzákeverjük a dzsemfixet, hagyjuk megint felforrni, majd a darabokra tört étcsokoládét is elkeverjük benne.
4. A még forró lekvárt a forró befőttes üvegekbe töltjük, jó gyorsan és erősen rázárjuk a kupakját és még azon nyomban fejjel lefelé fordítjuk 5 percre. Ez azért szükséges, mert így vákuum képződik az üvegen belül.
Konyharuhával betakargatva a már kikapcsolt sütőbe tesszük fejjel felfelé fodítva a lekvárunkat és egy éjszakán át hagyjuk pihenni és kihűlni ott (száraz dunszt). A lényeg, hogy hagyjuk szép lassan meleg környezetben kihűlni, ez a baktériumok miatt fontos. 2 nap után hűl ki általában nekem teljesen, de van amikor 1 napot se bír ki és felnyitjuk a lekvárt:)

Amint láthatjátok, ez is nyírfacukorból készült és akik olvastok észrevehettétek, hogy legtöbbször azt használok. Kaptam egy lehetőséget, hogy kipróbálhassam a Xukor és a Naturecookta termékeit és az a jó hírem van számotokra, hogy ti is megvásárolhatjátok 10% kedvezménnyel a Biobolt oldalán. 
A kuponotok kódja: nyamm12 (A kuponkódot a vásárlás véglegesítésekor kell az ajándékutalvány mezőbe beírni!)

2012. július 2.

TI IS NYAMMMOGTOK:)

Már annyi szuper ínycsiklandozó étek fotót küldtetek nekem, amiken ti NYAMMMogtok, hogy készítettem egy oldalt, ahol mindenki megcsodálhatja műveiteket:) Alig várom, hogy új fotókkal bővüljön az oldal:) Nem kell mást tennetek, mint hogy sütni-főzni NYAMMMtól és elküldeni nekem a fotót a nyammm.nyammm@gmail.com címre:) 
Itt találjátok a TI műveiteket:) 

Kis kedv csinálónak pedig Kacsa máktortája:)
Kacsa csupa máktortája:)

Málna-banán jéghidegen "fagyiban"

Ebben a tikkasztó nyári időben egyszerűen nincs kedvem sem enni, sem főzni és sajnos sütni sem. Ha valami készül akkor csakis este. Ezzel a nyalánksággal vészeltük át a múlt heti kánikulát is. Untam már a gyümölcsöket magában, salátában, turmixban és akkor ugrott be egy emlékkép erről a "fagyi"-ról. amit a napokban pillantottam meg valahol dinnye ízesítéssel. Mivel nekem dinnyém most nem volt, az otthon levő gyümölcsökből improvizáltam. Hozzáteszem, bármilyen gyümölccsel, joghurttal isteni, frissítő jéghideg nyalánkság:)
Hozzávalók 4 mini fagylalthoz:
4 db 1 dl-es műanyagpohár + 4 db műanyag kiskanál
100 g málna
1 banán
fél citrom leve

1. A hozzávalókat összeturmixoljuk.
2. Műanyagpoharakba töltjük, a közepébe kanalat szúrunk és 2-3 óra alatt a mélyhűtőben megfagyasztjuk.
3. Fogyasztáskor folyó meleg víz alatt forgassuk vagy a kezünkkel körbefonva melegítsük a poharat, így könnyedén kicsúszik a lényeg a pohárból:)

Hip-hop 5 perc alatt elkészíthető, pofon egyszerű egészséges fagyi, amiből minimum kettő dukál:)
Kellemes hűsölést és túlélést kívánok Nektek is ezzel a "fagyival":)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében