2012. augusztus 2.

Vaníliás-fahéjas őszibaracklekvár

Ez a júliusi befőzésem eredménye. Elég sok gyümölcsről lemaradtam ebben a hónapban....málna, sárgabarack, cseresznye mind eltűnt a piacról vagy már nagyon drágák:( Úgyhogy kedves olvasóim, én mint első éves befőző megtanultam, hogy résen kell lenni, sőt első szabály, hogy találjatok egy megbízható, minőségi termelőt, aki hipp-hopp hozza Nektek a friss, épphogy leszedett gyümölcsöket több rekesszel, arról nem is beszélve, hogy "elfogadható", ár-érték aránynak megfelelő áron legyen:) (NY egyik fő elve:)) Na nekem még nincs ilyen termelőm, de ha valakit tudtok ajánlani, szívesen fogadom a tanácsokat:) Visszatérve a lekvárra, én inkább őszi, mint sárgabarack "fan" vagyok, a család miatt fog készülni abból is, de csak ha találok a piacon. Sajnos a fagy sok barackot elvitt idén:( De őszi még ömlesztve van a pultokon, úgyhogy ebbe mindenképp vágjatok bele!
Befőttes üvegek előkészítése
1. A befőttes üvegeket forrásban levő vízben főzzük pár percig, hogy lefertőtlenítsük, majd a tűzhelyben melegítsük őket 100 fokon a tetejükkel együtt, amíg meg nem töltjük lekvárral, ez azért fontos, mivel száraz dunsztban fog kihűlni a lekvárunk hosszú időn keresztül, így a baktériumok elpusztulnak.

Hozzávalók 2x250 ml üveghez:
600 g őszibarack (héj és mag nélkül)
140 g nádcukor
1 rúd vanília
1 tk fahéj
fél lime leve
3/4 cs dzsemfix

1. Az őszibarackoknak a héját lehúzzuk, magját kivesszük és feldaraboljuk tetszés szerinti nagyságúakra. (nekem2x2cm-es darabok lettek)
2. Egy edénybe tesszük a barackokat, majd ráöntjük a cukrot, meglocsoljuk a lime levével és lassú tűzön elkezdjük lassan forralni.
3. Hozzáadjuk a vanília kikapart magjait, a fahéjat is.
4. Addig főzzük így össze őket, amíg a barack meg nem puhul. 
5. Mivel nagyobb darabokra vágtuk a barackokat, amikor már puhák, a felét egy tálba átmerjük, kézi mixerrel pürésítjük és utána visszaöntjük az edénybe és forrásig főzzük.
6. Hozzáadjuk a dzsemfixet és további 3-4 percig főzzük.
7. A még forró lekvárt a forró befőttes üvegekbe töltjük, jó gyorsan és erősen rázárjuk a kupakját és még azon nyomban fejjel lefelé fordítjuk 5 percre. Ez azért szükséges, mert így vákuum képződik az üvegen belül.
Konyharuhával betakargatva a már kikapcsolt sütőbe tesszük fejjel felfelé fodítva a lekvárunkat és egy éjszakán át hagyjuk pihenni és kihűlni ott (száraz dunszt). A lényeg, hogy hagyjuk szép lassan meleg környezetben kihűlni, ez a baktériumok miatt fontos. 2 nap alatt hűl ki általában nekem teljesen, de van amikor 1 napot se bír ki és felnyitjuk a lekvárt:)

Imádom a vaníliát, legszívesebben mindenbe tennék:) Varázslatosak ezek a kis ízbomba pöttyök a lekvárban:) Palacsintával már tesztelven is a lekvár...perfekt.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet. Én most levendulával próbáltam ki :)

    VálaszTörlés
  2. Mennyi lehetőség van az ízesítésre. Nincs határ. Finom lehet ez a variáns is. Én is néhány üveggel tettem levendulával. Illatos lett:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom ízesítés, isteni lehet:) Most vacsoráztuk a lángosotokat, nagyon finom lett, köszi a receptet:)

    VálaszTörlés
  4. Hű Vikvi, Hajni, levendulával is mennyei lehet! Ki fogom próbálni:o)

    De örülök Torllanyu:) Köszönöm a visszejelzésedet!:) Nincs róla fotód?:)

    Köszi Lilla!

    VálaszTörlés
  5. Tetszik az ízesítés, különleges lehet, lime-fahéj-vanília... nyammm! :D

    VálaszTörlés
  6. Én csak az idén fedeztem fel, micsoda lehetőségek rejlenek az őszibarackban. Most már a sárgabarack előtt van nálam is.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...