2012. szeptember 21.

Tökéletes kacsacomb - burgonyapürével, gyömbéres-csilis csatnival

Régóta kísérletezem a tökéletes kacsacomb elkészítését és jelentem NY szerint ez az:) Egyik kedvenc éttermünkben soha nem hajlandó mást kérni csak is kacsacombot, mert ott tényleg elképesztő: ropogós külső, csonttól hipphopp elváló, omlós mennyei hús belül...és képzeljétek, ez is olyan lett, el sem hittem:) Végre talán már mást is fog rendelni, ha netán újra az étterembe tévedünk /M étterem/. Amúgy szuper hely, ár-érték arányban tökéletesnek mondanám, az ételek fenomenálisak, naponta változó étlappal, így mindig meglepetés mi a kínálat, természetesen kacsacomb mindig van, ahogy eddig megfigyeltem. Egyedüli negatívum, amit mi már "megszoktunk", hogy a kiszolgálás nem profi, inkább bohókás, de ez nem is az a hely, ahol ezt várná el az ember. Egyébként sok ilyen bejáratott helyünk van, ahol éppen a legjobb számunkra valami, úgyhogy amint megvannak a "koppintások" jön a tökéletes libamáj is például:) 
Hozzávalók 2 személyre:
Kacsacombhoz:
2 kacsacomb
frissen őrölt bors
gyömbér
6 gerezd fokhagyma
2-3 dl víz
2 dl száraz fehérbor
200 g sütőtök
Burgonyapüréhez:
500 g burgonya
20 g vaj
4 ek tejföl
Gyömbéres-csilis sütőtök csatnihoz:
500 g sütőtök
1 tk őrölt gyömbér
1 kk őrölt csili
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1 ek méz
1 dl frissen facsart narancs leve

Kacsacomb:
1. A sütőt előmelegítjük 180-190 fokra.
2. A kacsacombokat megtisztítjuk a felesleges szőrszálaktől, tokoktól.
3. A sütőtököt félbe vágjuk, kikaparjuk a magjait, megpucoljuk, daraboljuk.
4. A fokhagyma gerezdeket megpucoljuk félbe vágjuk.
5. Egy mélyebb jénai tálban bőrös oldalukkal lefele fektetjük őket úgy, hogy a combok alá helyezzük a fokhagymákat (így nem fognak megégni).
6. Felöntjük vízzel a tálat úgy, hogy a kacsáinkat félig ellepje, alufóliával letakarjuk és 1,5-2 órán keresztül pároljuk. Néha nézegethetjük, meg is fordíthatjuk.
7. 1,5 óra után meglocsoljuk 1 dl fehérborral, majd visszatakarjuk az alufóliával és tovább pároljuk. (Igazából addig kell párolni, amíg jó puha nem lesz a hús, ez 1,5-2,5 óra is lehet)
8. Ha már teljesen puha a hús, akkor bőrös oldalukra fordítjuk a combokat, meglocsoljuk a maradék fehérborral, a kisebb kockára vágott sütőtököket is melléjük rakosgatjuk és 20-30 percig pirítjuk tovább a sütőben, majd készen is vagyunk a combokkal. (Ha túl sok folyadék van a combok alatt, akkor nyugodtan leönthettek belőle a pirítás előtt)
Burgonyapüré:
1. A burgonyákat megmossuk, megpucoljuk, kockára vágva hideg sós vízbe tesszük és megfőzzük.
2. Ha már megpuhultak, leszűrjük és még forrón áttörjük a vajjal együtt.
3. Hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk és jól összedolgozzuk.
Gyömbéres-csilis sütőtök csatnihoz:
1. A sütőtököt félbe vágjuk, kikaparjuk a magjait, megpucoljuk, daraboljuk.
2. Egy edényben 40-50 perc alatt összefőzzük a fűszerekkel, mézzel és a narancs levével együtt.
3. Átpasszírozzuk (nem szükséges) és kihűtjük.

Tálaláskor a combok mellé burgonyapüré, egy-két szem vele sült isteni kacsazsíros sütőtök, és csatni dukál:) Tökéletes vendégváró, ünnepi fogás is kerekedhet ebből. Amúgy a kacsacombokkal amint láthatjátok, nincs nagy hűhó. Elvannak benn a sütőben egy jó három órát és utána már lehet is enni őket!

Mi is az a csatni/chutney?
Ez egy indiai "lekvárszerű" finomság, ami főképp az angoloknál és a franciáknál terjedt el az 1600-as évektől kezdve, azonban már hozzánk is betört ez az őrület. Nem csodálom:) Kiemeli, feldobja az ételek ízét, fő jellemzője, hogy erősen fűszerezett, édes, csípős, savanyú, készülhet zöldségekből és gyümölcsökből egyaránt, tehát millióféleképpen variálható. Húsok, halak, köretek mellé vagy akár töltelékként és magában is megállja a helyét.

5 megjegyzés:

  1. Ez eszméletlen jól néz ki! Ki fogom majd próbálni tutira! Jöhet a libamáj is! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a kacsát, combot is mellet is, nagyon jó kis recept ez. Ilyen fincsi csatnival még nem próbáltam, de mindenképpen leteszteljük!:)

    VálaszTörlés
  3. Anyukám, azt kell mondjam, Ny-nek nagyon kifinomult ízlése van :))Ezekbe a kacsákba úúúúgy beleharapnék most, kell nekem is, de nekem sosincs türelmem 3 órát VÁRNI se egy kajára, akkor se, ha semmit nem kell vele csinálni:))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...